Dinsdag 24/11/2020

ING

Politiek reageert op massa-ontslag ING: "Een vuist maken tegen deze praktijken"

Beeld BELGA

Politici reageren massaal op de herstructurering die ING vandaag aankondigde. Premier Charles Michel wil dat "alles gedaan wordt om de ontslagen zo veel mogelijk te beperken" en vraagt aan de bank om haar "verantwoordelijkheid op te nemen". De oppositie wil dat er "een einde komt aan een systeem waarbij bedrijven winst boeken dankzij het personeel, miljarden doorsluizen naar de aandeelhouders en dan mensen gaan ontslaan". 

Charles Michel (MR): "ING moet verantwoordelijkheid opnemen"

Charles Michel (MR) reageerde op het nieuws in de marge van een Benelux-top in Luxemburg. "Mijn eerste gedachten gaan uit naar de werknemers en hun families", zo verklaarde de premier. Hij sprak de hoop uit dat de procedure-Renault ruimte kan creëren voor een open dialoog tussen de bank en de vakbonden. De premier wil dat ING er alles aan doet om de ontslagen te beperken en vraagt de bank haar verantwoordelijkheid op te nemen.

De premier heeft omstreeks 16 uur al een ontmoeting met syndicale vertegenwoordigers bij ING. Vicepremier en minister van Werk Kris Peeters (CD&)V en de ministers-presidenten van de regio's zijn eveneens uitgenodigd op de vergadering in de Lambermont. 

Kris Peeters (CD&V): "Banken moeten mensen herscholen"

Peeters noemt het nieuws over de duizenden bedreigde ING-jobs "verschrikkelijk". "Het is belangrijk dat banken die in het verleden geholpen zijn met miljarden euro's er nu voor zorgen dat mensen herschoold worden. Dit is verschrikkelijk. In eerste instantie voor de mensen die vandaag te horen krijgen dat hun jobs bedreigd is. En ten tweede voor het creëren van banen, waar deze regering verantwoordelijk voor is", zei Peeters in 'De Ochtend' op Radio 1.

Kris Peeters.Beeld BELGA

Peeters heeft straks contact met de directie van ING. "Het ziet ernaar uit dat het een collectief ontslag zal zijn in het kader van de wet-Renault." Peeters wil straks van de directie horen hoe ze dat in de praktijk denkt uit te voeren.

Onverwacht komt het nieuws van ING niet, geeft Peeters toe. "Deze herstructureringen, zeker in de banksector, hebben we zien aankomen. Onder andere door het digitaal bankieren." Dat betekent niet dat Peeters zich zomaar neerlegt bij de ontslagen. De afgelopen weken heeft hij ook contact gehad met Febelfin, de federatie van de financiële sector. "Ik heb hen gevraagd hoe zij solidair zullen zijn, en de ontslagen werknemers zullen heroriënteren."

Hij benadrukte ook dat de banken in het krijt staan bij de overheid. "Het is belangrijk dat banken die in het verleden geholpen zijn met miljarden euro's nu zelf hun verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat mensen herschoold worden." 

Dat er alweer duizenden jobs op de tocht staan, is een zware klap, erkent Peeters. Maar hij gelooft dat de ontslagen werknemers een nieuwe baan zullen vinden. "De regering zal er alles aan doen om het aantal ontslagen te beperken en als er ontslagen zijn, die mensen zo snel mogelijk aan een job te helpen. Er zijn veel vacatures, dus er zijn mogelijkheden."

Geert Bourgeois (N-VA): "Heroriënteren"

Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) reageerde in 'De Ochtend' op wat hij "een sociaal drama van uiterst grote omvang" noemt. Bourgeois wees erop dat de problemen in de banksector een gevolg zijn van een aantal oorzaken waar de Vlaamse regering geen vat op heeft. Hij verwijst onder meer naar grote internetspelers die in het bankieren actief worden, de digitalisering van bankieren en de lage rente.

Beeld BELGA

De Vlaamse regering maakt werk van de heroriëntering van mensen die hun job verliezen, bezwoer Bourgeois. "Collega Philippe Muyters heeft daar vorige week al contact over gehad met Febelfin en VDAB." Die laatste heeft al een theoretische oefening gemaakt van jobprofielen waar mensen die uit de banksector komen voor in aanmerking komen. "Nu gaan we kijken in welke mate die screenings in de praktijk kunnen worden omgezet", aldus Bourgeois.

Paul Magnette (PS): "Laat je niet bedotten"

Laat jullie niet bedotten door het argument dat een bank zoals ING ontslaat door de digitalisering van de economie. Dat heeft Waals minister-president Paul Magnette (PS) verklaard, voor aanvang van een gastcollege aan studenten politologie van de UCL in Louvain-la-Neuve.

Paul Magnette tijdens het gastcollege aan de UCL.Beeld BELGA

De technologische evolutie is slechts een deel van de verklaring voor de beslissing van ING. "Uiteraard is er een globale herstructurering bij de dienstensector. Maar de digitalisering zorgt ook voor jobs. Er is software nodig, onderhoud, veiligheidsdiensten, enzovoort", legt Magnette uit.

"Het is een te gemakkelijke uitleg om de dividenden te doen stijgen. ING heeft de afgelopen tien jaar bijna 7 miljard euro naar Nederland gesluisd. Zijn ceo heeft enkele weken geleden 25 procent loonsverhoging gekregen. Hij verdient veertig keer meer dan het gemiddelde van zijn personeel. Dat alles verstoort de regels van het samenleven", voegt de Waalse regeringsleider er aan toe.

Hij wijst nog op het belang van lokale verankering, ook in de bankensector. "De banken die in ons land verankerd zijn, tonen meer respect. En we zullen blijven herhalen dat ze door de overheid zijn geholpen toe ze het nodig hadden, en dat het nu hun beurt is collectieve verantwoordelijkheidszin te tonen". Magnette herhaalt tot slot zijn pleidooi om de wet-Renault te hervormen om de rechten van het personeel tegenover multinationals te versterken. 

"Dit is een nieuw zware slag voor de werknemers en de werkgelegenheid", reageert MR-voorzitter Olivier Chastel. "Deze herstructurering wordt over meerdere jaren gespreid met een groot aandeel voor de natuurlijke afvloeiingen. Laat ons hopen dat de procedure Renault die nu opgestart wordt het aantal ontslagen kan beperken. Het bedrijf moet de mensen die moeten vertrekken ondersteunen."

John Crombez (sp.a): "Een pure schande"

"Wat de grootbanken op dit moment aan het doen zijn in België, is een pure schande", vindt sp.a-voorzitter John Crombez. Hij wijst erop dat ING tijdens de eerste helft van 2016 meer dan 0,5 miljard euro winst heeft gemaakt. "Dankzij het personeel, dat hebben ze zelf gecommuniceerd", merkt de sp.a-voorzitter op. "En de beloning is dat mensen worden ontslagen omdat ze goed gewerkt hebben en dat miljarden zijn doorgesluisd naar de aandeelhouders. Dit systeem gaat moeten ophouden en we gaan onderzoeken hoe we daar een stop op kunnen zetten", aldus nog Crombez. 

Meyrem Almaci (Groen): "Staatssteun terugvorderen"

Ook Groen-voorzitster Meyrem Almaci vindt het ongehoord dat de bank strooit met dividenden en tegelijkertijd "hakt in de jobs". Almaci roept op om het zogenaamde “Caterpillar-wetsvoorstel” van Ecolo-Groen, dat bedrijven verplicht om staatssteun terug te betalen na een dergelijke ontslagenronde, versneld goed te keuren. “De politiek moet een vuist maken tegen dergelijke praktijken. Men sluist de winst door naar het buitenland, en stuurt de werknemers op vervroegd pensioen of dumpt hen in een werkloosheidsuitkering. Met ons voorstel wordt de staatssteun, die bedoeld is om jobs te creëren, teruggevorderd bij dergelijke massale ontslagen. Op die manier behoud je hefbomen om toekomstige banen te creëren, maar heb je een stok achter de deur als het fout loopt”, aldus Almaci.

Elio Di Rupo (PS): "Sancties nodig"

PS-voorzitter Elio Di Rupo wil dat er sancties komen voor "beursontslagen". "Na Caterpillar en na Axa gaat opnieuw een bedrijf dat winst maakt, maar niet genoeg voor zijn aandeelhouders, over tot ontslagen. De voorbije tien jaar heeft ING België 7,2 miljard euro dividenden uitgekeerd aan zijn Nederlands moederbedrijf", laakt Di Rupo.

Twee jaar geleden diende Kamerlid Ahmed Laaouej een wetsvoorstel in dat sancties voorziet voor "beursontslagen", onderstreept de PS-voorzitter. Hij haalt ook zijn idee aan om in Belgisch recht een onderneming met "medebeslissing" op te richten. Daarin zou elke beslissing groen licht moeten krijgen van zowel de aandeelhouders als van het personeel, met vetorecht voor beide partijen.

Di Rupo verwijst ook naar de digitalisering van jobs. Daarom vindt hij het noodzakelijk werk te maken van een betere verdeling van de jobs, door middel van een vermindering van de arbeidsduur met compenserende aanwervingen door een deel van het budget voor werkloosheid en dalingen van de sociale bijdragen in te zetten voor de jobs die werden gecreëerd in het kader van de daling van de arbeidsduur. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234