Woensdag 07/12/2022

poolse expert zegt dat West-Europese angst voor migratiegolf onterecht is

'Heb geen vrees voor Oost-Europeanen, ze blijven thuis'

Steve Stevaert (SP.A) waarschuwt dat de migratie van miljoenen Oost-Europeanen onze welvaartsstaat in gevaar zal brengen. Herman De Croo (VLD) zegt dat de toevloed van vreemdelingen onze beschaving bedreigt (DM van 18/08). Krzysztof Zagorski, de Poolse migratie-expert maant aan tot kalmte. 'Waar zijn al die Polen en Tsjechen die jullie straten overspoelen?'

Warschau / Brussel

Eigen berichtgeving

Koen Vidal

Zagorski is hoofd van het Poolse Public Opinion Research Center en is een van de bekendste migratie-experts van Oost-Europa. In een gesprek met De Morgen zegt hij dat hij in West-Europa nogal veel onjuistheden hoort over de migratie tussen Oost en West.

"Wij deden al verschillende onderzoeken naar de migratiewens van de Polen. Daaruit blijkt dat 18 procent van de bevolking er weleens aan denkt om naar een land als België te komen. Tussen droom en daad is er natuurlijk een groot verschil: uiteindelijk is het slechts een fractie van die 18 procent die concrete plannen maakt en de stap waagt."

"Daar komt nog bij dat de overgrote meerderheid slechts op een kort verblijf mikt. Het aantal Polen dat zich definitief in het Westen wil vestigen, is klein. Vergeet ook niet dat de Polen al voor de EU-uitbreiding zonder veel problemen naar België konden reizen. De facto waren de grenzen al van voor mei 2004 open. Corrigeer me als ik ernaast zit, maar bij mijn weten worden jullie straten niet overspoeld door Oost-Europeanen."

Door een overgangsmaatregel zullen Oost-Europeanen ten vroegste over twee jaar als werknemer naar België kunnen komen. De grote migratiebeweging moet misschien nog beginnen.

"Ik denk het niet. Duitsland schuimde onlangs de Poolse arbeidsmarkt af op zoek naar informatici. En de Scandinavische landen deden hetzelfde voor onze verpleegsters. Slechts weinig Polen zijn daarop ingegaan. De meesten hadden geen zin om zich voor lange termijn in het buitenland te vestigen. Kortom, heb geen vrees voor Oost-Europeanen, ze blijven thuis"

Is er in Oost-Europa toch geen vrees dat er door het vertrek van jonge universitairen een brain drain zal ontstaan?

"Neen. Ik merk wel dat een aantal Poolse dokters naar Scandinavië vertrekt omdat ze daar meer verdienen, maar het gaat niet om een vloedgolf die ons gezondheidssysteem in gevaar brengt. Trouwens, ik zou dezelfde vraag aan u kunnen stellen. Is men in België niet bang voor een brain drain, want ik stel vast dat heel wat Belgische managers en ingenieurs in het Oost-Europese filiaal van hun moederbedrijf aan de slag gaan."

"Nogmaals, laten we de situatie niet dramatiseren. Ja, er is sprake van een migratiebeweging tussen Oost en West, maar ze is eerder kleinschalig, ze werkt in twee richtingen en ze is niet van die aard dat ze onze maatschappijen ontwricht."

Waarom denkt u dat westerse politici dan aan de alarmbel trekken?

"Ik denk dat dat typisch is voor politici. Het ligt in hun aard om over dat thema een slechtnieuwsshow op te voeren. Het staat altijd beter om de bevolking te waarschuwen voor fenomenen, ook al zijn die overroepen, dan tegen de mensen te zeggen: 'maak u geen zorgen, migratie is geen dramatisch probleem'."

Hoe reageren de Polen op westerse politici die de migratie van Oost-Europeanen als een beschavingsgevaar omschrijven?

"Wij schrikken daar natuurlijk een beetje van. We vinden het teleurstellend, omdat het lijkt alsof wij nog niet als volwaardige Europeanen beschouwd worden."

"Aan de andere kant: we liggen er ook niet wakker van. Weet u, het migratiedebat is hier geen prioriteit. De meeste Polen zien de EU-uitbreiding als een kans om in hun eigen land een beter leven op te bouwen, niet als een mogelijkheid om naar België, Frankrijk of Duitsland te verhuizen."

"Het is trouwens niet de eerste keer dat de uitbreiding van de Europese Unie voor angstgevoelens zorgt bij de oude lidstaten. Toen Spanje en Portugal bij de Europese Unie kwamen, leefde in landen als België ook de vrees dat de arbeidsmarkt overspoeld zou worden door goedkope arbeidskrachten. Die vrees bleek ongegrond. De overgrote meerderheid van de Spanjaarden en de Portugezen bouwden hun toekomst uit in eigen land."

'De meeste Polen zien de EU-uitbreiding als een kans om in eigen land een beter leven op te bouwen'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234