Portugal
Portugese regering valt amper een maand na verkiezingen
De linkse oppositie heeft de centrumrechtse minderheidsregering in Portugal met een vertrouwensstemming ten val gebracht. Van de 230 parlementsleden stemden 123 afgevaardigden vanavond voor de motie van wantrouwen van de socialisten, die het regeringsprogramma van premier Pedro Passos Coelho van de hand wezen. Dat heeft het Portugese parlement meegedeeld.
De Portugezen trokken op 4 oktober naar de stembus, waar ze de centrumrechtse coalitie Portugal a Frente van Coelho weliswaar niet afstraften, maar ook geen absolute meerderheid meer gunden. De coalitie haalde minder zetels binnen dan de linkse partijen samen, 107 tegenover 122.
Toch stelde president Anibal Cavaco Silva de ontslagnemende premier aan om een nieuwe regering te vormen. De president wilde geen eurosceptische partijen - hij doelde op de communisten en het Links Blok - aan de macht. "In onze veertigjarige democratie is de Portugese regering nooit afhankelijk geweest van anti-Europese krachten", aldus de president. "Dit is het slechtst mogelijke moment om de funderingen van ons democratisch regime te veranderen."
Op naar linkse regering?
Nadat Coelho effectief een minderheidsregering had gevormd, smeedden de linkse partijen een akkoord om de regering bij de voorstelling van het regeerakkoord ten val te brengen. Het marxistische Links Blok, de communisten en de Groenen willen nu een nieuwe regering onder leiding van voorzitter António Costa van de Partido Socialista ook zonder de vorming van een coalitie parlementair steunen. Vooral een afzwakking van de besparings- en hervormingspolitiek is voorzien.
President Anibal Cavaco Silva moet nu in de komende dagen beslissen of hij Costa de opdracht geeft om een regering te vormen. Tot zo lang blijft Passos in functie als zakelijke leider.
"Ruïne van Portugal"
Coelho waarschuwde gisteren nog dat een eventuele "onrealistische" linkse regering dreigt van Portugal een ruïne te maken. "Ik verzet mij tegen een negatieve politiek", aldus de premier tijdens de voorstelling van zijn regeerakkoord in het parlement. Volgens Coelho hebben de linkse partijen enkel de korte termijn voor ogen en willen ze terug naar een "alomvertegenwoordigde aanwezigheid van de staat, een grote bedreiging voor het herstel van onze financiën".
Portugal bespaarde de laatste jaren volop als onderdeel van een Europees besparingsprogramma. Volgens Coelho zijn de besparingen echter nooit een keuze geweest, maar een noodzakelijkheid.