Donderdag 21/01/2021

Politiek misdrijf of niet?

"Greenpeace pleegde een politiek misdrijf", aldus meester Johan Verstraeten. "De activisten van Greenpeace zijn over de omheining van de kerncentrale van Doel geklommen. Dat is wettelijk gezien een misdrijf tegen de uitwendige veiligheid van de staat, waarover eigenlijk het hof van assisen zich had moeten buigen."

De advocaat verwijst naar vorige vonnissen waarin correctionele rechters zich onbevoegd verklaarden om te oordelen over vredesactivisten die een (militair) domein binnendrongen. Toch is er geen eenduidige lijn te trekken in de rechtspraak.

Legendarisch is de zaak-Vankrunkelsven/Van Dienderen/Van Dijck. Op zoek naar bewijzen voor de aanwezigheid van illegale kernwapens drongen drie revolutionaire politici op 21 februari 1999 de militaire basis van Kleine Brogel binnen. Agalevboegbeeld Hugo Van Dienderen en de toenmalige VU'ers Patrik Vankrunkelsven en Kris Van Dijck stelden dat niet alleen het gebruik maar ook het dreigen met gebruik van kernwapens in strijd is met de regels van het internationaal recht. Het leger kon daar allerminst mee lachen: de drie werden voor de rechtbank gesleept. Maar de correctionele rechter van Hasselt volgde de stelling van de verdediging en verklaarde zich onbevoegd omdat het om een politiek misdrijf ging "waarvoor enkel het hof van assisen bevoegd is". Een assisenproces is er nooit gekomen.

Dat was overigens lang niet de eerste keer dat de rechtbank van Hasselt zich onbevoegd verklaarde om een zaak tegen 'hekkenklimmers' in Kleine Brogel te beslechten. Wat ook de correctionele rechtbank van Dinant deed toen zij indertijd geconfronteerd werd met indringers op de basis van Florennes.

Een andere bekende zaak is die van de elf trainstoppers van het Forum voor Vredesactie die in Melsele een wapentransport voor de oorlog in Irak tegenhielden (december 2004). De rechtbank van Dendermonde verklaarde zich in eerste instantie onbevoegd, maar het hof van beroep én het hof van Cassatie oordeelden dat vredesmanifestanten géén politieke actievoerders zijn. Uiteindelijk werden ze toch veroordeeld voor "kwaadwillige belemmering van het verkeer".

(MJ)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234