Zaterdag 04/04/2020

Video

Politiek reageert verbolgen op plannen Bombardier

Beeld BELGA

Verschillende politici hebben verbolgen gereageerd op de intentie van trein- en trambouwer Bombardier om 160 banen te schrappen in de Brugse fabriek. Sp.a en Vlaams Belang wijzen vooral richting de Vlaamse en de federale regering. N-VA wijst vooral op interne beslissingen bij Bombardier en denkt aan een taskforce.

Brugs burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) vindt dat de Vlaamse en de federale regering niet genoeg hebben gedaan om Bombardier te overtuigen. Vlaams parlementslid en partijgenoot Annick Lambrecht uit Brugge treedt haar burgemeester bij. "De ministers Peeters, Bourgeois en Bellot zijn hun beloftes niet nagekomen en zijn schromelijk tekortgeschoten. Dit is nog maar eens tekenend hoe onze regeringen het werk waarderen van mensen die elke dag keihard hun best doen", aldus Lambrecht. Zij wil vooral dat Bombardier de beloftes rond het order van de NMBS nakomt, namelijk de volledige bouw van de 445 dubbeldekstreinen.

Ook Stefaan Sintobin, Vlaams parlementslid voor Vlaams Belang, is verbolgen. "Er is natuurlijk de problematiek van de te hoge loonlasten, maar wanneer onze Vlaamse overheid nog eens beslist om eigen trams liever in Spanje te bestellen dan in eigen land, dan hoeft het niet te verbazen dat Bombardier hier zijn tewerkstelling terugschroeft", aldus Sintobin. Hij heeft het over schuldig verzuim van de regeringen.

Open Vld-collega Mercedes Van Volcem pikt die kritiek niet. "Dit op de regering steken is erg populistisch", reageert de liberale politica. Ze leeft mee met de getroffen werknemers en wenst hen veel sterkte in hun zoektocht naar een nieuwe job. Van Volcem hoorde van de Bombardier-top dat het om een sanering ging en noemt de kritiek van Landuyt dan ook "een zwaktebod". "Hij zou beter een masterplan jobs voor Brugge opmaken. Brugge draait op halve toeren. Vele zaken verlieten Brugge al, het is tijd voor een nieuwe motor."

CD&V'er en lokaal schepen Franky Demon dringt aan op goede afspraken om de gevolgen zo beperkt mogelijk te houden en garanties te hebben dat de site open kan blijven. Hij vraagt ook snel duidelijkheid over de orders van De Lijn en NMBS. "Er is nog altijd onduidelijkheid of de dubbeldekstreinen nu volledig in Brugge gebouwd zullen worden. De NMBS moet hierover duidelijkheid scheppen", aldus Demon. Een order van 145 tramstellen van De Lijn lijkt dan weer finaal richting Spaanse CAF te gaan. "Ook hierover moet De Lijn snel en duidelijk communiceren, het personeel moet weten waar het aan toe is en niet aan het lijntje gehouden worden."

Voor Brugs senator Pol Van Den Driessche (N-VA) "is duidelijk dat deze beslissing losstaat van de hangende bestelling van De Lijn en meer te maken heeft met interne beslissingen bij Bombardier". Ook hij leeft mee met de betrokken personeelsleden en denkt eraan om een taskforce op te richten om hoogtechnologische bedrijven naar Brugge te halen. Volgens hem behoort het order van De Lijn wel nog tot de mogelijkheden en lopen er constructieve gesprekken. "Maar soms bekruipt me het onaangename gevoel dat de internationale directie van Bombardier nog maar weinig geeft om de Brugse vestiging", aldus de N-VA'er.

Groen trekt de discussie tot slot wat meer open. "Dat een deel van de activiteiten naar Tsjechië verhuist, is mee de reden waarom veel mensen Europa niet meer begrijpen en waarom wij met Groen pleiten voor een politieker en socialer Europa", reageert Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt. Hij benadrukt dat er "mits de juiste maatregelen" zeker nog een toekomst is voor de maakindustrie bij ons. "Laat dit nog maar eens een aanleiding zijn om werk te maken van wat Groen al een tijdje zegt, namelijk loonlastenverlaging focussen op arbeidsintensieve sectoren zoals assemblage. Daar hebben ze het meeste effect", besluit De Vriendt, die ook het gebrek aan publieke investeringen door de regering als "deel van het probleem" aanwijst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234