Zaterdag 04/02/2023

Pop-upparel aan de Britse kust

What's moving in Margate? Ook al doet de naam van dit Engelse kuststadje geen belletje rinkelen, aan de overkant van de Noordzee gaan de hipsteralarmen af. Wij trokken op onderzoek.

Joseph Mallord William Turner kwam al graag zeezichten schilderen in Margate. In de sixties was het kustplaatsje in Kent de setting voor de legendarische gevechten tussen de mods en de rockers. Toen kwam het verval: lunaparken en fish & chips-shops, meer had Margate de voorbije decennia niet te bieden. Maar Londenaars trekken nu massaal naar Margate en beginnen er hippe zaken, en dat leverde de badstad al de nieuwe bijnaam 'Shoreditch-on-Sea' op.

Margate: in pre-Eurostar-tijden was het een van de stopplaatsen op de boemeltrein naar Londen die je toen moest nemen wanneer je vanuit Oostende de ferry over het Kanaal had genomen. Alleen al de sjofele inrichting van die stoptrein én de treurigheid waarmee de conducteur het station van 'Margate' afriep, ontnamen je alle zin om zelfs maar een beetje nieuwsgierig te zijn naar deze badstad in Thanet, het noord-oostelijke uiteinde van Kent. Ook wie anno 2016 aan gezellige Britse kustplaatsen denkt, houdt het eerder bij bohémienoord Brighton in East Sussex, waar Fatboy Slim en Bono een strandhuis hebben, of denkt aan Torquay in Devon, aan de Engelse Rivièra, wereldberoemd gemaakt door Fawlty Towers én de muziek van de hipperds van Metronomy.

'Mad Tracey from Margate': het is de bijnaam die de Britse kunstenares Tracey Emin al jaren met zich meesleurt, om allitererende redenen, maar ook omdat er een tristesse uitgaat van de geboorteplaats van Emin. Van Margate afkomstig zijn: het is niet iets om trots op te zijn. Margate is een van die typisch Engelse badplaatsjes die in de tweede helft van de twintigste eeuw de pijnsteek voelde van de package holidays. De Britten lieten een verblijf aan eigen zee links liggen en trokken liever naar Spanje of de Spaanse eilanden, met als gevolg dat hun badplaatsjes langzaam maar zeker verloederden.

Dertigersparadijs

Dat de mods in de jaren zestig op het strand van Margate hun beroemde battles uitvochten tegen hun gevetkuifde aartsvijanden de rockers, is vooral voor muziekfans een reden om de badplaats aan te doen. Maar in Brighton hielden de mods en de rockers die gevechten ook, en wie moest kiezen tussen die twee badsteden, koos traditioneel voor Brighton - voor die mix van concertzalen en nightclubs en historische gebouwen als The Royal Pavillion.

Nochtans: aan Edwardian en Victorian houses geen gebrek in Margate. Recent worden ze zelfs opgekocht en gerenoveerd tot hotels en handelspanden door ondernemende Londenaren die de torenhoge vastgoedprijzen in de hoofdstad ontvluchtten en in Margate een nieuw land of opportunity vonden. Een recente BBC-reportage noemde Margate al 'Shoreditch-on-Sea', verwijzend naar de wijk in de Londense East End waar hipsters jaren geleden naartoe stroomden, op zoek naar min of meer betaalbare huizen om hun muziekstudio of grafisch bureau in onder te brengen.

Googel maar even: voor de prijs van een eenkamerflat in Shoreditch heb je vandaag in Margate een mooi town house met zes slaapkamers. In 2016 hebben ze Margate dan ook echt overspoeld, de Londense hipsters van in de dertig, meestal uit de creatieve sector. En er is naar verluidt méér dat hen aantrekt dan die aantrekkelijke vastgoedprijzen: een bloeiende vintagescene bijvoorbeeld, maar ook nieuwe galeries, én zogenaamde 'micro pubs'. Genoeg om een weekendje naar Margate af te zakken.

Baardolie

Met de auto naar Calais, dan de tunnel in, en erna nog een dik uur doorrijden tot in Margate - wie niet bang is om links te rijden, geraakt er vlot en snel. Als uitvalsbasis koos ik voor een echte classic in town: het Walpole Bay Hotel. Prettig is alvast dat het hotel een permanente 'servettententoonstelling' houdt in het restaurant. Kunstenaars van diverse pluimage kladderden een werkje op een stoffen servet van het hotel, dat het vervolgens inkaderde. Op een van de servetten wordt me alvast een prettig verblijf toegewenst door Tracey Emin zelve - dat belooft. Het statige edwardiaanse hotel met zicht op zee ligt net buiten Margate centrum, in Cliftonville, maar geen nood: alles is hier op wandelafstand bereikbaar.

Bovendien laat de wandeling langs de dijk van dit uiterst charmante - en betaalbare - hotel richting Margate je meteen kennismaken met twee typevoorbeelden van de gentrification die hier volop aan de gang is. Het is een typerend zicht: zowat recht tegenover het oude, verweerde Lido, kun je in het strak vormgegeven Fort's Cafe stoppen voor ontbijt, met op de kaart klassiekers als porridge (havermoutpap), Welsh rarebit (gegratineerde bier-kaascroque) en gerookte makreel, maar ook salades van rode biet en mierikswortel. Het soort zaak waar je in - jawel - Shoreditch over struikelt, zeg maar.

Enkele rijhuizen verderop kun je lokale beautysouvenirs inslaan bij Haeckles. Dom Bridges moet zowat de eerste recente 'kolonist' van Margate zijn: deze gewezen reclameman verhuisde al in 2010 van Londen naar Margate, om er in 2012 Haeckels te openen, een zogenaamde 'apothecary' die zeep en oliën verkoopt op basis van zeewier.

Lokaal zeewier, want het strand van Margate heeft een legendarisch probleem met de aangespoelde groene blubber, en dat bracht Bridges - je bent reclameman of je bent het niet - op een idee: waarom geen cosmetica vervaardigen met het spul? Het interieur van Haeckles houdt het midden tussen een laboratorium en een boetiek. Via crowdfunding werkt Bridges nu ook aan een Sea Bathing Sauna Machine, een soort remake van de victoriaanse rijdende cabine waarmee geklede badgasten toen een kuis stapje in zee waagden. Hét succesproduct van Haeckles? De Sailors Beard Oil, een verzorgende olie voor baardharen. Immers: wie hipsters zegt, zegt baarden. En wie Margate zegt, zegt tegenwoordig ook hipsters.

Turner-trekpleister

Recht tegenover Haeckles bevindt zich een grote moderne constructie - misschien wel hét icoon van de recente renaissance van Margate. Deze prestigieuze Turner Contemporary Gallery werd in 2011 geopend en ligt pal aan het water.

Als museum voor moderne en historische kunst werd het gebouw niet toevallig vernoemd naar Joseph Mallord William Turner. Margate was immers de favoriete badplaats van de negentiende-eeuwse landschapschilder, getuige daarvan de meer dan honderd olie- en waterverfschilderijen die hij maakte van de stad en z'n kustlijn. Het was ook hier dat hij zijn laatste liefde ontmoette, de weduwe Sophia Caroline Boothe, op het moment van hun eerste ontmoeting nog de getrouwde land lady van het Rendezvous Guesthouse op de dijk. Wie twee jaar geleden Mike Leighs biopic Mr. Turner ging bekijken, herinnert zich die scènes nog levendig. Het is pal op de plek van dat guesthouse dat de Turner Contemporary Gallery werd opgetrokken. Toegang is gratis, tot begin 2017 kun je er bovendien naar een expo rond het kleurengebruik van Turner.

De huidige revival van Margate moet zeker ook worden toegeschreven aan de recente opening van een ander groot gebouw wat verder op de dijk. Of beter: de heropening ervan. Na een grondige en dure restauratie heropende in 2015 Dreamland, een pretpark dat dateert van maar liefst 1880. Er is nog werk aan de restauratie van de prachtige gele art-decogevel van Dreamland - het gebouw op de dijk uit de jaren dertig herbergt een cinema- en balzaal, maar op het outdoorbinnenplein is het één en al kleurrijke en gerestaureerde retropret. Dé attractie van Dreamland is de gloednieuwe replica van de oorspronkelijke houten scenic railway die, tot hij in 2008 vernield werd door een aangestoken brand, gold als één van de oudste houten rollercoasters ter wereld. Met het constant ratelende geluid van het gevaarte op de achtergrond, kun je diverse 'vintage'-attracties uitproberen: een molen met houten brommertjes, een rups, een spiegelpaleis.

Er is ook een indoorrolschaatsbaan met aanpalend retrolunapark: hier enkel vintage pinballmachines en andere oude caféspelen waarin je nog écht een muntje kunt werpen. Extra attractie is de muziek: The Who, de Beatles, Buddy Holly, Cliff Richards... De retrosfeer van het park wordt kracht bijgezet door een passende soundtrack met oldies. Geef toe, 'Pinball Wizard' van The Who horen weerschallen in een pretpark, het is eens iets anders dan K3 in Plopsaland.

Chavs & birds

De romantiek is echter nooit compleet in Margate. Het grote, lelijke, afgetakelde flatgebouw dat boven het gezellige binnenplein van Dreamland uittorent, typeert Margate evenzeer. Het is de klassieke tweestrijd van iedere buurt of stad die de beginstadia van het gentrificatieproces doormaakt, zoals Margate nu: kleurrijke vernieuwing staat er naast grimmige grijzigheid.

Wanneer ik Dreamland uitloop richting pier, passeer ik lunaparken en fish & chips-shops. De ranzige geur van frituurvet slaat me in het gezicht, samen met die van sigarettenrook - rokende jonge moeders met hun kroost in de buggy die op weg zijn naar de bingo. Of is het naar hun flat in dat lelijke grote grijze gebouw? De tegenstrijdigheid aan sferen in deze stad valt niet te negeren: waar moeten de oorspronkelijke bewoners, de chavs en hun birds (mannen en vrouwen), spottend ook weleens Kevins en Shirleys genoemd, straks heen? Met de huidige instroom van ondernemende Londenaars kunnen de vastgoedprijzen niet anders dan de hoogte inschieten.

Net voorbij een rij greasy spoon-cafés (zoals de cheapo eethuisjes met hoofdzakelijk gefrituurde eetwaren hier genoemd worden) aan de dijk, de bingo-moeders zijn amper uit het zicht verdwenen, krijg je weer een rij hipsterzaken: ijssalon Melt, waar ze heerlijk prosecco-ijs hebben, de Great British Pizza Company, waar je moet reserveren voor hun lekkere pizza's, en The Two Halves, een piepkleine pub met prachtig zicht op zee.

Kent is namelijk hét district van de zogenaamde micropubs, en The Two Halves is een van de vele gezellige micropubs die Margate rijk is. In een micropub heb je, behalve beperkte ruimte, ook een beperkte eigenzinnige selectie aan bieren-op-vat. Qua snacks zul je je tevreden moeten stellen met een zakje chips, of anders a pickled egg, muziek wordt er zelden gespeeld. Of: in een micropub kom je voor een biertje, een kletspraatje en de charme. En in het geval van micropub The Two Halves ook voor de mooiste zonsondergang van Margate.

Kiss Me Margate!

's Anderendaags staat volledig in het teken van shopping, en dan bedoel ik niet Topshop of Miss Selfridge. Vooralsnog hebben deze ketens geen vestiging in Margate. Maar ook hier is de vraag: hoelang nog? Twee jaar geleden had Topshop een fifties-geïnspireerde collectie die ze 'Kiss Me Margate!' doopten, een ode aan de vintage feel van Margate.

Want het is wel degelijk zo: in Margate vind je vintage shops bij de vleet. Begin je tweedehands shoppingtrip in King Street, waar je meteen op de twee bekendste vintage klerenwinkels van de stad botst: Madame Popoff voor de dames, en Breuer and Dawson voor de heren. Verder maar één advies: loop verloren, je vindt hier de ene vintage klerenwinkel naast de andere brocantehandelaar. Kleren-, prullaria-, en platenwinkels: veel retro-etalages spelen natuurlijk het rock-'n-rollverleden van Margate uit met foto's van vechtende mods en rockers.

Toch nog één must meegeven buiten het centrum, al kan de buit hier enkel mee naar huis als je met een bestelwagen de Chunnel ingereden bent: de gigantische grote antiekwinkel Scotts. Uren ben je in dit depot zoet met snuisteren tussen serviezen en meubelen. Reken wel op een kleine wandeling door een van de minder aantrekkelijke buurten van Margate om er te geraken. Gevaarlijk wordt het allemaal nooit, maar de aanblik van een leeg voor zich uitstarende Onslow-lookalike in z'n 'voortuin' vol schroot: echt gezellig is het niet.

Vinyl voor gevorderden

Voor ik weer mijn hotel opzoek, maak ik een ommetje langs het centrum van Cliftonville, daar is me een platenzaak getipt die gespecialiseerd is in soundtracks. Transmission Records blijkt gevestigd in een straat waar de grote 'verhipping' nog moet toeslaan, er zijn vooral Indische restaurants, kebabzaken en pandjeshuizen, rond de kerk troepen daklozen samen voor een voedselbedeling. Maar ook hier al de eerste tekenen van upgrading: zo is een prachtig victoriaans pakhuis in het centrum van Cliftonville ingepalmd door kunstenorganisatie Resort Studios, jonge artiesten krijgen er ateliers en exporuimte beschikbaar. Platenwinkel Transmission Records blijkt gloednieuw, het interieur ruikt zelfs nog naar verf. De selectie platen moet niet onderdoen voor die van een platenwinkel in New York of Londen, en met een volle zak vinyl wandel ik een uur later weer naar buiten, richting het Walpole Bay Hotel op de dijk.

Op de dijk passeer ik een pizzeria waar een beschonken vrouw - gsm in de ene hand, sigaret in de andere - in de deuropening een luid telefoongesprek staat te voeren met ene Barbara. Terwijl de vrouw maar blijft doorrazen aan de telefoon - "Owwww shut up Barb'ra!" - scheert er een reusachtige meeuw langs een tafeltje waaraan net een gezin is opgestaan. De vogel schept een heel stuk pizza op en vliegt weer de lucht in. "Shut up Barb'ra!", gaat de vrouw nog eens. Een volgende meeuw komt hetzelfde doen. De vrouw steekt haar gsm weg, trekt nog eens van haar sigaret en lacht me een schor "Sorry 'bout that!" toe, alvorens ze de deur van de pizzeria achter zich toetrekt.

Ieder vecht op dit moment voor z'n stukje in Margate, dat is wel duidelijk.

DE FIJNSTE ADRESJES VAN MARGATE

Margate is Prima te combineren met bijvoorbeeld een citytrip naar londen. Of trek er gewoon een heel weekend heen, en laat de pionier in jezelf los. hier een paar fijne pitstops.

VINTAGE

Transmission Records: vinylshop gespecialiseerd in (horror)soundtracks en Japans speelgoed. 105 Northdown Road, Cliftonville, transmissionrecords.co.uk

Breuer Dawson: de beste vintage klerenwinkel van Margate voor mannen. 7 King Street, Margate, breuerdawson.com.

Madam Popoff: de beste kringloopwinkel voor de dames. 4 King Street, Margate, madampopoff.com.

Scotts: gigantisch antiekdepot, ben je uren zoet. Bath Place, Margate, scottsmargate.co.uk

Junk Deluxe: betaalbaar modern design, gerestaureerd door de eigenaars. Bath Place, Margate, junkdeluxe.co.uk.

Black Deep: nieuwe, duurdere shop, met spullen van lokale ontwerpers. 27 Fort Road, Margate, blackdeepmargate.co.uk

Fort Road Yard: recht tegenover Black Deep biedt Fort Road Yard retromeubelen en -prullaria. 6 King Street, Margate.

SLAPEN

Walpole Bay Hotel: statig edwardiaans hotel met zicht op zee. Fifth Avenue, Cliftonville-Margate, walpolebayhotel.co.uk

KUNST

Turner Contemporary Gallery: gratis kunstmuseum aan de dijk, vernoemd naar de landschapschilder die zo graag verbleef in Margate. Rendezvous, Margate, turnercontemporary.org

Resort Studios: in een prachtig victoriaans pakhuis in Cliftonville is de kunstenorganisatie Resort gevestigd. Ze bieden ateliers aan kunstenaars en organiseren ook tentoonstellingen. 50 Athelstan Road, Cliftonville, resortstudios.co.uk

Pie Factory Margate: een gelijkaardig creatief centrum met ateliers en een galerie. 7 Broad Street, Margate, piefactorymargate.co.uk

ETEN

Fort's Cafe: trendy ontbijtzaak in Cliftonville, recht tegenover het oude lido, mét klassiekers op het menu. 8 Cliff Terrace, Cliftonville, fortscafe.co.uk

Cheesy Tiger: piepklein, maar excellent eethuisje op de pier, gerund door een koppel. Wijn, kaas en comfort food. Geen website, geen adres: gewoon de pier afwandelen!

The Old Kent Market: nieuwe indoorvoedselmarkt met lokale producten. 8 Fort Hill, Margate, theoldkentmarket.com

Peter's Fish Factory: de beste klassieke fish & chips-zaak van Margate, op de dijk. 12 The Parade, Margate.

The Ambrette: Anglo-Indisch restaurant. Prijzig, maar kwaliteitsvol. 44 King Street, Margate, theambrette.co.uk.

Great British Pizza Company: een dag in Dreamland met de kinderen sluit je af in deze kwaliteits-

pizzatent aan de dijk. Wél reserveren. 4a Marine Drive, Margate, greatbritishpizza.com

DRINKen

The Harbour Arms: op de pier, 'a real Ale and Cider micropub'. harbourarmsmargate.co.uk

The Two Halves: op de dijk naast de G B Pizza Company. 2 Marine Drive, Margate.

The Lifeboat: in de oude stad, iets tussen een gewone pub en een micro-pub. 1 Market Street, Margate.

The Tap Room: in Cliftonville, dus wat uit het centrum maar daarom des te charmant. Prices Ave, Cliftonville.

FUN

Dreamland: onvergetelijk retropretpark. dreamland.co.uk

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234