Vrijdag 20/05/2022

Pooier X1 had op 28 mei 1997 nog contact met ouders

De discussie over de rol van getuige X1 in de nevendossiers van Neufchâteau krijgt steeds meer de allures van een mediatieke familieruzie. Vader en moeder X1 verklaarden hun dochter gisteren 'ziek'. Ze ontkenden dat ze haar verkochten aan pooier T. Ook beweren ze dat ze T. al jaren niet meer hebben gehoord of gezien. Wat de ouders niet wisten, is dat de BOB maandenlang alle door T. gevormde telefoonnummers registreerde.

BRUSSEL.

EIGEN BERICHTGEVING

Het was de krant Het Volk die gisteren als eerste uitpakte met een interview met de vader van X1. Daarin gaf hij - mede namens de bedlegerige moeder van X1 - uiting aan zijn opperste staat van verbazing over de verklaringen die X1 vanaf september 1996 aflegde tegenover speurders van het parket van Neufchâteau. X1 getuigde over het bestaan van een netwerk van kinderprostitutie dat verantwoordelijk zou zijn voor ettelijke kindermoorden. Ze zei dat ze door haar grootmoeder en haar moeder te Knokke als kindhoertje in het netwerk is gebracht.

De jonge vrouw bleek over punctuele informatie te beschikken over diverse moorden (onder meer over die op de Brusselse Christine Van Hees en de Gentse Carine Dellaert), wat de speurders geen andere mogelijkheid liet dan deze tot in het eindeloze te gaan verifiëren. De daaruit volgende positieve resultaten gaven aanleiding tot de heropening van vier gerechtelijke onderzoeken naar kindermoorden in Brussel, Gent en Antwerpen tussen 1984 en 1991. Officieel zijn die onderzoeken nog niet afgesloten. Door een intern conflict binnen de rijkswacht liggen ze wel de facto stil en worden er geen onderzoeksdaden meer gesteld, tenzij lastens getuige X1 zelf.

Volgens de ouders heeft X1 haar hele verhaal echter van a tot z verzonnen. Hoe dan ook, zegt haar vader, "hebben wij niks gemerkt". Vader en moeder beweren dat hun dochter tussen haar tiende en haar vijftiende keurig dagelijks naar school ging, 's avonds nauwelijks de deur uit mocht en bijgevolg onmogelijk aanwezig kan zijn geweest op de nachtelijke seksfuiven die zij beschrijft. Vader X1 denkt dat ze "al die verhalen" heeft opgevangen tijdens haar therapie. "Ze is ziek", veronderstelt hij. De enige verklaringen die hij ziet, is haar indrukwekkende collectie romans van Stephen King.

X1 zegt dat ze op haar twaalfde door haar moeder voor 120.000 frank verkocht is aan T., haar latere pooier. Het is deze T. die door X1 wordt omschreven als de verbindingsman tussen haarzelf en het netwerk. Hij zou haar jarenlang, tegen betaling, naar seksfuiven hebben gebracht. X1 beschuldigt T. tevens van betrokkenheid bij verschillende moorden. "De genaamde T. is ons nog vaag bekend", zegt vader X1. Hij leerde de man kennen als handelsreiziger die vroeger nu en dan over de vloer kwam in de winkel van moeder X1. "Hij is wel eens op stap geweest met mijn dochter, op woensdagnamiddag", zegt vader X1 nog. "Zou hij toen iets met haar hebben gedaan? Ik weet het niet."

Gisterennamiddag hadden we een kort telefonisch onderhoud met vader X1, net voldoende om hem één vraag te stellen. Hebben hij of zijn echtgenote de laatste maanden nog contact gehad met T.? "Zeker en vast niet", luidde het antwoord van vader X1. Echt niet? "Absoluut niet. Ik zou niet eens weten waar hij nu mag wonen." Is het mogelijk dat moeder X1 de laatste maanden nog op een of andere wijze contact heeft gehad met T.? "Ik heb het haar net nog gevraagd. Nee, nee, nee. We hebben van T. niets meer gezien of gehoord sinds 1988." Hebt u zijn telefoonnummer? "Nee." Heeft T. u onlangs nog gebeld? "Nee, zeg ik u, we hebben T. al járen niet meer gehoord of gezien." Absoluut zeker? "Ik zeg het u nogmaals: nee."

We legden vader X1 uit dat de Brusselse BOB begin 1997 maandenlang alle in- en uitgaande telefoontjes van T. heeft geregistreerd met het zoller/malicieux-systeem (Z/M). Op 28 mei 1997 vormde T. om 19.50 uur het nummer van vader en moeder X1. Het telefoongesprek duurde 18 minuten en 59 seconden. Over dit gesprek werd een proces-verbaal opgesteld (nummer 151.517). Het pv werd op 29 mei 1997 door de BOB van Brussel doorgestuurd aan de bevoegde parketmagistraten te Antwerpen, Brussel en Gent. Geconfronteerd met deze feiten gaf vader X1 ons te kennen dat hij "dit soort zaken" liever niet aan de telefoon besprak.

Het resultaat van de Z/M-registratie is slechts een van de vele elementen die wijzen op contradicties tussen het relaas van vader X1 en de vaststellingen die de bevoegde enquêteurs konden doen (vanaf 29 mei stond ook de telefoon van vader en moeder onder Z/M). (AmB/DDC)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234