Zaterdag 31/10/2020

Portret Rui Costa en palmares WK wielrennen

Beeld BELGA

Portret van de Portugees Rui Costa, die zondag op het WK wielrennen in het Italiaanse Firenze de wegrit bij de eliterenners won:

Geboren op 5 oktober 1986 in Povoa de Varzim (Por)

Lengte: 1,83m - Gewicht: 68 kg


Prof sinds 2009
Als belofte winnaar van de Giro delle Regioni in 2007

Teams: Caisse d'Epargne (2009-2010), Movistar Team (2011-2013)

Vijf maanden geschorst in 2010 na positieve controle in NK chrono

Overwinningen als prof: 18
2009 - 3 zeges: eindstand Vierdaagse van Duinkerke (10/05), eindstand GP Costa Azul (06/09), rit 3 Ronde van Chihuahua (07/10) - 13de Ronde van Zwitserland, - 2de NK -

2010 - 2 zeges: Trofee Deia (10/02), rit 8 Ronde van Zwitserland (19/06) - 6de Ronde van de Algarve, 49ste Milaan-Sanremo, 2de rit 4 en 2de eindstand Vieredaagse van Duinkerke

2011 - 3 zeges: eindzege Ronde van Madrid (08/05), rit 8 Aigurande-Super Besse Sancy Tour (09/07), GP Montreal (11/09) - 4de rit 2 en 18de eindstand Ronde van Romandië, 2de rit 1 chrono en 2de rit 3 Ronde van Madrid, 2de rit 4 en 4de eindstand Omloop van Lotharingen, 10de rit 3 chrono en 43ste eindstand Dauphiné Libéré, 49ste Cyclassics Hamburg, 19de Ronde van Poitou Charentes, 11de GP Quebec, 15de WK weg

2012 - 2 zeges: rit 2 (10/06) en eindzege Ronde van Zwitserland (17/06) - 2de Trofee Deia, 3de rit 3 en 5de eindstand Ronde van de Algarve, 29ste Tirreno-Adriatico, 4de GP Indurain, 9de rit 5 en 15de eindstand Ronde van het Baskenland, 19de Amstel Gold Rzce, 18de Waalse Pijl, 17de Luik-Bastenaken-Luik, 2de rit 2, 4de rit 5 chrono en 3de eindstand Ronde van Romandië, 8ste rit 7 chrono Ronde van Zwitserland, 18de eindstand Tour, 13de OS weg, 7de Ronde van Poitou Charentes, 2de GP Ouest France Plouay, 3de GP Québec, 8ste GP Montreal, 11de WK weg

2013 - 8 zeges: GP Primavera (07/04), rit 7 (14/06), rit 9 Flumserberg klimtijdrit (23/06) en eindstand Ronde van Zwitserland (23/06), NK chrono (20/06), rit 16 Vaison-la-Romaine - Gap (16/07), rit 19 Bourg d'Oisans-le Grand Bornand, WK Firenze (29/09) - 4de Trofee Deian 2de rit 3 en 5de eindstand Ronde van de Algarve, 13de Ronde van het Baskenland, 32ste Waalse Pijl, 9de Luik-Bastenaken-Luik, 5de proloog, 8ste rit 1, 3de rit 4 en 3de eindstand Ronde van Romandie, 2de rit 3 Zwitserland, 12de rit 8 Ax 3 Domaines Tour, 5de GP Quebec, 4de GP Montreal

Beeld AP

Palmares WK wielrennen
1927 Alfredo Binda (Ita)
1928 Georges Ronsse (BEL)
1929 Georges Ronsse (BEL)
1930 Alfredo Binda (Ita)
1931 Learco Guerra (Ita)
1932 Alfredo Binda (Ita)
1933 Georges Speicher (Fra)
1934 Karel Kaers (BEL)
1935 Jean Aerts (BEL)
1936 Antonin Magne (Fra)
1937 Éloi Meulenberg (BEL)
1938 Marcel Kint (BEL)
(WK vond niet plaats tijdens Tweede Wereldoorlog)
1946 Hans Knecht (Zwi)
1947 Theo Middelkamp (Ned)
1948 Albéric Schotte (BEL)
1949 Rik Van Steenbergen (BEL)
1950 Albéric Schotte (BEL)
1951 Ferdi Kübler (Zwi)
1952 Heinz Müller (BRD)
1953 Fausto Coppi (Ita)
1954 Louison Bobet (Fra)
1955 Stan Ockers (BEL)
1956 Rik Van Steenbergen (BEL)
1957 Rik Van Steenbergen (BEL)
1958 Ercole Baldini (Ita)
1959 André Darrigade (Fra)
1960 Rik Van Looy (BEL)
1961 Rik Van Looy (BEL)
1962 Jean Stablinski (Fra)
1963 Benoni Beheyt (BEL)
1964 Jan Janssen (Ned)
1965 Tom Simpson (GBr)
1966 Rudi Altig (BRD)
1967 Eddy Merckx (BEL)
1968 Vittorio Adorni (Ita)
1969 Harm Ottenbros (Ned)
1970 Jean-Pierre Monseré (BEL)
1971 Eddy Merckx (BEL)
1972 Marino Basso (Ita)
1973 Felice Gimondi (Ita)
1974 Eddy Merckx (BEL)
1975 Hennie Kuiper (Ned)
1976 Freddy Maertens (BEL)
1977 Francesco Moser (Ita)
1978 Gerrie Knetemann (Ned)
1979 Jan Raas (Ned)
1980 Bernard Hinault (Fra)
1981 Freddy Maertens (BEL)
1982 Giuseppe Saronni (Ita)
1983 Greg LeMond (VSt)
1984 Claude Criquielion (BEL)
1985 Joop Zoetemelk (Ned)
1986 Moreno Argentin (Ita)
1987 Stephen Roche (Ita)
1988 Maurizio Fondriest (Ita)
1989 Greg LeMond (VSt)
1990 Rudy Dhaenens (BEL)
1991 Gianni Bugno (Ita)
1992 Gianni Bugno (Ita)
1993 Lance Armstrong (VSt)
1994 Luc Leblanc (Fra)
1995 Abraham Olano (Spa)
1996 Johan Museeuw (BEL)
1997 Laurent Brochard (Fra)
1998 Oscar Camenzind (Zwi)
1999 Oscar Freire (Spa)
2000 Romans Vainsteins (Let)
2001 Oscar Freire (Spa)
2002 Mario Cipollini (Ita)
2003 Igor Astarloa (Spa)
2004 Oscar Freire (Spa)
2005 Tom Boonen (BEL)
2006 Paolo Bettini (Ita)
2007 Paolo Bettini (Ita)
2008 Alessandro Ballan (Ita)
2009 Cadel Evans (Aus)
2010 Thor Hushvod (Noo)
2011 Mark Cavendish (GBr)
2012 Philippe Gilbert (BEL)
2013 Rui Costa (Por)

Beeld REUTERS

- mannen -

Wegrit elite: Rui Costa (Por)

Tijdrit elite: Tony Martin (Dui)

Wegrit beloften: Matej Mohoric (Sln)

Tijdrit beloften: Damien Howson (Aus)

Wegrit junioren: Mathieu Van der Poel (Ned)

++ Tijdrit junioren: Igor Decraene (Bel)





- Vrouwen -

Wegrit: Marianne Vos (Ned)

Tijdrit: Ellen Van Dijk (Ned)

Wegrit juniores: Amalie Dideriksen (Den)

Tijdrit juniores: Séverine Eraud (Fra)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234