Vrijdag 24/09/2021

Aalst

Politieke crisis in Aalst: schepen Ilse Uyttersprot (CD&V) verliest bevoegdheden

Ilse Uyttersprot (CD&V). Beeld RV
Ilse Uyttersprot (CD&V).Beeld RV

In Aalst heeft het college van burgemeester en schepenen maandag beslist om Ilse Uyttersprot (CD&V), schepen van Sport, Cultuur, Jeugd, Vrije Tijd, Kerkfabrieken en Facility, al haar bevoegdheden te ontnemen. “Er was telkens één schepen die de eigen politieke agenda liet primeren op het algemeen belang”, zegt burgemeester Christoph D’Haese (N-VA).

De bevoegdheden van Uyttersprot zullen voortaan “collectief door het CBS (college van burgemeester en schepenen) worden uitgeoefend”, zegt D’Haese. “Deze maatregel was helaas noodzakelijk. De voorbije maanden hebben de meeste leden van het college zeer goed samenwerkt om het ambitieuze bestuursakkoord op een positieve manier gestalte te geven, maar telkens was er één schepen die de eigen politieke agenda liet primeren op het algemeen belang. We willen niet dat de Aalsterse verenigingen en clubs het slachtoffer worden van de politieke spelletjes en de deloyale houding van mevrouw Uyttersprot.”

De beslissing komt er na verdeeldheid over de meerjarenplanning. Eerder lekte uit dat voor het stadspersoneel een scenario op tafel lag met een besparing van 70 miljoen euro of ongeveer 200 personeelsleden minder. “De CBS-beslissing is een gevolg van het gebrek aan vertrouwen dat zich de jongste tijd steeds nadrukkelijker manifesteert tussen de meerderheid in het college enerzijds en één dissidente schepen anderzijds, onder meer door het moedwillig lekken van vertrouwelijke informatie en het opzettelijk verkeerd voorstellen van cijfers en denkpistes”, meldt D’Haese.

Aalsters burgemeester Christoph D’Haese (N-VA). Beeld BELGA
Aalsters burgemeester Christoph D’Haese (N-VA).Beeld BELGA

“In een dergelijke context, waarbij één lid van de meerderheid in tal van dossiers de facto op ramkoers gaat met de Stad Aalst, is het niet langer mogelijk om te functioneren in een sfeer van vertrouwen, transparantie en loyaliteit”, zegt de burgemeester. “Dit is geen motie van wantrouwen tegenover CD&V, maar wel tegenover één bepaalde schepen van die partij. Mevrouw Uyttersprot zette zich de facto buiten de bestuursmeerderheid, en de herschikking van de bevoegdheden is in zekere zin dan ook een logisch gevolg van die niet-constructieve houding.”

CD&V: ‘Eén en ondeelbaar’

CD&V-Aalst reageert verbijsterd, zeggen afdelingsvoorzitter Yves De Graeve en fractieleider in de gemeenteraad Eddy Couckuyt. “De aantijging van de lekken slaat nergens op om de eenvoudige reden dat men niets kan lekken dat al publiek is. Het CBS heeft immers op 14 oktober een eerste keer een beslissing genomen over de meerjarenbegroting en die stukken zijn toegankelijk voor alle gemeenteraadsleden en zijn via de openbaarheid van bestuur publiek. CD&V-Aalst en de CD&V-fractie in de Aalsterse gemeenteraad aanvaardt dan ook niet dat één van haar schepenen wordt geviseerd. We zijn één en ondeelbaar.”

De beslissing van het college wordt na de gemeenteraad van 17 december opnieuw geëvalueerd. Oppositiepartij Groen vraagt intussen een extra gemeenteraad in Aalst. “Het is duidelijk dat het CBS in crisis is. De discussie rond de meerjarenplanning toont aan dat het CBS geen samenhangend geheel is, maar een coalitie gebaseerd op los zand”, zegt Groen-fractieleider Lander Wantens. “Het is te belangrijk om dit binnen het CBS te houden en binnen een maand te evalueren. De Aalstenaar heeft recht op duidelijkheid en daarom is er nood aan een extra gemeenteraad.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234