Dinsdag 27/09/2022

Kanker

Positief nieuws in de strijd tegen kanker: immunotherapie werkt verbluffend

Voorbereiding van immunotherapie. Beeld Phanie
Voorbereiding van immunotherapie.Beeld Phanie

Sinds twee jaar wordt immunotherapie in België gebruikt om de meest agressieve kankers te behandelen, zoals longkanker en melanoom. De resultaten zijn verbluffend, zo verkondigen experts in het parlement. Bij longkanker bijvoorbeeld ging de mortaliteit met 50 procent naar beneden. Maar een belangrijke hindernis in het verder beschikbaar maken van immunotherapie is het prijskaartje.

Sara Vandekerckhove

Er is positief nieuws in de strijd tegen kanker. Immunotherapie, waarbij het immuunsysteem van de patiënt wordt gebruikt om de kanker te viseren, doet het blijkbaar een pak beter dan de standaardbehandelingen.

Zo nam professor gezondheidseconomie Lieven Annemans (Universiteit Gent) deel aan een onderzoek naar gezondheidsimpact van die immunotherapie voor België. "Er kunnen de komende vijf jaar meer dan 11.000 levensjaren gewonnen worden in vergelijking met standaardbehandelingen", zegt hij in het communiqué. "Bovendien bieden deze extra jaren ook een heel goede levenskwaliteit."

Sinds 2016 wordt immunotherapie terugbetaald voor melanoom of agressieve huidkankers. Cijfers tonen nu hoe de levensverwachting bij gevorderde huidkanker dankzij de nieuwe therapie met twee jaar toeneemt. De helft van de patiënten waren na drie jaar nog in leven, tegenover één jaar met chemotherapie.

"De laatste resultaten van de klinische studies en de patiënten in behandeling overtreffen al onze verwachtingen", zegt Bart Neyns, afdelingshoofd Medische Oncologie in het UZ Brussel. "Bij ongeveer 40 procent van de behandelde patiënten is de tumor kleiner worden. Bij 10 tot 15 procent is de tumor zelfs volledig verdwenen. Als je de klok vijf jaar terugdraait en kijkt waar we toen stonden, dan ben ik dankbaar dat we in deze tijd leven en dat we dit mogen meemaken."

Hindernis

Ook bij longkanker, nog steeds een van de dodelijkste kankers, zijn de resultaten veelbelovend. De meest recente studies laten zien hoe de mortaliteit dankzij immunotherapie met 50 procent daalt. "Immunotherapie geeft longkankerpatiënten duidelijk nieuwe hoop", wordt professor Thierry Pieters, pneumo-oncoloog (Cliniques Universitaires Saint-Luc) in de perstekst geciteerd.

“Dit jaar zijn voor het eerst cijfers gerapporteerd over de overlevingskansen na 5 jaar van een honderdtal patiënten in een fase 1-studie: 16 procent tegenover de verwachte 6 procent."

Een belangrijke hindernis in het verder beschikbaar maken van immunotherapie is het prijskaartje. Net doordat immunotherapie veel vaker op maat is van de patiënt, is het peperduur. Op dit moment betaalt het Riziv volgens cijfers die circuleren 100.000 tot 120.000 euro per jaar voor de kuur van één patiënt. Terwijl chemo tussen de 100 en 10.000 euro kost per behandeling.

Net om die reden zaten wetenschappers, vertegenwoordigers van patiëntenverenigingen, politici en bedrijven rond de tafel op een parlementaire conferentie over immunotherapie in oncologie. Want willen alle patiënten hier in de toekomst gebruik van kunnen maken, dan moet dat ook financieel haalbaar zijn. "Al denk ik dat we die hoge prijzen ook wat moeten nuanceren", zegt Bart Neyns. "Door de geheime afspraken die de overheid maakt met de farmabedrijven, zijn de prijzen in realiteit wellicht een pak lager."

Volgens de studie waar Annemans aan meewerkte zouden ongeveer 22.000 andere patiënten de komende 5 jaar immunotherapie moeten kunnen volgen. Tussen 2018 en 2022 zal immunotherapie tussen 3 en 8 procent van het totale geneesmiddelenbudget uitmaken. "Deze studie helpt om de impact van dergelijke innovatie op populatieniveau beter te begrijpen”, zegt Annemans.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234