Dinsdag 02/03/2021

Sport

Politiek en Pro League lijnrecht tegenover elkaar over fiscaal gunstregime

Grootverdiener Steven Defour van Antwerp maait Anderlecht-talent Albert Sambi Lokonga onderuit. Beeld Photo News
Grootverdiener Steven Defour van Antwerp maait Anderlecht-talent Albert Sambi Lokonga onderuit.Beeld Photo News

In de voorstellen van het expertenpanel van de Pro League blijven de fiscale kortingen voor profsporters volledig buiten schot. De Vlaamse partijen maken zich echter sterk: het is straks gedaan met cadeautjes uitdelen aan de voetbalwereld.

Sinds de uitbraak van Operatie Schone Handen en het onderzoek naar witwaspraktijken en omkoping ligt het voordeelregime voor profsporters onder het vergrootglas van de politiek. In het parlement vormen vooral de Vlaamse partijen momenteel een front in de strijd tegen de fiscale cadeaus waar de voetbalwereld bij uitstek van profiteert. Zo geldt er voor profsporters een plafond voor de maandelijkse RSZ-bijdrage van net geen 900 euro, terwijl een profvoetballer in ons land gemiddeld meer dan 200.000 euro bruto verdient.

Het expertenpanel dat de Pro League, de vereniging van profclubs in het voetbal, in november aanstelde, moest de plooien gladstrijken. De gelanceerde voorstellen, die De Morgen dit weekend kon inkijken, staan echter lijnrecht tegenover de politieke consensus. Er valt dan wel een belofte van maximale transparantie in te lezen en een vijftal nieuwe heffingen die de staatskas 25 miljoen kunnen opleveren, die zoenoffers kunnen niet verhullen dat het RSZ-gunstregime en andere fiscale voordelen grotendeels ongemoeid worden gelaten.

Veel te minimalistisch of ruim onvoldoende, zeggen de Vlaamse partijen sp.a, CD&V en Open Vld, die allen een wetsvoorstel klaar hebben. “Dat een gewone poetsdame bij een club een RSZ-bijdrage van 13,07 procent betaalt en grootverdieners zoals Steven Defour bijna niets, dat blijft een principieel probleem”, zegt Open Vld-Kamerlid Egbert Lachaert. Collega Joris Vandenbroucke (sp.a) treedt hem daarin bij: “De fiscale onrechtvaardigheid, de essentie van dit verhaal, wordt niet weggenomen.”

Egbert Lachaert (Open Vld):
Egbert Lachaert (Open Vld): "Zelfs de alternatieve heffingen worden hier uitgekleed."Beeld BELGA PHOTO DIRK WAEM

“Je ziet natuurlijk dat die mannen voor hun broodheer spreken”, zegt Wim Van der Donckt (N-VA) over het expertenpanel. Die ‘mannen’ zijn gokspecialist Karl Dhont, fiscaal expert Michel Maus, Flanders Classics-CEO Tomas Van Den Spiegel en ex-minister Johan Vande Lanotte. Vooral de inbreng van die laatste is opvallend. Net zijn partij sp.a diende het eerste en meest radicale wetsvoorstel in: de korting op de sociale zekerheid voor profsporters volledig afschaffen. CD&V en Open Vld zoeken eerder een middenweg, waarbij de voordelen worden ingeperkt en een aantal alternatieve heffingen gelden.

“Zelfs die alternatieve heffingen worden hier uitgekleed”, zegt Lachaert. In het Open Vld-voorstel wordt een heffing op alle transfers van 10 procent voorgesteld, die is door de Pro League herleid tot 4 procent op het jaarlijkse saldo van in- en uitgaande transfervergoedingen. “De taks op inkomsten uit Europees voetbal (2 procent, MM) vind ik wel interessant, maar van het idee over de goksector word ik niet warm.” Op een moment dat sportweddenschappen fel onder druk staan, zou een heffing van 0,5 procent op de jaarlijkse inzet 15 miljoen euro in het laatje moeten brengen. “Moreel een raar verhaal”, meent Lachaert.

Kleinere clubs beschermen

Voor Joris Vandenbroucke zijn de toegevingen van de Pro League niet ernstig. Zo hamert het voorstel erop dat sportclubs onderworpen worden aan de witwaswet, waarbij een strenge controle op zakenrelaties en geldstromen. “Alsof het een soort ruilmiddel is. Dat is toch evident?” Het totaalbedrag van 25 miljoen euro via nieuwe heffingen weegt ook niet op tegen de bestaande voordelen. De RSZ-korting alleen zou jaarlijks 72 miljoen waard zijn. “En dat bedrag groeit alleen maar. In 2018 lag het al 15 procent hoger dan het jaar ervoor”, zegt Vandenbroucke.

De verschillende Vlaamse partijen maken zich sterk dat ze de komende maanden een draagvlak kunnen vinden door de verschillende voorstellen te koppelen. Niet ‘of’ maar ‘hoe streng’ de RSZ-korting wordt aangepakt, lijkt daarbij de hoofdvraag. De grootste bezorgdheid is dan weer dat er best niet wordt geraakt aan kleinere clubs, andere sporten en minder verdienende sporters, klinkt het bij CD&V. Morgen liggen de voorstellen van CD&V en sp.a alvast op tafel tijdens de Kamercommissie Financiën.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234