Woensdag 16/06/2021

Politieke impasse wenkt in Franstalig België

De gok van cdH-voorzitter Benoît Lutgen om PS te verstoten uit de Brusselse en Waalse regeringen dreigt verkeerd uit te draaien. DéFi en Ecolo drijven hun prijs hoog op.

Lutgen stuurde gisterenmiddag een uitnodiging naar MR, Ecolo en DéFi om hem vandaag te ontmoeten voor een 'constructieve dialoog' over de vorming van een nieuwe Brusselse, Waalse en Franse Gemeenschapsregering. De cdH'er gooide zijn coalitiegenoot PS daar maandag overal uit omdat hij 'gedegouteerd'is door de vele schandalen rond de partij.

MR gaat in op de uitnodiging. De Franstalige liberalen zijn onmisbaar om een meerderheid te vormen in coalities zonder PS. "Het is een eerste contact", klinkt het. Voorzitter Olivier Chastel lijkt happig om een akkoord te sluiten met de cdH. Als grootste partij zou de MR zo de nieuwe minister-presidenten leveren.

In Wallonië hebben de MR en cdH samen een nipte meerderheid van één zetel. In principe kunnen ze het er onder elkaar regelen. Maar in de hoofdstad is dat niet het geval. In de Franstalige Gemeenschap evenmin. Daar is DéFi, de partij van Olivier Maingain, nodig. In de Franstalige Gemeenschap wellicht ook Ecolo. Anders heeft de meerderheid daar opnieuw slechts één zetel over. "In de praktijk is dat niet echt werkbaar", reageert politicoloog Nicolas Bouteca (UGent).

Hoog inzetten

Ecolo en DéFi reageren onderkoeld op de avances van cdH. DéFi weigert tot nader order om samen te zitten. "Lutgen is niet de baas van de onderhandelingen", zegt Maingain. Hij koppelt harde voorwaarden aan regeringsdeelname. Alle politici van PS, MR en cdH die in opspraak zijn gekomen, moeten weg. "Stéphane Moreau (PS, Publifin) zit nog in de Luikse structuren, Armand De Decker (MR, Kazakhgate) is nog steeds parlementair en dat geldt ook voor Joëlle Milquet (cdH), die beschuldigd wordt van belangenvermenging."

DéFi eist ook een cumulverbod vanaf de verkiezingen in 2019 en wil dat alle partijen zich achter de strenge Brusselse geluidsnormen scharen. Daarmee wordt de MR geviseerd, die vanuit de federale regering die geluidsnormen steeds bekritiseert onder druk van de N-VA. Zo doemt het communautaire spook op.

Ecolo wil wel rond de tafel zitten, maar de partij is het niet eens met de door cdH voorgestelde agenda. De prioriteit is niet het vormen van een nieuwe regering, maar het uitdenken van een nieuwe manier van besturen, redeneert Ecolo. Met de PS en de PTB in de oppositie hebben de groenen ook niet veel te winnen in een centrumrechts project.

"Er wordt hoog ingezet", analyseert Bouteca. "Als DéFi en Ecolo meteen toehappen op het eerste voorstel van cdH en MR, komt dat slecht over. De kleinere partijen willen zich opwerpen als de vernieuwers."

De impasse wenkt dus. Zolang er geen nieuwe meerderheid is, blijven de oude coalities in functie. Al is het dan in comateuze toestand. Nieuwe verkiezingen zijn onmogelijk voor 2019. De regering kan evenmin in lopende zaken gaan. "Als de onduidelijkheid lang aanhoudt, is er een praktische oplossing nodig. Anders valt politiek Franstalig België stil", zegt Bouteca. "Maar hoe die oplossing er dan zal uitzien, dat kan niemand voorspellen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234