Zaterdag 03/12/2022

Positie Nova-hoofdredacteur steeds meer onder druk

Een gevestigde tv-waarde vernieuwen blijkt niet zo eenvoudig. Terwijl het vernieuwde TerZake op Canvas steeds meer magazine-elementen oppikt en op zaterdagavond naar een Polspoel & Desmet-achtig interviewprogramma evolueert, is de Nederlandse tegenhanger Nova op Nederland 3 danig op de dool. De positie van de hoofdredacteur, Rik Rensen, staat onder druk nu Felix Rottenberg is opgestapt als presentator. Blijft Rensen zitten of gaat ook hij weg?

Amsterdam / Brussel

de Volkskrant en eigen berichtgeving

Afgelopen zomer presenteerde hoofdredacteur Rik Rensen zijn plannen voor een geheel vernieuwd Nova. Op 27 januari ging het programma uiteindelijk van start. Nog geen twee weken later is een van de presentatoren, Felix Rottenberg, opgestapt (DM 7/2). Hij heeft slechts drie uitzendingen gepresenteerd. Zijn vertrek gebeurde "in goed overleg" en "wegens een verschil van inzicht". Rottenberg en medepresentator Matthijs van Nieuwkerk waren ontevreden over de huidige formule en vinden dat Nova zich meer moet ontwikkelen in de richting van een talkshow.

De redactie heeft zich van meet af tegen dergelijke plannen verzet en eiste steeds dat Nova plaats zou blijven bieden aan eigen reportages. Dat er daarnaast gesprekken zouden komen met studiogasten: oké. Dat de oude presentatoren Rob Trip, Margriet Vroomans en Kees Driehuis werden vervangen door de duo's Rottenberg en Van Nieuwkerk en Jeroen Pauw en Clairy Polak: vooruit. Maar verder moest Nova een gewone actualiteitenrubriek blijven en geen variant op Barend en Van Dorp, de dagelijkse laatavondtalkshow op de commerciële zender RTL4, die bijzonder druk bekeken wordt.

Het resultaat is een combinatie van een actualiteitenrubriek en een talkshow. De dubbelpresentatie van Pauw en Polak doet vooralsnog stroef aan, vindt ook de redactie. Gisteren werd de formule al opnieuw bekeken. Aan wat voor type rubriek heeft Nederland 3 behoefte? "Aan het huidige Nova, niet aan een talkshow", zegt Willem van Beusekom, directeur van de NPS, die Nova samen met de Vara maakt en voor driekwart betaalt. "Al moet er nog wel een en ander worden verbeterd." Aan een actualiteitenrubriek, zegt ook Amerika-correspondent en de eerste Nova-anchor Charles Groenhuijsen: "Nederland is te klein om 310 dagen per week een nieuwswaardig praatprogramma te maken." Wat niet wegneemt dat ook Groenhuijsen niet onverdeeld tevreden is over het huidige Nova: "Ik heb de uitzending van woensdag gezien; die was tamelijk saai en statisch. Alsof je drie kwartier naar radio zit te kijken. Maar wie ben ik? Er keken wel 800.000 mensen naar."

Het vertrouwen in de leiding is op de redactie van Nova inmiddels minimaal. Hoofdredacteur Rensen verandert voortdurend zijn plannen en heeft zijn presentatoren onvoldoende in de hand, is de klacht. Dat laatste is deze week gebleken.

Nova, Ned 3 22.20

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234