Donderdag 29/07/2021

Positieve vibe in Mechelen

Als de peilingen kloppen dan mag Bart Somers op beide oren slapen. Hij volgt straks zichzelf op als Mechels burgemeester, meteen ook een van de weinige VLD-burgemeesters met zo'n roze perspectief.

Door Fabian Lefevere

Dat is ook verdiend, menen velen, want Mechelen werd de jongste jaren uitstekend bestuurd. Omdat dat geen garantie op electoraal succes is, verbreedde Bart Somers zijn eigen partij tot een 'open stadslijst'. Of zoals anderen het formuleren: hij kocht de concurrentie leeg. Met dat kartel wil hij in coalitie met de CD&V van Inge Vervotte, die geen lokale ambities koestert maar straks wel de onbetwiste leider van de plaatselijke CD&V wordt.

De naam Karel Van Butsel roept nu al enkele maanden erg gemengde gevoelens op in de Mechelse politiek. De CD&V-lijsttrekker (eind 2004 derde en laatste bij de CD&V-voorzittersverkiezingen) is niet wat je noemt een bekend Mechelaar. En hij is al helemaal niet de man die zijn partij naar groot electoraal succes zal stuwen. Maar met zijn onophoudelijke kritiek op de coalitie vervreemdde hij de eigen CD&V-schepenen van zijn partij en werd hij zowat de katalysator voor een lang gekoesterde droom van Bart Somers: een heus stadskartel. Dat kreeg de naam VLD CDO Groen!.

Leo Stevens en Frank Nobels waren de twee CD&V-schepenen die met hun groene collega Lamon de overstap naar Somers maakten. Inmiddels spuwen ze Van Butsel uit. Cultuurschepen Nobels: "CD&V heeft de fout gemaakt om vanuit de meerderheid oppositie te voeren. Ik heb dat vaak gezegd aan Van Butsel. Moest ik, die twaalf jaar schepen van Cultuur ben, inhakken op mijn eigen beleid? Dat gaat niet. Van Butsel is jong en onervaren. Het politieke bedrijf is iets wat je moet aanvoelen, en dat doet hij niet."

Van Butsel van zijn kant heeft het over overloperij. "Die mensen zijn naar Somers gegaan omdat wij hen geen schepenmandaat wilden beloven." Het lijkt erop dat die opstelling hem zuur zal opbreken: de kans is niet denkbeeldig dat hij wordt weggezuiverd. Hoe dan ook zal sterke dame Inge Vervotte na de verkiezingen de onderhandelingen aanvoeren en met haar valt wel te werken, heet het bij het kartel van Somers.

Vervotte: "Ik heb daarvoor een mandaat gekregen, dat klopt. Het klopt niet dat wij met CD&V kritiek op het stadsbestuur hebben gehad. We zijn altijd een loyale partner geweest. Maar we hebben wel een programma voor de komende jaren voorgelegd. Dat is toch de normaalste zaak van de wereld?"

Het mag duidelijk zijn wie als overwinnaar uit de bus komt van het partijpolitieke gekrakeel in Mechelen: Bart Somers en zijn kartel. Moeten zowel CD&V als sp.a in de laatste peiling tevreden zijn met 20 procent, dan halen Somers en de zijnen 33,5 procent. "Er is een positieve vibe rondom het stadsbestuur", zegt Kristl Strubbe, vierde op de kartellijst en kabinetschef van Somers. Hoe dan ook is dat resultaat ruim boven de 26 of 27 procent waar ze op gehoopt hadden.

En niet onbelangrijk: Somers dringt ook het Vlaams Belang terug. Dat stijgt naar 26,5, en dat is 0,9 procent meer dan in 2000, maar ook 7 procent minder dan bij de Vlaamse verkiezingen. Maar toegegeven, met Frank Creyelman heeft het VB niet de meest sexy lijsttrekker. "Geen burgemeestermateriaal", zei zelfs Philip Dewinter over de man die ooit met stadsgeld een salon kocht.

Helemaal onlogisch is dat succes van Somers niet. Mechelen slaagde er onder Somers in jonge gezinnen aan te trekken, de stad bloeide cultureel open, de criminaliteit zakte spectaculair en onderging een forse opknapbeurt. "Maar mijn grootste verdienste", zegt Somers, "is wellicht dat ik erin geslaagd ben een ploeg te smeden van het schepencollege." Hij krijgt daarvoor bijval van onder meer Koen Anciaux, broer van en een tijdlang waarnemend burgemeester toen Bart Somers de Vlaamse regering leidde. "We hebben een code afgesproken dat we iedereen het licht in de ogen gunnen. Vroeger ving men elkaar vooral vliegen af."

Dat betekent niet dat er geen problemen zijn in Mechelen, verre van. De socialistische oppositie heeft het over Somers' overdreven aandacht voor het centrum, ten koste van de rand. Ze haalt het blijvende gevoel van onveiligheid aan. Maar bovenal, ze haalt de werkloosheid over de hekel. Die steeg met maar liefst 53 procent en bedraagt bij allochtone jongeren zelfs 42 tot 43 procent. Zo zegt lijsttrekster Caroline Gennez: "Ik mag het licht van de zon niet ontkennen. Er zijn goede dingen gebeurd, die ik ook had gedaan. De stadskern is opgewaardeerd, maar het evenwicht is zoek. Bovendien is het sociale weefsel ontrafeld. Somers doet aan facadisme, liever dan dat hij in de breedte werkt."

Het is een kritiek waar Bart Somers weinig oren naar heeft. Zoals bekend klikt het niet erg goed tussen hem en Gennez, in die mate zelfs dat een coalitie met de socialisten in Mechelen helemaal uitgesloten is. "De buitenwijken zijn dertig jaar verwaarloosd. Dat is een erfenis uit het verleden." Lees: het socialistische verleden, Mechelen was altijd al een socialistisch bastion. "We zijn nu aan een inhaalbeweging bezig. En het klopt dat de allochtone werkloosheid een grote zorg is. We staan daar niet onverschillig tegenover, maar je moet ook kunnen toegeven dat de instrumenten om dat op te lossen niet bij het stadsbestuur liggen."

Somers gaat er prat op dat hij niet alleen het sterkste programma heeft, maar zich met het kartel ook met de beste mensen omringd heeft. "Ga maar na, alle sterkhouders uit het schepencollege." Enige probleempje: hoe hou je die mensen allemaal bijeen? En dat is niet zozeer een ideologisch probleem: de afgelopen legislatuur lukte het ook samen te werken tussen groenen en liberalen. Maar om zijn stadslijst bijeen te krijgen moest Somers een aantal mensen van buiten de VLD wel een aantal schepenambten beloven, wat de resterende zitjes voor de eigen VLD'ers fors beperkt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234