Woensdag 22/03/2023

Pop-ups irritant? Het kan nog erger

Pop-ups zijn de leurders van internet. Het zijn de extra vensters met reclame voor goedkope kredieten die over het scherm buitelen en soms een hele website aan het oog onttrekken. Surf een uur, en een dubbel dozijn extra reclameschermpjes heeft een voet tussen de deur gezet. Na spam (ongevraagde reclame via e-mail) en virussen wordt de pop-up de grootste plaag van internet genoemd. Tussen augustus en oktober vorig jaar kregen internetters 19,6 miljard stuks voor hun kiezen, aldus het meetbureau Nielsen/Netratings.

Een stil applaus ging vorige week dan ook op toen softwarereus Microsoft aankondigde dat zijn Europese MSN-webportalen (zoals www.msn.be) deze advertentievorm uit hun repertoire schrappen. MSN rondt alle lopende campagnes af en sluit geen nieuwe contracten meer af. In Nederland en België stoppen de pop-ups heel binnenkort, in Amerika verdwenen de floepende internetkadertjes eind vorig jaar al. Enkele maanden geleden sloeg ook de portaalsite www.scarlet.be de pop-ups in de ban. De klant lijkt koning, maar aan de smadelijke aftocht van de pop-up liggen ook minder prozaïsche overwegingen ten grondslag. Microsoft brengt voor de zomer een nieuwe versie uit van zijn browser Internet Explorer. En dat webbladerprogramma krijgt een pop-up-stopper ingebouwd. Aangezien Internet Explorer de markt overheerst, hebben adverteerders niet zoveel te kiezen. Nu al gebruikt 30 procent van de internetters een pop-up-filter. Maar de webadverteerders pakken uit met een veel effectiever middel om de aandacht te trekken. Het heet een 'ScreenAd' en het is een filmpje dat over de webpagina blijft zweven tot het is afgelopen, of tot de internetter het geërgerd probeert te sluiten. Tegen deze nieuwe 'drijvende' reclameblokken valt technisch niks uit te halen. De internetter kan de achterliggende technologieën, Flash en Dynamic HTML, uit zijn browser slopen, maar dan loopt hij op webpagina's navigatiehulpen en andere verrijkte informatie mis. De boodschap: de webleurder is terug en hij heeft nieuwe, steviger schoenen aan.

(de Volkskrant / EV)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234