Woensdag 26/01/2022

Anderlecht

Portret van Luc Devroe, de werkmier van Coucke

► Luc Devroe is aan zijn zesde club toe als manager/sportief directeur: KV Oostende, KSV Roeselare, Club Brugge, opnieuw KSV Roeselare, opnieuw KV Oostende en nu Anderlecht. Beeld BELGA
► Luc Devroe is aan zijn zesde club toe als manager/sportief directeur: KV Oostende, KSV Roeselare, Club Brugge, opnieuw KSV Roeselare, opnieuw KV Oostende en nu Anderlecht.Beeld BELGA

Noeste werker, perfectionist, loyaal, keikop. Er zijn veel manieren om Luc Devroe (52) te omschrijven. Welke van die eigenschappen bij Anderlecht het meest boven water zullen komen, valt evenwel nog af te wachten. Een portret.

WDK/TTV

Hij mag dan in Brussel geboren zijn en tot zijn tiende in Strombeek-Bever hebben gewoond, eigenlijk is Luc Devroe verre van een Brabander, als kind van een moeder en een vader uit West-Vlaanderen. Zijn tienerjaren bracht hij door in Harelbeke en Kortrijk, en bijgevolg beantwoordt hij perfect aan het cliché van de hardwerkende West-Vlaming.

Op zijn 14de verkocht hij al appartementen in de vastgoedzaak van zijn ouders aan de kust, op zijn 21ste nam hij de zaak over. Later coördineerde hij met zijn oom bouwprojecten in het Groothertogdom Luxemburg.

Devroe, ooit een verdienstelijk doelman bij onder meer Club Brugge en KV Oostende, was een 'plantrekker'. En hij was vroegrijp. "Mijn moeder was kapster en had een drukke zaak. Als kleuter zorgde ik zelf voor mijn eten: toen ik vier was, smeerde ik mijn eigen boterhammen en op mijn zesde bakte ik een eitje", verklaarde hij ooit.

Zijn roots heeft hij nooit verloochend. Devroe weet nog altijd wat een brood kost en hecht weinig belang aan luxe en uiterlijk vertoon. "Ik vind dat een mens nooit mag vergeten waar hij vandaan komt. In ons eerste huwelijksjaar woonden mijn vrouw Patricia en ik op een studiootje zonder douche en zonder warm water. We zetten een ketel op het kookfornuis en wasten ons haar in de lavabo."

Geen zittend gat

Die lavabo is ondertussen allang ingeruild voor een ruime badkamer, maar het toont wel aan waar Devroe voor staat. In zijn beginperiode als sportief manager bij KV Oostende in 1996 hield hij zich behalve met het sportieve bezig met de scouting en het zoeken van sponsors. Bij tweedeklasser Roeselare vijf jaar later dreef hij het nog verder. Behalve spelers kopen en verkopen, reed hij rond met de was, plooide hij de spelerskledij, richtte hij de clubshop in, verkocht hij tickets, drukte hij abonnementen, zocht hij sponsors, diende hij op in het clubrestaurant en schonk hij wijn in. Want: hoe minder een ander moest doen, hoe meer geld er naar de clubkas ging.

"Hij was ook op sportief vlak ontzettend creatief met een klein budget", getuigt Patrick Rotsaert, van 2001 tot 2005 hoofd scouting en rechterhand van Devroe bij Roeselare.

Dat harde werken is er nooit uit gegaan. Ook niet toen hij in maart 2007 bij Club Brugge aan de slag ging. Club slorpte zo veel tijd op, dat er dagen waren waarop hij niets at. "Als hij naar het buitenland trok, leefde hij vaak op cola, chips en Bifi-worstjes", herinnert toenmalig Club-secretaris Jacques Denolf zich. "Velen laten zich eens goed gaan, maar Luc wilde liever weer snel aan het werk. Hij had geen zittend gat."

Toen hij in 2011 moest opstappen bij blauw-zwart, kwam hij vijf kilo aan, gewoon door weer normaal te eten.

Van Devroe is geweten dat hij graag op zijn eentje werkt. Bij Club kromp de scoutingscel dan ook snel in. "Mensen uitsturen van achter zijn bureau, dat doet hij niet", vertelt Rudy Fort, die meer dan 25 jaar met hem samenwerkte als rechterhand, scout en videoanalist. "Hij wil alles zelf bekijken en neemt daar veel tijd voor. Vandaar dat hij minder mensen nodig heeft. Bij Club gingen we bijvoorbeeld met drie man van vrijdag tot maandag naar Tsjechië, een paar weekends op een rij. We zorgden ervoor dat we die hele competitie gezien hadden. Luc schuwde nooit afstand, niets was te veel voor hem. Dan kwam hij vermoeid terug van Zuid-Amerika, maar belde hij vanop de luchthaven of in de auto meteen naar de voorzitter."

Fort belicht ook nog een andere kant van Devroe. "Voor Luc is discretie heel belangrijk. Hij vertrouwt altijd maar een beperkte groep mensen. Daarnaast is hij een man van zijn woord, nooit is hij een belofte niet nagekomen. Een relatief gesloten man, maar correct en héél loyaal. Dat hij op de hoogte was van de plannen van Coucke en Anderlecht is het beste voorbeeld. Zoiets kun je hem toevertrouwen. Luc heeft zijn karakter, maar zijn eerlijkheid, directheid en oprechtheid sieren hem. Hij is een fantastische mens."

Maar dat karakter botst dus wel eens. Omdat Devroe de finesse niet heeft en eigenlijk ook niet wil hebben om de dingen mooier voor te stellen dan ze zijn. "Luc kan nors zijn als hem iets niet zint", aldus manager Patrick De Koster. "Dan zal hij dat laten blijken en geen valse smile opzetten. Ik vind dat eerder een gave dan een gebrek. Ik heb ook al discussies gehad met hem, waarbij we elkaar daarna drie dagen niet spraken. Maar in vijf minuten kun je dat met Luc heel gemakkelijk uitpraten."

De scherpe kantjes zijn er ondertussen wat af. Waar Devroe vroeger de botte bijl durfde te hanteren tegenover refs of zelfs bestuursleden van andere clubs, heeft hij nu geleerd wat gematigder te werk te gaan. Al is hij nog altijd geen man van compromissen. "Aan de onderhandelingstafel is hij keihard. Tegen makelaars, spelers, iedereen", klinkt het bij Karel Geraerts, die afgelopen seizoen even zijn rechterhand was bij KV Oostende.

► Luc Devroe en Marc Coucke worden bij Anderlecht opnieuw verenigd. Beeld BELGA
► Luc Devroe en Marc Coucke worden bij Anderlecht opnieuw verenigd.Beeld BELGA

Ook Dennis van Wijk kent Devroe goed. "Bij Oostende zijn we samen kampioen geworden en dan heeft hij me ontslagen. Persoonlijk", lacht Van Wijk. "Onderschat zijn input en power niet. Qua dossierkennis is er niemand die beter is dan hij. Hij heeft een neusje voor goede deals."

"Luc is geen grootprater", stelt Fort. "Hij is een stille werker en is zeer bescheiden. Hij heeft maar heel weinig vijanden en dat is moeilijk in het voetbal."

Makelaars

Een verwijt dat weleens klinkt is dat Devroe steeds gebruikmaakt van dezelfde makelaars. Zoals Didier Frenay, met wie hij de transfers van toppers als Meunier, Perisic en Dimata afrondde. Of Patrick De Koster, de manager van onder meer Kevin De Bruyne. "We hebben al samengewerkt, maar niet altijd even hevig", ontkracht De Koster. "Dat was in zijn tijd bij Roeselare zo en ook bij KV Oostende, maar bij Club bijvoorbeeld niet. Daar had ik niet de spelers die hij nodig had en dan deden we ook geen zaken. Luc heeft met onder meer Perisic, Meunier, Jordan Lukaku, Dimata (die hun ploeg véél geld opbrachten, red.) bewezen dat hij loyaal is. En dat hij die dossiers voor zijn werkgevers heel correct afwerkt. Dat inzicht heeft hij."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234