Maandag 26/07/2021

Politiek geweld heeft Bangladesh in houdgreep

Bangladesh, nog maar nauwelijks bekomen van de ergste overstromingen in zes jaar tijd, was afgelopen weekend geheel in de ban van het politieke geweld. Zaterdag werden minstens zeventien mensen gedood tijdens een bijeenkomst van de oppositiepartij Awami Liga in de hoofdstad Dhaka, gisteren staken opposanten een treinstation in brand.

Brussel

Eigen berichtgeving

Catherine Vuylsteke

In totaal raakten zo'n 150 mensen gewond bij de bomaanslag op de rally waar ex-premier Sheikh Hasina van de Awami Liga haar aanhangers toesprak. Sheikh Hasina zelf bleef nagenoeg ongedeerd, maar haar bodyguards beweren dat de auto waarin ze werd weggevoerd ook nog werd beschoten. De Awami Liga schuift de schuld in de schoenen van de regerende BNP van premier Khaleida Zia, die ze tot vervroegde verkiezingen wil dwingen. Daar wil de BNP, die een mandaat heeft tot 2006, vooralsnog niet van horen.

Ironisch genoeg was de bijeenkomst van zaterdag bedoeld ter herdenking van de aanslag begin deze maand op Awami-leiders in Sylhet.

De reactie van de Awami-aanhangers liet gisteren niet op zich wachten: een treinstation in de buurt van de havenstad Chittagong werd aangevallen en 600 passagiers op de trein naar Dhaka moesten uitstappen, waarna twee lege wagons in brand werden gestoken.

De Awami Liga heeft ook een nationale tweedaagse staking afgekondigd vanaf dinsdag, maar ook gisteren waren de meeste winkels dicht op wat normaliter een gewone werkdag is in Bangladesh.

De bomaanslag van zaterdag is geenszins de eerste in zijn soort: de voorbije maanden zijn op tal van plaatsen bommen ontploft. Het leeuwendeel van die aanslagen raakte en raakt nooit opgelost. De 140 miljoen Bengalezen hebben het nu in veel opzichten moeilijker dan voor het aantreden van premier Khaleida Zia in het najaar van 2001. Zakenlui worden gekidnapt voor losgeld, journalisten vermoord en vrachtwagenchauffeurs aangevallen. Volgens het Bengaalse Bureau voor de Mensenrechten zijn er in de eerste vier maanden van dit jaar niet minder dan 971 burgers vermoord. Het Bureau analyseert de malaise als een "samenspel van politiek, geweld en corruptie". Dat laatste euvel is niet nieuw, maar de huidige schaal is ongezien. Volgens Transparancy International doet Bangladesh het anno 2003 slechter dan alle andere landen.

Die onveiligheid en instabiliteit vertaalt zich uiteraard ook in een verslechtering van het investeringsklimaat. Was er in 2000 nog voor 280 miljoen dollar aan buitenlandse directe investeringen, tegen 2002 was dat nog maar 45 miljoen.

Nochtans riep de regering een speciale 'Rapid Action Brigade' (RAB) in het leven, die een gepast antwoord moest bieden tegen het toenemende geweld. De RAB werd zelf algauw het voorwerp van grote kritiek.

"Kijk naar de recente prestaties van de RAB", schrijft het Engelstalige Bengaalse blad Weeklyholiday. "In de periode tussen 27 juni en 6 augustus alleen al stierven zeven mensen, onder wie zogenaamde gezochte criminelen, tijdens ondervragingen door of gevechten met de RAB. Deze moorden geven het signaal dat diensten als de RAB straffeloos kunnen moorden." Van bepaalde 'sterfgevallen in detentie' blijft het achterliggende verhaal volgens het blad grotendeels onverteld. Zo is het vreemd dat ene Pchchi Hanna de dood vond, als dagen eerder duidelijk was dat hij tijdens de ondervragingen al namen had vrijgegeven van politici die betrokken worden bij aanslagen.

De overheid, vervolgt het blad, schijnt zich geen zorgen te maken over de publieke opinie. Ze geeft gewoon de oppositie de schuld, net zoals Sheikh Hasina dat deed toen zij aan de macht wacht. De analyse is nochtans simpel: de islamisten, ook zij die in de huidige regeringscoalitie zitten, zijn tegen filmvoorstellen, tegen verering bij religieuze schrijnen en tegen links politiek activisme. En het is juist bij schrijnen, in cinema's en op politieke meetings dat de bommenleggers het keer op keer gemunt hebben. Zou de politie daar niet meer bij stil kunnen staan?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234