Vrijdag 03/02/2023

Politietop wacht op Raad van State

Zolang de Raad van State de federale politie niet onthoofdt, wil die laatste stug verder werken. Dat is het enige wat de politie kwijt wil over de bijzonder vervelende procedure die momenteel hangende is bij de Raad. De auditeur adviseert de vernietiging van de benoemingen van Fernand Koekelberg en zijn directeurs-generaal Jean-Marie Van Branteghem en Olivier Libois.

Het ziet ernaar uit dat de Raad van State de verzoekende partij, hoofdcommissaris Michel Brasseur uit Hoei, gelijk zal geven (DM 4/12). Brasseur trok naar het rechtscollege om de benoemingen van de top 3 van de federale politie onwettig te laten verklaren. Volgens de oud-rijkswachtkolonel had niet Fernand Koekelberg maar hijzelf benoemd moeten zijn zijn tot commissaris-generaal in 2007. Brasseur was immers de enige die bij de eerdere selectieprocedure geslaagd was in het assessment voor de topfunctie, naast voormalig politiebaas Herman Fransen. De auditeur volgt hem, en stelt zelfs dat ook de selectie van directeurs-generaal Van Branteghem en Libois niet koosjer zijn verlopen. In een reactie laat de federale politie weten dat het om een advies gaat en nog niet om een definitief arrest. “Zoals in de pers vermeld, heeft de auditeur bij de Raad van State een advies uitgebracht waarin hij van mening is dat deze benoemingen geannuleerd moeten worden. In dit stadium is het belangrijk te onderstrepen dat het slechts om een advies van de auditeur gaat dat niet kan vooruitlopen op het definitieve arrest dat door de Raad van State zal worden uitgesproken. Vandaag de dag blijven Fernand Koekelberg, Olivier Libois en Jean-Marie Van Branteghem dus hun mandaat volledig uitvoeren”, klinkt het terughoudend.De politievakbonden daarentegen steunen de hoofdcommissaris uit Hoei volop. Volgens het NSPV, waar Brasseur bij aangesloten is, moet de regering maar eens dringend beginnen nadenken over onderhandelingen met de man, anders dreigt de politietop onthoofd te worden op het moment dat België bijna voorzitter van de EU. Sypol.be looft dan weer de “Don Quichotte-attitude” waarmee Brasseur “het affairisme en het gebrekkige personeels- en benoemingsbeleid aanvecht”. Annemie Turtelboom, minister van Binnenlandse Zaken, herhaalt dat ze wil wachten op het definitieve arrest van de Raad alvorens in te gaan op de kwestie.Beide partijen hebben nu een maand om eventuele memories te schrijven. De advocaat van de Belgische staat, die de politie vertegenwoordigt, laat weten dat hij dat zeker zal doen. Meester Benoît Cambier, de raadsman van Brasseur, hult zich in stilzwijgen. Ook Brasseur zelf wil geen commentaar kwijt op de zaak.“De zitting zal gebeuren voor de achtste Franstalige kamer, maar er is nog geen datum vastgelegd”, zegt Luc Hellin, de persmagistraat van de Raad van State. “Zoiets kan maanden duren. Tegen het arrest is geen enkel beroep mogelijk.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234