Dinsdag 11/05/2021

Politieke nieuwkomers verenigen zich moeizaam

ID21 krijgt kritiek van andere neofieten

ANTWERPEN.

EIGEN BERICHTGEVING

Voor de tweede keer op enkele maanden tijd staken de bijna niet meer te tellen nieuwe politieke groepjes, bewegingen en partijen de koppen bij elkaar om na te gaan welke weg ze samen kunnen afleggen. En hoe dat dan wel moet gebeuren? In één partij, onder de paraplu van een kartel of in een associatie met bestaande politieke partijen? Maar opnieuw bleek dat de knoop gordiaans is en de gemeenschappelijke inhoudelijke basis smal. Inhoudelijk kunnen SoLiDe, Wit voor Democratie, ID21, Triangel, Centrum voor Politieke Vernieuwing (CPV), Beweging voor Sociale Vernieuwing (BSV), Charta 91, pNp, Stem, Wit-Autopartij en de anderen zich allemaal wel min of meer vinden in de voorstellen voor directe democratie. Maar vooraleer de vernieuwers zaterdag in Antwerpen aan dat onderwerp toekwamen, werd er eerst urenlang gepalaverd over organisatorische problemen.

Een 'Wie is Wie in NPC-land' dringt zich volgens diverse deelnemers op. Zo begroette de bijeenkomst in Antwerpen bij wijze van voorbeeld 'nieuwkomer' Mon Steyaert. Die volgde de afgelopen jaren een hobbelig politiek parcours. Omdat hij bij Agalev geen gehoor meer vond, verliet hij de partij. Of werd hij uit de partij gezet - de versies lopen uiteen. Hij probeerde zich nuttig te maken bij Maurits Coppieters en diens Sienjaal en dook iets later op bij de Volksunie. Even dreef hij mee met ID21, maar zaterdag dook hij op als vertegenwoordiger van... NEP (Nieuwe Ecologische Partij). En nogal wat vernieuwers, die nochtans iets gewoon zijn inzake politieke wisselvalligheid wilden wel eens weten hoe het zat. Idem dito voor de afscheuring van de BSV die zich zaterdag ook aandiende.

Een ander organisatorisch knelpunt dat de vernieuwers blijft opspelen, is de vraag hoe wit wit kan of mag zijn? Anders gezegd, zijn banden met bestaande politieke partijen - laat staan eventuele samenwerking in de toekomst - uit den boze? ID21, Triangel en het CPV staan hier met hun redelijk goede contacten in de Wetstraat vrij alleen. Binnen die groepen zelf is er dan ook nog eens een discussie over wie nu wel en niet namens ID21 spreekt. Onder andere om die reden heeft het CPV sinds kort een co-voorzitterschap: Pieter Vandekerckhove, die ook actief is in ID21, en de politiek dakloze Luc Pauwels.

Anouk Sinjan, voorzitster van de Sociaal-Liberale Democraten (SoLiDe) zucht diep: "Het is aartsmoeilijk. Eén afspraak hebben we nu wel al gemaakt: wie vandaag al weet dat hij of zij apart zal opkomen, hoeft niet meer naar dit forum te komen." Bijzondere spanning was er zaterdag met ID21. De beweging van tijdelijk ex-VU-voorzitter Bert Anciaux is de grootste kracht in het gezelschap en de kleintjes vrezen een beetje dat ID21 met de pittigste ideetjes van de groep zal gaan lopen. "ID21 heeft de meeste middelen en bekende namen," zegt Sinjan. "Stel dus dat wij hier met z'n allen een fantastisch programma uitdokteren, dan laat het zich raden dat ID21 dat het gemakkelijkst naar buiten zal kunnen brengen."

Slotsom van Sinjan: "Hoe we een en ander op elkaar zullen afstemmen, blijft een groot raadsel. Maar we blijven hopen. We praten voort, maar wel met de nodige kritische ingesteldheid, want we hebben geen zin om ons in het ootje te laten nemen door enkele tenoren."(FR)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234