Vrijdag 27/11/2020

Politie

Politievakbond ontkent dat politie aan etnisch profileren doet: ‘Focus op bepaalde buurten heeft niets te maken met racisme’

Foto ter illustratie: politie in Anderlecht.Beeld Belgian_Freelance

Politievakbond VSOA ontkent dat de politie aan etnisch profileren doet. ‘De focus op bepaalde buurten en individuen heeft niets te maken met vooroordelen of racisme.’

Dat de politie de focus legt op bepaalde buurten en individuen “van welke afkomst dan ook” heeft volgens de VSOA niets te maken met vooroordelen. “Die focus kadert in het bestrijden van fenomenen en overlast. Dergelijke preventieve patrouilles en controles hebben ook niets te maken met racisme dat zou leven onder de politiekorpsen, maar met een zekere vorm van dagdagelijks goed politiewerk”, zegt de VSOA in een mededeling.

Criminaliteitsvormen vergen logischerwijze een zekere ‘profiling’ om efficiënt proactief te kunnen inspelen op bepaalde fenomenen, zegt de VSOA. “Zo zijn de profielen van rondtrekkende dadergroepen, drugdealers, witte boordcriminelen, autozwendel, enzovoort vaak verschillend. Maar ook in buurten en wijken waar er veel overlast wordt vastgesteld (luide muziek, straat racen, zwerfvuil, ...) wordt er vaker gecontroleerd.”

Sterke politie

Als dit zo doorgaat, wordt het politiewerk in België onwerkbaar, besluit de politievakbond. “Men moet eens durven duiden welke politie men wil. Wil men in de probleemwijken geen gerichte controles meer? Wil men de boel laten verzieken door geboefte, dat de macht over de straat en de andere buurtbewoners overneemt? Of wil men een sterke politie die inderdaad gemeenschapsgericht werkt, maar streng is voor criminelen? Gaat men voor de laatste optie, dan dient dit gepaard te gaan met de volledige steun van de overheden.”

“Uiteraard moet de politie overlast en criminaliteit bestrijden”, zegt de campagne ‘Niet Normaal - Stop Etnisch Profileren’ in een reactie. “Wij hebben het over identiteitscontroles waarbij de politie veelal rondrijdt of -loopt en beslist om de ene persoon wel en de andere niet te controleren.”

Elke controle moet objectief gemotiveerd zijn, zegt Eveline Vandevelde, coördinator van de campagne. “Een controle kan als iemand zich verdacht gedraagt of voldoet aan een signalement. Ook als het gaat over overlast moet de politie zich baseren op concrete en specifieke beschrijvingen, anders bestaat het risico dat de controles op die plek systematisch en discriminerend worden.”

“Vage profielen zorgen ervoor dat té veel mensen onterecht worden gecontroleerd. Dat zorgt voor frustraties, schendt het vertrouwen en hierdoor gaan ook veel kostbare politietijd en -middelen verloren. Elke controle moet objectief gemotiveerd zijn.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234