Donderdag 02/07/2020

Postergirls voor diversiteit

Ze zijn kleurrijk, mondig, moslima en ze houden van het podium. De Britse meisjes van Poetic Pilgrimage maken indruk in de voorstelling Malcolm X. Met spoken word en hiphop eisen ze, zonder compromissen, hun plek op in deze wereld. Tegen wil en dank zijn ze postergirls voor diversiteit 2.0.

You thought you pushed us down
But we planted our seeds in the ground
And flipped it, came back
with Black Girl Magic
Black orchids, black roses,
black tulips, black daisies

Zaterdagavond, op de trein. Drie jonge mannen achter me praten na over Malcolm X, de nieuwste voorstelling van de KVS die ze net zagen, en vooral over "die twee meisjes, met hun spoken word". Ze maken indruk, de twee Britse dames, samen Poetic Pilgrimage. Hun looks, hun zelfvertrouwen, de kracht die ze hun woorden geven op het podium.

Muneera Rashida (1980) en Sukina Abdul Noor (1982) zijn feministen, hiphoppers en moslims uit Londen, een combo waarvan ze in Tremelo nogal van zouden opkijken. De media weet hen steeds vaker te vinden met vragen over hun geloof, over diversiteit, hun liefde voor het podium en hun geslacht. "Soms voelt het alsof we een gimmick zijn. Maar deze thema's zijn belangrijk, dus we willen er wel over praten. En ons perspectief hoor je niet elke dag."

De dames werden geboren en getogen in Bristol, uit Jamaicaanse ouders. In 2005 bekeerden ze zich tot de islam, geïnspireerd door Malcolm X. Populaire meisjes met mohawk en dreadlocks die kozen voor een hoofddoek. Drie weken later lieten islamitische terroristen zich ontploffen op de Londense metro.

"Op straat werden we uitgescholden voor taliban bitch, ze gooiden eten en sigarettenpeuken naar ons hoofd", vertelt Muneera. "Als dan niemand tussenbeide komt, dan voel je je zo alleen. Zonder elkaar, onze opvoeding en ons gevoel voor humanisme zouden we zijn afgegleden naar een donkere plek. Veel mensen zitten daar. Als je denkt dat de maatschappij je uitspuwt en haat, dan laat je die maatschappij los."

Tegelijk voelde de islamitische gemeenschap aan dat ze naar buiten moesten treden. En de nieuwbakken moslimmeisjes bleken de ideale postergirls voor de liberale strekking van de godsdienst. "Dat was een rare periode." En ook: "Wat ons overkomt, hebben onze ouders jaren geleden meegemaakt. Fundamenteel is er weinig veranderd."

Sukina's moeder is rastafari, Muneera's moeder is actief in de pinksterbeweging. Zelf waren ze zoekende. De kerk was hen te rigide en bood geen ruimte voor vragen over gender of kleur. "Maar de islam pakte ons meteen in."

Waarom? Sukina: "Toen ik las over de vijf pijlers van de islam, leek het alsof ik al een moslim was. Het idee van de bedevaart, aandacht voor goede doelen: daar was ik al mee bezig." Concreter: "Ik hou ervan om vijf keer per dag te bidden. Het zijn momenten waarop ik even uit die dag kan stappen, even kan stilstaan bij hoe de dag verloopt en hoe ik me heb gedragen als mens." Muneera: "Sowieso zitten we meer aan de spirituele, mystieke kant van de islam, die draait om verbondenheid, dankbaarheid en ervaringen."

Zotte traditie

Hun kunst levert soms applaus op, soms kritiek. "Op de universiteit lazen we veel over de islam, ook van de schrijfster Fatima Mernissi (de vorig jaar overleden Marokkaanse sociologe, LB). Uit de Koran wordt selectief geplukt als het over vrouwen gaat. Het is iets cultureels, niet religieus. Er zijn meer verhalen over vrouwen die zingen en instrumenten bespelen voor Mohammed dan mannen." Het gaat ook om perceptie. "Altijd wordt Saudi-Arabië aangehaald, nooit Syrië waar een zotte traditie van vrouwelijke geleerden bestond."

Maar, zeggen ze: ook een conservatieve benadering respecteren ze. Geen handen willen geven, boerkini of bikini, ieder zijn ding, zegt Sukina. "Ik ken vrouwen die hun gelaat bedekken maar superdynamisch en creatief zijn. Ze hebben ervoor gekozen om hun lichaam zo te uiten. Als Kim Kardashian halfnaakt mag rondlopen, waarom mogen vrouwen zich dan niet bedekken?"

Op zaterdag 22 oktober organiseert KVS een extra voorstelling van Malcolm X, om 14 uur. Op 25 november is er de eerste SLOW-sessie, een urban word-evenement dat focust op moslimfeminisme. kvs.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234