Zondag 21/07/2019

politie

Politierechter Kathleen Stinckens nieuwe voorzitter Comité P

Politierechter Kathleen Stinckens. Beeld Photo News

De Leuvens politierechter Kathleen Stinckens wordt de nieuwe voorzitter van Comité P, de waakhond voor politiediensten. Dat werd beslist door de Kamer. Stinckens staat, mede dankzij VIER-programma De rechtbank, bekend als streng maar menselijk.

Kathleen Stinckens is sinds 2006 politierechter in Leuven. De laatste jaren raakte ze bekend door haar verschijning in het VIER-programma De Rechtbank. Ze maakte daarin een strenge, maar menselijke indruk. De politierechter liet al een paar keer optekenen dat het programma een zege was voor haar en haar collega-rechters: “We zijn geen robots die regels blindelings toepassen.”

Dat neemt niet weg dat Stinckens een duidelijke lijn aanhoudt. “Ik ben nogal rechtlijnig en kordaat. Mijn kinderen zullen je zeggen dat ik een strenge mama ben, ongeduldig ook. Daarom waren ze zo verrast toen ze in De Rechtbank zagen hoeveel geduld ik heb op het werk”, vertelde ze in de Campuskrant van KU Leuven, waar ze praktijklector is.

Waakhond

De Leuvense kan ook creatief uit de hoek komen als dat nodig is. Zo draaide haar 18-jarige dochter in 2015 een dagje mee op de griffie om de échte ambtenaren toe te laten zich op de kernactiviteiten te concentreren. De naam van haar dochter hield ze toen liever uit de media: “Ik ben al enkele keren bedreigd na bepaalde vonnissen.”

Allemaal kwaliteiten die ze zal kunnen gebruiken als nieuwe voorzitter van Comité P, de waakhond van de politie.

Naast politierechter, persmagistraat en docent is Stinckens ook lid van werkgroepen bij de ministeries van Justitie en Mobiliteit. “Mochten er lezers van Campuskrant denken: ik heb een nóg betere job voor Stinckens, dan mogen ze altijd bellen”, vertelde de politierechter nog in datzelfde universiteitsblad.  

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden