Donderdag 19/09/2019

Politiek eist onderzoek naar uitvoering rampenplan

Er moet een extern, onafhankelijk onderzoek komen naar de trein- en giframp in Wetteren. Dat zeggen volksvertegenwoordigers van sp.a en Groen, en ze worden daarin bijgetreden door N-VA. 'We moeten weten of het rampenplan ontoereikend was, of dat het slecht is uitgevoerd.'

"Ik sta achter een grondige evaluatie van het rampenplan, maar laat ons niet te snel oordelen. Een dergelijk plan kan immers niet alles voorzien." Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet afgelopen dinsdag in de Bijzondere Kamercommissie belast met het onderzoek naar de veiligheid van het spoorwegennet. Ze kwam daarmee tegemoet aan de vraag van zowat alle partijen, want dat er een degelijk onderzoek moet komen naar het treinongeluk in Wetteren, waarbij giftige stoffen vrijkwamen, staat ter hoogte van de Wetstraat intussen buiten kijf.

Toch is Kamerlid Peter Vanvelthoven (sp.a) ervoor beducht dat het bij loze woorden zal blijven. "Er wordt altijd gezegd dat er lessen getrokken zullen worden als er iets gebeurt. Maar dat komt er nooit van. Neem nu de busramp van Sierre: daar is nog geen onderzoek naar geweest. Of de rampen van Gellingen en Buizingen: we hebben daar evenmin lessen uit getrokken", sluit Vanvelthoven zich aan bij NAVO-rampencoördinator Luc Rombout, die woensdag in deze krant de kat de bel aanbond. Volgens Vanvelthoven heeft Milquet wel rapporten in haar lade liggen, maar gebeurt er vervolgens niets mee.

Fouten

Om er zeker van te zijn dat dat dit keer wel zo zal zijn, breekt Vanvelthoven een lans voor een onafhankelijke onderzoeksraad. "Dat mag voor mijn part het Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid zijn, zolang het maar de middelen en de nodige bevoegdheid krijgt. En dat ze compleet autonoom, los van de politiek en andere betrokkenen, zoals in dit geval Infrabel, aanwijzen wat we kunnen verbeteren", aldus de Lommelse burgemeester. "Het gerecht is er om schuldigen aan te wijzen, zo'n onderzoeksraad moet ervoor zorgen dat rampen in de toekomst zo niet vermeden dan toch beter aangepakt kunnen worden."

Groen-fractieleider in de Kamer Stefaan Van Hecke is het daar roerend mee eens. "Er zijn overduidelijk fouten gemaakt. Wat we moeten weten, is of dat het gevolg is van lacunes in het rampenplan, of van een slechte uitvoering van dat plan."

Dat die evaluatie moet gebeuren door een extern orgaan, staat voor Vanhecke eveneens buiten kijf. Ook N-VA-volksvertegenwoordiger Ben Weyts "lijkt dat zinvol". CD&V en Open Vld hebben iets meer reserves. Een grondige analyse is uiterst noodzakelijk, benadrukken ze, maar wie die uitvoert, is van ondergeschikt belang. "Zolang de analyse maar op zeer korte termijn wordt uitgevoerd en dat de conclusies snel worden geïmplementeerd", zegt Bercy Slegers van CD&V, die onder meer verwijst naar de afstemming tussen de verschillende politieke niveaus. Open Vld-Kamerlid Bart Somers wil dat iedereen eerst zijn werk kan doen. "Het heeft geen zin om hen nu een zwaard van Damocles boven het hoofd te hangen."

Premier Elio Di Rupo (PS) en Joëlle Milquet, die woensdag overigens een bezoek brachten aan Wetteren, verwerpen de felle kritiek op de aanpak van de ramp. "Sinds het begin van de ramp is er heel goede coördinatie en samenwerking tussen de diensten", zei Milquet. "We werken permanent met 300 mensen in de hulpverlening. Ik begrijp de kritiek niet."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234