Donderdag 02/02/2023

NieuwsActies politie

Politievakbonden starten dinsdag onderhandelingen met minister Verlinden, acties gaan door

Politie houdt betoging in Brussel. Beeld HLN
Politie houdt betoging in Brussel.Beeld HLN

De politievakbonden hebben maandag een eerste keer kort onderhoud gehad met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Concrete voorstellen kwamen er nog niet op tafel tijdens het verkennend gesprek. Dinsdag om 15.45 uur komen alle partijen opnieuw samen om de onderhandelingen op te starten. De politieacties gaan gewoon voort, verzekert het gemeenschappelijk vakbondsfront.

Redactie

Toen de beperkte delegatie vakbondsafgevaardigden terugkeerde van het onderhoud met minister Verlinden riepen de manifestanten meteen om het ontslag van de minister. Tijdens de ontmoeting hebben de vakbonden nogmaals hun eisenbundel op tafel gelegd. Ze pleiten dat de stilstand van de loonnormen na 20 jaar wordt ingehaald en vragen dat er niet geraakt wordt aan het NAVAP, een vervroegd pensioen waardoor agenten vanaf 58 of 59 kunnen stoppen met werken.

“Morgen om kwart voor vier starten de eerste onderhandelingsgesprekken, maar ondertussen gaan we de acties niet afblazen tot er een deftig voorstel op tafel komt”, vertelt Vincent Houssin van VSOA. Enkel praten wil het gemeenschappelijk vakbondsfront niet meer, ze willen onderhandelen.

Minister Verlinden keert nu terug naar de regering om middelen te vragen, want de vakbonden eisen dat er een goedgevulde enveloppe op tafel komt. “Concreet is er vandaag nog niets besproken, maar dat zou ons ook verwonderd hebben. Ik denk dat we hopen om morgen de eerste concrete zaken te kunnen horen”, vertelt Joery Dehaes van ACV. “Minister Verlinden heeft engagement getoond om naar de regering te gaan en een oplossing te zoeken. Het is nu aan premier De Croo om de daad bij het woord te voegen. Hij kondigt aan dat hij wil praten, dat hij dan met de ganse regering maar middelen zoekt om iets deftigs op tafel te leggen”, vervolgt hij.

Politiebetoging in Brussel. Beeld HLN
Politiebetoging in Brussel.Beeld HLN

Dinsdag wordt een eerste aanzet verwacht, die als basis moet dienen voor verdere onderhandelingen. De acties gaan intussen voort om de druk op de regering hoog te houden. “Als we op straat komen is dat omdat de onderhandelingen volledig in het slop zitten”, benadrukt Carlo Medo van NSVP. “Wat is nodig? Geld, goede wil en een onderhandelingstafel waar vanuit de kant van Verlinden en alle betrokken partners oplossingen komen. Ik hoop dat we er deze week uit geraken, maar als je een klassieke dans doet, moet je met twee zijn om te dansen”, aldus Medo.

Gisteren raakte een politieagent gewond bij de acties. “De job als agent is geen gewone job is. De lonen moeten effectief wel hoger liggen. Het is jammer dat de politie het doelwit geworden is van iets wat vredig begonnen is, maar is uitgemond in rellen.”

Er is daarnaast heel wat schade veroorzaakt in de hoofdstad, zoals aan auto’s en etalages. De politie is nog bezig met een rondgang om een overzicht te krijgen van de schade aan straatmeubilair en privé-eigendommen. Om de daders te identificeren, zullen de beelden van de bewakingscamera’s geanalyseerd worden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234