Zondag 15/12/2019

PostNL-CEO legt schuld voor mislukte overname bij bpost

PostNL-CEO Herna Verhagen. Beeld ANP

Herna Verhagen, de CEO van PostNL, legt de schuld voor de mislukte overname door de Belgische sectorgenoot vooral bij bpost zelf. Dat blijkt uit interviews van Verhagen in De Tijd en Het Financieel Dagblad. "De manier waarop bpost het proces heeft gevoerd, heeft eigenlijk alleen maar geleid tot weerstand, niet tot steun", klonk het scherp. Bpost heeft intussen laten weten niet verder te gaan met een bod op PostNL en andere groeiopportuniteiten te onderzoeken.

De beslissing van PostNL om het "finale en verbeterde bod" van bpost vanmorgen definitief af te wijzen, kwam er volgens Verhagen omdat "geen van de stakeholders positief stond tegenover een overname".

De schuld voor dat gebrek aan steun, legt de PostNL-topvrouw grotendeels bij de strategie van bpost zelf. Verhagen hekelt vooral de openbaarheid van het overnamebod, waardoor het Belgische postbedrijf er volgens haar "een publiek proces" van heeft gemaakt.

"Bpost heeft er bewust voor gekozen om zijn bod op 6 november publiek te maken. De weken nadien zijn verschillende interviews gevolgd, die de ontstane commotie in Nederland verder hebben gevoed. Ik zou het toch wel een beetje anders gedaan hebben", verklaarde Verhagen daarover.

Politieke weerstand?

Verhagen weerlegde tot slot ook de kritiek dat de beslissing van PostNL grotendeels werd ingegeven door de politieke weerstand in Den Haag. "Je kunt niet ontkennen dat postvoorziening plaatsvindt in een gereguleerde markt. Dan zal je wel degelijk rekening moeten houden met de overheid die de regels bepaalt voor die markt. Maar uiteindelijk is onze afwijzing afhankelijk van heel veel stakeholders, niet alleen de overheid", zei de topvrouw van PostNL.

Ook Michiel Boersma, voorzitter van de Raad van Commissarissen van PostNL, ontkent in een interview in De Standaard dat PostNL en de politiek een één-tweetje hebben opgezet om het bod van bpost af te slaan.

Voor Verhagen is het nu officieel over en uit met de overnamedromen van bpost. "Een zelfstandige toekomst is beter voor het bedrijf, zijn klanten, medewerkers en aandeelhouders", besluit ze.

Bpost-CEO legt schuld bij Nederlanders

Volgens bpost-CEO Koen Van Gerven ligt de schuld echter bij PostNL. Het Nederlande postbedrijf wilde het niet over inhoud hebben en de inmenging van de Nederlandse politiek was ongezien, foetert hij.

Het is voor Van Gerven niet duidelijk waarom de overnamepoging op een mislukking is uitgedraaid. "We hebben verschillende keren voorgesteld om het debat weg te halen van de publieke plaats en om te praten over de echte problemen, los van het sentiment en de ketelmuziek", zegt hij. "De publieke plaats is niet waar zo'n transactie besproken moet worden."

Publiek debat
De reden dat het debat op straat werd gevoerd, is volgens Van Gerven "een spijtig lek in Nederland". Hij verwijst naar een intern en vertrouwelijk werkdocument dat uitlekte in de Nederlandse krant Het Financieel Dagblad. "We hebben het bedrijf dat hiervoor verantwoordelijk was, ondertussen aan de deur gezet." Maar, zo stelt Van Gerven vervolgens, pogingen om tot een gesprek achter gesloten deuren te komen, mislukten. "Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat ze er belang bij hadden om het openbaar te houden." De CEO vermoedt "een een-tweetje tussen politiek en bedrijf" om het niet over de inhoud te moeten hebben.

Van Gerven haalt uit naar de Nederlandse politiek. "Langs Belgische kant heeft de overheid zich rationeel gedragen zoals elke andere aandeelhouder, en is ze buiten het debat gebleven. We hebben op dat vlak van de Nederlanders geen lessen te leren. Ik heb in deze periode meer inmenging van de Nederlandse politiek gevoeld dan in mijn hele carrière in België."

Toch nog overname?
Enkele ontstemde aandeelhouders van PostNL zouden overwegen om een buitengewone aandeelhoudersvergadering uit te schrijven en zo de overname toch nog te forceren. "Zo'n traject neemt heel wat tijd in beslag. Ik weet niet wat ze gaan doen, maar ik heb nu laten weten dat ik ervan weg stap en mijn tijd er niet in kan blijven steken", reageert Van Gerven. Kunnen die aandeelhouders hun poging dan beter staken? "Ze kunnen dat zelf beslissen."

Een vijandig bod had bpost al op voorhand uitgesloten en Van Gerven herhaalt dat nogmaals. "Als een vriendelijk bod al zo moeilijk is, heeft dat geen zin. Nederland heeft efficiënte beschermingsconstructies rond zijn bedrijven opgetrokken. We gaan onze tijd daar niet aan spenderen." Bpost kijkt daarom uit naar andere opportuniteiten.

Op zoek naar andere opportuniteiten

Bpost geeft de poging om PostNL over te nemen helemaal op. Na de afwijzing van het "finaal en verbeterd voorstel" van vorige week vandaag, "heeft bpost besloten af te zien van een combinatie tussen beide bedrijven". Maar het bedrijf blijft niet bij de pakken zitten: "We zullen andere opportuniteiten zorgvuldig blijven onderzoeken", luidt het vanavond in een persbericht.Bpost zegt wel dat het blijft geloven dat de samensmelting "een overtuigende industriële logica" zou hebben, "met een aanzienlijke waardecreatie voor alle belanghebbenden."

"Bij het evalueren van groeiopportuniteiten door fusies en overnames, volgen wij zorgvuldig een aantal strikte criteria in ons beslissingsproces. Wij besluiten nu dat een combinatie van beide bedrijven niet kan worden bereikt onder voorwaarden die voldoen aan deze criteria", klinkt het voorts.

Bpost herhaalt dat het andere opportuniteiten zal blijven onderzoeken "om onze sterke balans aan te wenden en onze groei verder te versnellen".

Op de beurs van Amsterdam kelderde het aandeel van PostNL met 13,5 procent. Bpost boekte in Brussel 0,9 procent winst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234