Woensdag 25/11/2020

Port d' Anvers

Gastronomen die graag zelf eens achter het fornuis kruipen, zijn soms de wanhoop nabij. Tijdens een culinair avontuur in een of ander restaurant geraken ze diep onder de indruk van een bepaald gerecht dat ze thuis zelf willen bereiden maar waarvoor de noodzakelijke ingrediënten onvindbaar blijven. Hun frustratie is groot en te begrijpen. Sommige producten zijn immers alleen te koop in toeleveringsbedrijven voor de horeca en wie niet de trucjes kent om als gewone sterveling tot deze exclusieve zaken door te dringen, blijft met lege handen achter.

De poten van de monstrueuze koningskrab uit Alaska zijn daarvan een illuster voorbeeld. Deze lekkernij kreeg de laatste jaren veel aandacht in de culinaire media door de bereiding van Yves Mattagne, sterrenchef in het Brusselse restaurant Sea Grill. Wie zich geroepen voelt om zijn beste vrienden in te palmen met deze dure maar o zo lekkere delicatesse, kan nu al beginnen uitnodigen. Voortaan vindt men deze poten immers in Port d'Anvers, een speciaalzaak gevestigd aan de Antwerpse Tunnelplaats, de toegang tot de Waaslandtunnel nog altijd beter bekend als de Konijnenpijp.

De zaak opende recentelijk haar deuren en is gespecialiseerd in vis en zeevruchten. Ze biedt daarenboven ook een resem ingrediënten waarmee men een volledige feestmaaltijd in elkaar kan boksen zodat de zoektocht beperkt kan blijven tot één stopplaats.

Dat is trouwens het basisidee van deze winkel, bedacht door Lynn Avonts. Ze verdiende haar sporen in een bedrijf dat gespecialiseerd is in invoer van vis en zeebanket en zag in de detailhandel ruimte voor een plaats waar mensen met weinig tijd en veel culinaire interesse snel zouden kunnen winkelen.

Wie echt geen tijd heeft, kan zelfs telefonisch de bestelling doorgeven en die op het afgesproken tijdstip ophalen. Lynn Avonts wil dat haar klanten geen tijd verliezen en hun boodschappenlijstje ter plaatse in één ruk kunnen afvinken. Vandaar dat het assortiment niet tot verse en diepgevroren vis en schaaldieren beperkt blijft. Allerlei aperitiefhapjes maar ook fijne oliën en diverse azijnen, lamsvlees, ganzenlever, nagerechten en wijnen behoren onder andere tot het selectieve assortiment.

Tussen al dat lekkers zagen we ook diepgevroren smelt of spiering liggen. Een spotgoedkope lekkernij die eenvoudig te bereiden is en die we thuis altijd in het diepvriesvak hebben liggen om onverwachte smulpapen en andere onverlaten ter wille te zijn. Met kop en staart even door de bloem wentelen en kort frituren op 170 graden. Een kwieke draai met de pepermolen en een kwak Engelse moutazijn of ordinair citroensap. Wedden dat deze kleine, bescheiden visjes bij de vrienden rond de tafel meer animo brengen dan de notoire koningskrab? (WA)

Tunnelplaats 1, 2000 Antwerpen

Tel. en fax: 03/225.35.52

Dagelijks open van 10.00 tot 18.00 uur

Gesloten op dinsdag en zondag

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234