Zaterdag 18/01/2020

‘Poolse Obama’ zit als eerste zwarte in het parlement

Het oerkatholieke Polen, waar zogoed als geen zwarte immigrant te bespeuren valt, zorgt voor een opgemerkt nieuwsje. Voor het eerst zetelt een zwarte parlementariër in de Sejm, het parlement in Warschau. John Godson is zijn naam en zijn aanwezigheid in het halfrond wordt door sommige Polen als een klein wonder beschouwd.

Het komt wel dicht in de buurt, omdat de man bovendien niets eens katholiek is, zoals 98 procent van de Poolse bevolking. In enkele maanden tijd is het al de tweede keer dat een Afrikaanse immigrant voor spectaculair nieuws zorgt in het oude communistische Oostblok. In september kreeg het Sloveense kuststadje Piran een zwarte burgemeester, de eerste in heel Oost-Europa, en nu is er dus een zwarte parlementariër in Polen, een land dat verre van een schoolvoorbeeld is van verdraagzaamheid jegens vreemdelingen.

John Godson is in 1970 in Umuhaia in Nigeria geboren en heette toen Chikama Onyekwere. Hij is lid van de protestantse pinkstergemeenschap en vestigde zich in 1993 in Polen. In 2001 verwierf hij de Poolse nationaliteit en hij woont in Lodz, de op twee na grootste stad van Polen. In de industriestad geeft hij les aan een hogeschool. Hij heeft verschillende universitaire diploma’s in Polen behaald en is gastdocent aan diverse universiteiten. Hij is bovendien voorzitter van het African Institute of Poland.

Beste raadslid

Sinds 2008 is Godson ook actief in de Poolse politiek. Voor het centrumrechtse Burgerplatform werd hij in Lodz, waar hij een vedettestatus geniet, in de gemeenteraad gekozen. Hij deed het daar blijkbaar zo goed dat hij onlangs door een plaatselijke krant uitgeroepen werd tot beste raadslid van de afgelopen ambtsperiode. Vorige maand werd hij herkozen in de gemeenteraad en wel met 4.736 stemmen, de op een na hoogste score van alle achthonderd kandidaten.

Nu zetelt hij dus ook al in het nationale Poolse parlement, de Sejm. Hij is er geraakt als opvolger op de lijst van Hanna Zdanowska van Burgerforum. Zij was parlementslid, maar moest ontslag nemen toen ze onlangs tot burgemeester van de grootstad Lodz werd verkozen, een functie die in Polen niet combineerbaar is met een zitje in het parlement. Ze werd opgevolgd door Godson omdat die het tweede grootste aantal stemmen had.

John Godson was in 2007 al eens kandidaat geweest voor een parlementszitje, maar werd toen niet verkozen. Nu is hij via de omweg van de opvolging dus toch in de Sejm geraakt en dat zorgde dagenlang voor nieuws in de nationale media.

Volgens veel Polen speelt de Obamamania in de Verenigde Staten ook een rol in zijn politieke succes. Zijn aanhangers hebben tijdens de verkiezingscampagne al luidkeels geroepen: “Vivat! Vivat! Polski Obama!” en er is weinig dat nu nog kan beletten dat zijn volgende politieke ambt een ministerportefeuille zal worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234