Maandag 24/02/2020

Politievakbonden verlengen stakingsaanzegging: "Mogelijk actie tijdens bezoek van Trump"

Ter illustratie. De federale politie zit op z'n tandvlees, klinkt het bij de verschillende vakbonden.Beeld ANP

Drie van de vier politievakbonden hebben hun stakingsaanzegging bij de federale politie verlengd tot eind juni. Dat zegt ACV-secretaris Jan Adam na afloop van een onderhandelingscomité. VSOA Politie besliste eerder al om de aanzegging in te trekken. Volgens vakbond ACOD zouden er volgende week acties kunnen plaatsvinden.

"We willen druk op de ketel zetten", zegt Jan Adam. "We verkregen dit jaar wel degelijk een tegemoetkoming van 15 miljoen euro, maar de tekorten, zowel op het vlak van personeel als infrastructuur, blijven groot. Het is een druppel op een hete plaat. Het zal nog lang duren voor de problemen zijn weggewerkt."

De vier vakbonden bij de politie hadden op 1 maart een stakingsaanzegging ingediend voor de periode van 16 maart tot en met 30 april. Ze vroegen onder meer om de geplande besparingen in de openbare diensten niet te laten doorgaan. Op 10 maart werd de aanzegging opgeschort, in afwachting van de federale begrotingscontrole. Toen die bekend raakte, trok VSOA Politie de aanzegging in. ACV, NSPV en ACOD gingen daar niet in mee. Bij hen klonk vooral de roep naar meer structurele inspanningen.

Na een onderhandelingscomité vandaag, tussen vertegenwoordigers van de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie, en de vakbonden, beslisten ACV, NSPV en ACOD uiteindelijk om de aanzegging te reactiveren en zelfs te verlengen tot eind juni.

Acties
Volgens de ACOD zouden er de komende weken acties kunnen komen tijdens een Europese top of bij het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump. Al zou het niet de bedoeling zijn dat de gehele federale politie dan het werk zou neerleggen.

Morgen, donderdag, vindt alvast een actie plaats voor de West-Vlaamse provincieraad. Koen Dooms, vast afgevaardigde van ACV Politie, legt uit dat de provincieraadsleden er pamfletten zullen krijgen met de boodschap dat de federale politie op zijn tandvlees zit. Zo zou de scheepvaartpolitie op dit moment geen boot hebben om de kustlijn van nog geen 70 kilometer te bewaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234