Woensdag 30/09/2020

Eurogroep

Portugees Mario Centeno volgt Jeroen Dijsselbloem op aan hoofd van Eurogroep

Mario Centeno.Beeld EPA

De Portugees Mario Centeno wordt de nieuwe voorzitter van de Eurogroep. De vijftigjarige minister van Financiën volgt in januari Jeroen Dijsselbloem op.

Dat hebben de negentien eurolanden na een stemming in Brussel bepaald. Oud-minister Dijsselbloem maakte de uitslag na afloop zelf bekend, maar het resultaat was meteen na de stemming al uitgelekt.

Centeno haalde het in de tweede ronde van de Luxemburger Pierre Gramegna. De Slovaak Peter Kazimir en de Letse Dana Reizniece-Ozola hadden zich teruggetrokken na de eerste stemronde.

"Het is een eer om voorzitter van de eurogroep te worden", zo reageerde Centeno. Hij beklemtoonde dat de goede economische vooruitzichten in de eurozone "een uniek moment" bieden om de fundamenten van de eurozone te versterken. Daarbij zal de Portugese minister van Financiën naar eigen zeggen steeds streven naar een consensus met alle eurolanden en de Europese instellingen.

Verspreking

Dijsselbloem zorgde eerder vandaag voor hilariteit in de media door zich nog voor de vergadering van de Eurogroep was begonnen te "verspreken". Op de vraag van een journalist of hij in januari, als zijn termijn officieel afloopt, formeel de voorzittershamer zal overdragen, suggereerde hij dat dit geruisloos zal gaan. "Tot en met 12 januari ben ik de voorzitter en vanaf de dertiende is Mario Centeno dat." De stemming begon pas drie uur later.

Nadat hij zijn opmerkelijke antwoord realiseerde, verklaarde hij haastig: "Zei ik Mario Centeno? Dan versprak ik me. Want dat weet ik natuurlijk helemaal niet. Dat zit dan blijkbaar in mijn hoofd. Citeer me maar even niet, doe me een lol." Kort erna stond de opname evenwel al op de officiële website van de ministerraad.

Ronaldo

De 50-jarige Centeno debuteerde pas in 2015 in de politiek. Sinds dat jaar is de aan Harvard opgeleide Centeno de architect van het economische programma van de linkse Portugese regering. 

De professor economie en ex-medewerker van de Portugese nationale bank heeft geen duidelijke politieke kleur, maar maakt deel uit van de linkse regering in Portugal, een land dat zwaar heeft geleden onder de eurocrisis. De Duitse oud-minister Wolfgang Schäuble noemde hem "de Ronaldo van de Eurogroep", naar de Portugese stervoetballer. Onder Centeno's leiding vergaat het Portugal economisch steeds beter.

Steun

Belgisch minister Johan Van Overtveldt (N-VA) bedankte Dijsselbloem voor zijn "zeer correcte leiding in turbulente tijden" en feliciteerde Centeno met zijn verkiezing. "Ik kijk ernaar uit om samen met hem en andere ministers verder te blijven werken aan maatregelen die de stabiliteit van de eurozone ten goede komen", klonk het.

Centeno genoot veel steun bij de zuidelijke eurolanden en gold als topfavoriet om Dijsselbloem op te volgen. Centeno gaat vanaf 13 januari aan de slag als eurogroepvoorzitter. Hij heeft een mandaat voor 2,5 jaar.

Hervorming eurozone

De ministers van Financiën van de eurolanden vergaderen doorgaans één keer per maand om hun economisch beleid te coördineren. Tijdens de eurocrisis groeide die eurogroep uit tot een belangrijk orgaan in de Europese politiek. De volgende maanden zullen de ministers het debat aangaan over de hervorming van de eurozone.

Woensdag presenteert de Europese Commissie concrete voorstellen. Eurocommissaris voor Economische Zaken Pierre Moscovici maakte er vandaag opnieuw geen geheim van dat de man of vrouw in zijn functie in de toekomst ook de eurogroep zou moeten leiden. Daarnaast zal de Commissie ook pleiten voor een aparte budgettaire lijn voor de eurozone en een hervorming van het noodfonds ESM tot een Europees IMF.

Behalve de hervorming van de eurozone zal Centeno ook te maken krijgen met de afwikkeling van het derde en laatste financiële steunprogramma voor Griekenland. Dat programma verstrijkt in de zomer van volgend jaar en dan zou Athene opnieuw in staat moeten zijn om zelf financiering te vinden op de kapitaalmarkten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234