Vrijdag 27/05/2022

Update

Poorten bij McCain geblokkeerd na vastgelopen onderhandelingen

null Beeld McCain
Beeld McCain

De vakbonden bij aardappelverwerker McCain in Grobbendonk hebben deze voormiddag de poorten van aardappelverwerker McCain in Grobbendonk geblokkeerd, omdat de herstructureringsgesprekken over de sluiting van de fabriek vastgelopen zijn. Dat melden meerdere vakbonden vandaag. "Een voorstel voor een sociaal plan van de directie was helemaal onvoldoende en een multinational met die naam onwaardig", zegt ABVV-secretaris Laura Snyders.

Medio januari raakte bekend dat McCain de fabriek in Grobbendonk wil sluiten om de productie te verhuizen naar dochterbedrijf Lutosa in de provincie Henegouwen. Daar kan de productie volgens McCain goedkoper en is er mogelijkheid tot uitbreiding. De sluiting leidt mogelijk tot het het ontslag van 123 personeelsleden.

De afgelopen weken zaten vakbonden en directie samen voor onderhandelingen, maar die gesprekken raakten vandaag geblokkeerd. "Er was een eerste voorstel van de directie, maar dat was helemaal onvoldoende", zegt ABVV-secretaris Laura Snyders. "We hebben dan het personeel geïnformeerd en daarna is de productie vertraagd. Vandaag heeft de directie geëist dat de productie eerst kon worden uitgeleverd, maar die troef geven we niet uit handen. Daarop heeft de directie de gesprekstafel verlaten."

De vakbondssecretarissen en afgevaardigden blokkeerden daarop omstreeks 11.30 uur de poorten, zodat geen vrachtwagens doorkunnen om de productie op te halen. Daarmee wordt volgens de vakbonden "belangrijke klant McDonald's" niet aangeleverd. "Het gaat om een manier om de druk op te voeren", bevestigt ACV-secretaris Jeffrey Goossens. "Men kwam met een belachelijk eerste voorstel, waarmee 120 gezinnen in de kou komen te staan. Een nieuw voorstel vandaag wou men niet geven vooraleer wij de productie vrijgaven. Maar het is ons menens. We vragen een deftig voorstel."

De bonden wachten op een signaal van de directie om opnieuw aan tafel te zitten. Ze benadrukken dat er niet wordt gestaakt. De huidige ploeg is aan de slag en ook de volgende shift zal kunnen werken.

Directie

De directie van aardappelverwerker McCain betreurt dat vakbonden de poorten in Grobbendonk blokkeren uit onvrede over de lopende sluitingsgesprekken. "Ons eerste voorstel was volgens ons erg respectabel. We hadden antwoorden op vragen klaar, maar men wil daar blijkbaar zelfs niet naar luisteren. We hopen dat de producten snel gedeblokkeerd worden, zodat we samen aan tafel kunnen", klinkt het.

Volgens de directie is het officiële onderhandelingsproces nog niet begonnen, maar was een eerste voorstel binnen de informatie- en consultatiefase erg respectabel. "We wensen te benadrukken dat we deze morgen ook een tweede voorstel hadden. De sociale partners hadden zes vragen gesteld. We wilden onze antwoorden voorleggen, maar vroegen logischerwijs dat er eerst een sereen klimaat was, waarbij producten konden vrijgegeven worden", zegt communicatiedirecteur Francois Tasmowski (McCain Foods Continental Europe).

"We hebben onze intentie over de fabriek vroeg gecommuniceerd om goed naar de noden van het personeel te kunnen luisteren. Onze positie is altijd open en constructief geweest. We hebben altijd alle vragen gepast en tijdig beantwoord, maar men wil niet luisteren", vervolgt hij. "Producten blokkeren voor onze klanten is niet het juiste signaal. We vragen om de situatie te deblokkeren".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234