Maandag 08/08/2022

Pop-uprestaurant Gaston: heel tof concept, vriendelijke bediening, middelmatige keuken

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Agnes Goyvaerts

Gentenaars lopen van nature niet kwispelend de eerste de beste hype achterna. Toch werd Gaston snel de place to be (seen). Dit blad was al op zomerreces toen het tijdelijke restaurant voor het tweede jaar op rij de deuren opende, dus gingen we er eten toen het al goed gerodeerd was. Gaston zit op het dak van een voormalige fabriek in het Gentse havengebied. In hetzelfde gebouw huizen ook Art Cube en Pretland. En voor wie de Eskimo-fabriek kent uit het nachtleven: dat is een buur. Je neemt de lift naar boven en stapt recht het terras op. Daarmee is meteen de grootste troef van de pop-up uitgespeeld: het uitzicht. Als je tussen voor- en hoofdgerecht even niet meer weet wat te vertellen, kijk je gewoon naar de skyline en probeer je alle torenspitsen te herkennen en te lokaliseren.

Tweede troef van Gaston is de speelse inrichting. In grote vierkante plantenbakken groeien tuinkruiden die in de keuken verwerkt worden. Gifgroene kabouters steken oneerbiedig de middenvinger op en de toog is bekleed met kleurige strepen van meer dan 10.000 kroonkurken. Binnen is een wand gemaakt van oude houten deuren, en in gestapelde blauwe flessen van Blue Sapphire-gin laten kaarsen hun vet tranen. Bij zomerweer speelt de activiteit zich vooral op het terras af, waar je kunt zitten op lange banken of in makkelijke zeteltjes aan kleine tafels. Een oude caravan doet dienst als kantoor.

Gaston is een project van Eric de Wagenaere, de ondernemende eigenaar van onder meer Coeur d'Artichaut en Petit Coeur. Vorig jaar was Gaston zo'n succes dat hij besloot het dit jaar tot eind september open te houden en straks zelfs te heropenen in de kerstvakantie.

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

De kaart presenteert klassieke bistrokost: carpaccio, tomaat-mozzarella, garnaalkroketten, mosselen, steak tartaar, twee vegetarische gerechten en twee salades. We beginnen met een glas Martini brut (5 euro), en een gin-tonic (10 euro). De dagsuggestie is onglet (longhaas) met sjalotjes, dat zint me wel. Mijn gezelschap is vegetariër en kiest de artisjok met vinaigrette (8 euro), ik begin met de tomaat-mozzarella. Om het zuiderse vakantiegevoel nog even vast te houden, bestellen we een Côtes du Rhône Seguret (19 euro).

De kelners en diensters dragen grappige heupbroeken met bretellen en witte overhemden, die half augustus duidelijk al veel gediend hebben. Maar de mensen die er in zitten zijn vriendelijk en snel.

De mozzarella is van goede kwaliteit (lees: geen stopverf) en er komen verschillende soorten tomaatjes bij. De artisjok is een klassieker in dit huis, daar valt niets op af te dingen. Over de veggieburger kan ik me niet uitlaten, maar mijn vlees is zeer taai en de sjalottensaus stroperig, een tegenvaller.

Om het niet bij die eerste indruk te laten, keer ik er enkele dagen later terug. De setting is vanzelfsprekend nog even aangenaam, ook deze keer zit het terras afgeladen vol.

Ik kies de gravad lax (gemarineerde zalm, 11 euro), een bescheiden portie maar lekker, terwijl de fotografe een grote bol vissoep met rouille (8 euro) naar binnen werkt. Als hoofdgerecht heb ik nu sliptongetjes met frieten genomen (drie stuks 20,50 euro) die correct zijn. Mijn gezelschap is minder gelukkig. De 'Balls & Glory', van tv-kok Wim Balliu vallen zwaar en nogal winters uit. De grote bal met champignon en truffel (17,5 euro) ligt op stoemp met groenten, waar volgens haar te kwistig met muskaatnoot overheen is gegaan.

Na een tweede bezoek is mijn eerste indruk bevestigd: heel tof concept, vriendelijke bediening, middelmatige keuken. De Wagenaere is een zakenman die zijn sponsors goed uitspeelt: de ligzetels van Vedett, plantenbakken van Eurotuin, gin van Bombay Sapphire: je kunt er niet naast kijken. Behalve als je naar de torens van Gent blijft kijken, natuurlijk.

undefined

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234