Donderdag 02/02/2023

'Politieke schandalen halen vaker krant'

Meer en meer politieke schandalen worden opgepikt door de kranten. Dat blijkt uit de masterproef van Jimmy Driesen aan de KU Leuven. Opgepast, hier komt de tabloidisering? Nee, niet zo snel.

In zijn scriptie bestudeert Driesen, een master bedrijfscommunicatie, alle politieke nieuws dat tussen 2002 en 2012 de kranten De Standaard en Het Laatste Nieuws haalde. Als er daarbij gedurende drie of meer dagen over een politieke misstap is bericht, heeft hij dit als een 'politiek schandaal' beschouwd. Driesen telt in totaal 28 dergelijke schandalen, gaande van de heisa rond het bezoek van Jean-Marie Dedecker (LDD) aan Marc Dutroux tot de gelekte 'teflon en beton-mails' van Ingrid Lieten (sp.a) over haar collega's in de vorige Vlaamse regering (de volledige lijst is te bekijken op de website van de Vlaamse scriptieprijs).

De opvallendste vaststelling: voor 2008 halen jaarlijks maar een of twee schandalen de kranten, na 2008 verdubbelt dat aantal. "Bovendien schrijven kranten dan meer en meer over persoonlijke zaken, denk maar aan de berichtgeving over de vermeende maîtresse van Yves Leterme (CD&V)", vertelt Driesen. In dat opzicht leunen de Vlaamse kranten volgens hem steeds vaker aan bij de Angelsaksische journalistieke cultuur, die gericht is op bekende koppen en hun persoonlijke verhalen. Al is Vlaanderen zeker niet alleen. Vergelijkbaar onderzoek toont dat in Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken hetzelfde gebeurt.

Op zo'n moment komt het woord 'tabloidisering' boven. Is deze scriptie een bewijs dat onze kranten aan kwaliteit en diepgang verliezen omdat ze te veel meegaan in de waan van de dag, op zoek naar het conflict? Professor Karin Raeymaeckers, de directeur van het Center for Journalism Studies (CJS) in Gent, waarschuwt voor te snelle conclusies. Kort gesteld: het gaat lang niet altijd over een seksschandaal waar kranten beter geen dagen over loos gaan.

Raeymaeckers: "Je kan niet zeggen dat het brengen van 'politieke schandalen' sowieso een slechte zaak is. Als een politicus fraudeert, of zware fouten maakt die een impact hebben op hun rol als volksvertegenwoordiger, is het integendeel net een belangrijke taak van journalisten om hierover te schrijven."

Niet dat er helemaal niets aan is van de tabloidisering, vervolgt Raeymaeckers. Maar daarvoor moet je in de eerste plaats kijken naar de hijgerigheid van het nieuws. In hoeverre wordt kwaliteit aangeboden en wanneer wordt gekozen voor behapbare fastfoodartikels? "Onderzoek leert dat de alsmaar kleinere redacties onder druk staan op dit vlak. Als je daarover met journalisten op de redacties spreekt, krijgt je veel negatieve reacties. Het is wel degelijk een zorg."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234