Woensdag 12/05/2021

Politiek pokerspel om Gemeentelijke Holding

Hoe ruimen we de financiële puinhoop van de Gemeentelijke Holding op zonder een chaotisch faillissement te veroorzaken? Dat was de inzet van politiek marathonoverleg het hele weekend door. Vandaag moet duidelijk worden hoe de factuur van het beleggingsfiasco verdeeld wordt tussen gemeenten, gewesten, de federale overheid en de schuldeisers van de holding. Die verliesput wordt geschat op 900 miljoen euro.

Experts van alle overheidsniveaus zochten koortsachtig naar "een totaaloplossing die een bruut faillissement van de Gemeentelijke Holding vermijdt". De onderhandelingen draaiden rond twee kwesties: een noodkrediet dat de Gemeentelijke Holding nog enkele weken recht houdt en een definitieve verdeling van het verlies dat gepaard gaat met het nakende einde van de holding.

Er zou gisteren een technisch akkoord bereikt zijn tussen de kabinetschefs van premier Yves Leterme (CD&V), financiënminister Didier Reynders (MR) en die van de drie ministers-presidenten van de gewesten.

Het lijkt erop dat de krachtmeting tot de finish doorgaat. Het kernkabinet van de Vlaamse regering komt pas vandaag om 8 uur bijeen over de kwestie. "Als er tegen 10 uur geen oplossing is, zal de holding het faillissement aanvragen", waarschuwt Francis Vermeiren, voorzitter van de Gemeentelijke Holding.

De gewesten hadden als uitgangspositie dat de verliezen 50-50 verdeeld worden tussen de federale staat en de gewesten. De federale regering lanceerde eerder een voorstel waarbij ze een kwart tot een derde van de gezamenlijke inspanning voor de rekening neemt. Waals minister-president Rudy Demotte liet gisterenmiddag doorschemeren dat het compromis in het midden ligt.

Onderpand

De Gemeentelijke Holding moet vandaag een lening van 5 miljoen euro afbetalen, maar heeft door zijn catastrofale belegging in Dexia geen centen meer. Zijn raad van bestuur sloeg vorige vrijdag vlak voor middernacht een ultieme noodkreet. "Zonder adequate beslissingen van de overheden zal de raad van bestuur op maandag (vandaag dus) om 10 uur de staking van betaling vaststellen", meldde de Holding per communiqué.

De Gemeentelijke Holding bezit 14,1 procent van het intussen ontmantelde Dexia. De financiële problemen ontstonden doordat de Gemeentelijke Holding zijn aandelen in Dexia als onderpand gebruikte voor leningen die ze aangaat bij de banken, onder meer - ironie - bij Dexia Bank België.

Hoe meer de beurskoers van Dexia zakte, hoe meer de holding elders op zoek moest naar extra onderpand. De voorbije jaren kon de zwalpende instelling alleen nog recht gehouden worden door borgstelling van de regionale en federale overheden.

De Gemeentelijke Holding heeft zijn Dexia-aandelen tegen een prijs van circa 8,25 euro in de boeken staan, terwijl de beurskoers intussen is verschrompeld tot 0,69 euro. De holding dreigt daardoor een fataal monsterverlies van om en bij 2 miljard euro te moeten slikken. Voor de gemeenten dreigt een financiële strop. Nadat ze eerder al de jaarlijkse dividendenstroom zagen opdrogen, hebben ze ook hun belegging in Dexia in rook zien opgaan.

Maar ook de gewesten kijken aan tegen een mogelijk verlies, ter waarde van 570 miljoen euro. Vlaanderen, Wallonië en Brussel hebben de Gemeentelijke Holding uit de geldnood geholpen door voor 450 miljoen euro staatswaarborgen toe te kennen en door voor 120 miljoen euro 'commercial paper' (kortetermijnobligaties) over te kopen van de Holding.

De federale staat loopt eveneens een financieel risico. De Gemeentelijke Holding heeft een schuld uitstaan van 1,2 miljard euro bij Dexia Bank België, de afgesplitste bankpoot die normaal gezien vandaag officieel een staatsbank wordt.

Econoom Geert Noels (Econopolis) wees er gisteren op dat de Gemeentelijke Holding de financiële rampspoed nog verergerde door verkeerd uitgevallen speculatie, via de handel in zogenoemde 'put-opties' (verkooprechten). Dat zorgt voor een extra waardeverlies van 88 miljoen euro.

Een putoptie geeft de houder het recht om een aandeel voor een vooraf afgesproken prijs te verkopen. In het geval van de Gemeentelijke Holding hebben de optiehouders het recht om 17,47 miljoen aandelen Dexia te verkopen aan de Holding, tegen gemiddeld 5,72 euro per stuk. Dat is liefst acht keer zoveel als de huidige beurskoers van 0,69 euro. Omgerekend: de Gemeentelijke Holding moet 99,9 miljoen euro ophoesten voor een pakket Dexia-aandelen dat op de markt slechts 12 miljoen euro waard is.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234