Maandag 20/01/2020

Politieke benoemingen domineren Vlaams-Europese lobbygroep

Brussel l Het Vlaams-Europese Verbindingsagentschap (Vleva) is volgestouwd met voormalige politici, ex-topambtenaren, kabinetschefs en zelfs de echtgenoot van een Vlaams minister in functie. Het nieuwe agentschap moet ervoor zorgen dat Vlaanderen beter kan inspelen en anticiperen op de Europese besluitvorming.

In totaal telt de raad van bestuur van het Vleva vijftien leden, van wie er acht zijn aangeduid door de Vlaamse regering. Een van die acht is Willem Vanden Broucke, werkzaam in de Europees Parlement voor de liberale fractie én echtgenoot van Vlaams minister van Economie Fientje Moerman (Open Vld). "Het is toch niet omdat hij mijn man is dat hij uitgesloten moet worden voor functies die hij kent als de beste", verdedigt Moerman de aanstelling. "Als het moet, stap ik eruit, heeft hij me gezegd. Maar het is toch niet zo dat ik daar een onbekwame echtgenoot in heb laten zetten, die er alleen maar zit omdát hij mijn man is. Hij is in die materie gewoon een expert."

Moerman liet eveneens haar kabinetschef, Gwendolyn Rutten, benoemen tot bestuurder bij het Vleva. Een andere benoeming op voorstel van de Vlaamse regering is Europarlementslid Frieda Brepoels (N-VA). Gewezen Vlaams minister-president Luc Van den Brande (CD&V) zetelt als voorzitter in het agentschap. Nog een opvallende bestuurder is gewezen minister Luc Van den Bossche (sp.a), bestuurder namens Belgian International Airport Company (BIAC).

Gedelegeerd bestuurder van het Vleva is dan weer Leo Victor, een voormalig topambtenaar van sp.a-signatuur. Volgens Trends werd de vroegere secretaris-generaal van de Vlaamse administratie weggepromoveerd naar Vleva, omdat hij niet langer het vertrouwen geniet van het politieke establishment. Samen met Norbert De Batselier en GIMV-topman Gerard Van Acker behoorde Victor ooit tot de top drie van de socialisten binnen de Vlaamse bestuursinstellingen. "In een huisvestingsdossier van de Vlaamse overheid zou hij, zo vernamen we in Antwerpse vastgoedkringen, nogal sterk in de kaart hebben gespeeld van een bepaalde vastgoedgroep", schreef het zakenblad. "Het vertrouwen tussen Victor en het kabinet van Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) was verdwenen. Dat kabinet zag de kans schoon hem naar een soort administratief Siberië te verbannen." (GT)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234