Dinsdag 10/12/2019

'Poseren met komkommers op mijn ogen'

Cult. vraagt iemand een hele week lang naar zijn voorkeuren, gewoontes en bizarre trekjes. Als Amerikawatcher van de VRT is Björn Soenens omnipresent in de aanloop naar de verkiezingen. Tot slot: zijn leven in en met de media.

Wat was uw meest beschamende mediamoment?

"You tell me. (lacht) Ik ben beschimpt toen ik zei dat ik tatoeages heb, gezongen heb en voor een vrouwenblad met komkommers op mijn ogen ben gefotografeerd. Wat een ijdeltuit, zei men. Maar als je ijdel bent, ga je toch nooit poseren met komkommers? Dat artikel ging over het doorbreken van het glazen plafond en ik werd gevraagd een vrouwelijk cliché uit te drukken."

Wordt u vaak en graag herkend?

"Vroeger heb ik ernaar verlangd, omdat herkenning erkenning betekent in mijn vak. Tegenwoordig gebeurt dat vaak en dat heeft voordelen. Als ik ga spreken komt er niet 20 man, maar 200 man. Televisie heeft veel impact.

"Soms heb ik er ook last van. Ik ben getrouwd met een jongere vrouw. Als we buitenkomen, merk ik het gefluister. Dat is de tol die je betaalt."

Hoeveel Twitter-volgers heeft u?

"Rond de 13.700. Telkens als ik iets over een controversieel onderwerp op tv heb verteld, komen daar een aantal volgers bij. Maar wat betekent dat? Kim Kardashian heeft er 40 miljoen en heeft niets te vertellen. Raar."

Wat was uw laatste tweet/Facebook-update?

"Vaak zijn dat dingen over Amerika, artikels over de verkiezingen. Ik deel ook regelmatig citaten. Van Benjamin Franklin, bijvoorbeeld, ten tijde van de Europese crisis. 'We must all hang together, or assuredly we shall all hang separately.' Een doordenker."

Van welk medium zou u zwaar moeten afkicken?

"Radio. Ik sta veel in de file en heb dat gesproken woord nodig. Het is heel filmisch: je hoort een stem maar ziet er een beeld bij. Toen ik ooit bij de radio begon, schrokken mensen er weleens van hoe jong ik nog was. Ze kenden mijn diepe stem en dachten dat ik een veertiger was die de wereld had bereisd. Die magie blijft mooi, ik blijf het ook graag doen."

Welke acteur/actrice/tv-figuur werkt altijd op uw lachspieren?

"Mijn favoriete tragikomische acteur is Jack Nicholson. Zoals zijn rol McMurphy in One Flew Over the Cuckoo's Nest, over iemand die het systeem probeert te vermorzelen, maar zelf vermorzeld wordt."

Wie of wat doet u groen uitslaan van jaloezie?

"Ik kan jaloers zijn op mensen die niet meer kunnen dan ikzelf, maar er wel meer aandacht voor krijgen. Maar het heeft geen zin. Nixon zei ooit: 'Anderen kunnen je haten, maar zij winnen niet tenzij jij hen ook haat en dan richt je jezelf te gronde.' Jaloersheid maakt jezelf kapot en de ander heeft er geen last van."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234