Zondag 24/05/2020

Politie

Politiemensen voeren actie tegen enkelband moordenaar Kitty Van Nieuwenhuysen

De Antwerpse politie protesteert op de trappen van het Antwerpse Justitiepaleis.Beeld MLS

Aan verschillende gerechtsgebouwen hebben zich deze voormiddag politiemensen verzameld, na een oproep van politievakbonden NSPV en VSOA. Ze zijn er niet over te spreken dat Noureddine Cheikhni, een van de moordenaars van politieagente Kitty Van Nieuwenhuysen, de rest van zijn straf buiten de gevangenis mag uitzitten onder elektronisch toezicht.

De bonden reageerden eerder al uiterst verbolgen op de beslissing van Justitie, die ze "een slag in het gezicht voor het politiepersoneel" noemen. Geweld tegen politie verdient de maximale straf, klinkt het. De bonden kregen naar eigen zeggen ook verschillende berichten via mail en sociale media van verontwaardigde collega's.

Op de trappen van het Antwerpse Justitiepaleis waren vanmorgen een zeventigtal agenten opgedaagd. Onder hen ook afvaardigingen van andere korpsen buiten de stad. "Een bedroevend aantal", zegt een van de deelnemers. "Normaal hadden we hier met 2.600 moeten staan, het hele stedelijke korps."

Aan het Brusselse justitiepaleis heeft een 200-tal agenten een stil protest gehouden. Het stil protest werd luidruchtig afgesloten toen alle aanwezige politievoertuigen gedurende meer dan een minuut hun sirenes lieten loeien.

Aan het gerechtsgebouw in Leuven verzamelden zowat 120 politiemensen uit Vlaams-Brabant. Onder hen een stevige delegatie van de Leuvense politiezone, met inbegrip van de korpsleiding. Kitty Van Nieuwenhuysen zou op 1 januari 2008 de Leuvense politie komen versterken. Er was ook een afvaardiging vanuit Lot (Beersel), waar de moord plaatsvond.

'Geweld tegen de politie = maximale straf'

Johan Van Nieuwenhuysen, de vader van Kitty die van 2009 tot 2016 deel uitmaakte van het Leuvense korps, was afwezig. Hij is dinsdag met zijn vrouw op vakantie naar Spanje vertrokken. "We willen een sereen signaal geven dat Justitie hier te ver gegaan is. Niet alleen voor onze eigen mensen maar ook voor de maatschappij", stelden Rudi Conings (VSOA) en Michel Goyvaerts (NSPV) namens de politiebonden.

Aan het gerechtshof in Hasselt zijn deze voormiddag ongeveer vijftig politiemensen bijeengekomen. Ze hielden pamfletten vast met de opschriften 'Geweld tegen de politie = maximale straf' en 'Wat doen de politiek en de magistraten?'

Een kleine honderd agenten van de naburige politiezones hebben in stilte aan het gerechtsgebouw van Tongeren geprotesteerd. "Wij vragen dat alle gewelddaden tegen de politie altijd worden aangepakt.", aldus Johan Steegen van de politievakbond NSVP. "Dat die altijd bestraft worden en niet geseponeerd worden. Dat de daders niet vrijgelaten worden maar streng bestraft worden. Niet alleen naar de politie toe maar naar alle hulpverleners toe."

'Een absolute schande'

"Het geweld tegen de politie neemt elk jaar toe. Is het niet verbaal, dan is het fysiek geweld. Het respect voor de politie vermindert met de dag. Daar willen wij ons tegen richten en wij vragen expliciet aan de regering en de ministers om er effectief iets aan te doen", aldus Steegen.

Aan het Kortrijkse justitiegebouw voeren enkele tientallen politiemensen actie. "Het is een absolute schande dat die man nu al vrijkomt", zegt Benny Lavaert van het NSPV vanop de trappen van het gerechtsgebouw. "Er is totaal geen respect meer voor het uniform. De geschiedenis herhaalt zich jammer genoeg. In Kortrijk gebeurde 38 jaar geleden net hetzelfde met inspecteur Alfred Laverge. De moordenaar kwam toen ook vervroegd vrij."

Voor het gerechtsgebouw in Brugge verzamelden ruim 50 politiemensen. De stille actie had geen invloed op de zittingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234