Woensdag 07/06/2023

Brusselse politie

"Politiek geeft Brusselse politie niet voldoende steun"

Leden van de oproerpolitie beveiligen een zone in Molenbeek in april van dit jaar Beeld AP
Leden van de oproerpolitie beveiligen een zone in Molenbeek in april van dit jaarBeeld AP

Vijf maanden na de aanslagen in Brussel is er voor de politie in onze hoofdstad niets verbeterd. Dat wordt met zoveel woorden gezegd in de nieuwe docureeks Niveau 4.

DB

Volgende week dinsdag zendt VIER de eerste aflevering uit van Niveau 4, maar de docureeks van reporter Eric Goens over de politiezone Brussel-West zorgt nu al voor deining. In de eerste aflevering blijkt dat er sinds de aanslagen in Parijs en Brussel niets wezenlijks veranderd is in onze hoofdstad, alle beloftes en politieke strijdkreten ten spijt. Wanneer de reportageploeg vraagt hoe dat komt, dropt korpschef Johan De Becker een bommetje: "Veel politici vinden het prima dat het probleem zich situeert in Molenbeek. Het zit daar goed."

Een krasse uitspraak die de korpschef aan de telefoon ook herhaalt. "Ik heb dat inderdaad gezegd. Het is een indruk die in ons korps al geruime tijd leeft: zolang Brussel 800 betogingen per jaar te verwerken heeft, zolang de meeste vluchtelingen in de hoofdstad neerstrijken en zolang de meeste criminaliteit zich in het Brusselse situeert, zijn politici in het noorden en zuiden van ons land eigenlijk tevreden. Dan hebben ze zelf minder problemen en kunnen ze ook de perceptie blijven voeden dat de politie in Brussel amper iets uitvoert en niet efficiënt is. Ik ben blij dat we maandenlang gevolgd zijn door een cameraploeg, de kijker zal rap genoeg merken dat in onze zone wel degelijk hard en goed gewerkt wordt."

Het lijkt echter vechten tegen de bierkaai. Het zogenaamde kanaalplan, waarbij Molenbeek en aangrenzende gemeentes deftig aangepakt zouden worden, is volgens Goens dode letter. "Dat is iets te scherp gesteld", meent Johan De Becker, zelf een van de coördinatoren van het kanaalplan. "De politiezone Brussel West heeft wel degelijk 50 man extra gekregen. Maar dat zijn mensen die tijdelijk ter beschikking worden gesteld vanuit de federale politie, het gaat niet om vast personeel. En dat terwijl we al jaren kampen met een onderbezetting. Op dit moment hebben we in onze zone alleen al 125 mensen tekort."

Terrorist vrijgelaten

Volgens de makers van Niveau 4 is de straffeloosheid in onze hoofdstad bijwijlen hallucinant. "Op een gegeven moment waren we bij de arrestatie van een internationaal geseinde terrorist", aldus Goens. "Drie uur later was die alweer op vrije voeten."

Korpschef De Becker nuanceert. "Het is niet omdat die mensen vrij snel na hun arrestatie weer op vrije voeten zijn dat ze zich later niet moeten verantwoorden voor een rechter. In het geval van die terrorist heeft de onderzoeksrechter beslist dat er te weinig bezwarend materiaal was om hem vast te houden. We doen gewoon ons werk. Een beetje meer steun zou echter welkom zijn."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234