Woensdag 16/10/2019

Update

"Politiek beslist, bonden krijgen inspraak bij uitvoering"

Beeld BELGA

De onderwijsvakbonden hebben van de Vlaamse regering uitleg gekregen bij de hervorming van het secundair onderwijs. Ze kregen de bevestiging dat ze later bij de uitvoering van de plannen inspraak zullen krijgen. "Maar eerst is het aan de politiek, aan de Vlaamse regering, om een beslissing te nemen", zei minister-president Kris Peeters achteraf.

Na de kritische open brief van de christelijke onderwijscentrale COC had Peeters alle onderwijsvakbonden uitgenodigd voor een gesprek. "Men had geen open brief aan de partijvoorzitters hoeven te sturen om hier uitgenodigd te worden", zegt Peeters.

De liberale en de socialistische vakbonden en het christelijke COV zeggen de beslissing van de Vlaamse regering af te zullen wachten alvorens te reageren. Het COC reageerde na het gesprek minder positief. "We zijn nog niet gerustgesteld", zei COC-voorman Jos Van der Hoeven. "Wij willen de plannen mee bespreken in plaats van achteraf een draagvlak te moeten zoeken".

De Vlaamse regering verzekerde dat de vakbonden, eens de beslissing over het masterplan genomen is, nog via allerlei consultaties en adviesorganen hun zeg zullen kunnen doen. "Het is zeker nodig dat leerkrachten en vakbonden de hervorming mee ondersteunen en helpen implementeren, want anders is die hervorming gehypothekeerd", zei Peeters. "Maar er moet eerst een beslissing genomen worden".

"Wél breed draagvlak"
Volgens het ABVV, de Vlaamse vleugel van de socialistische vakbond, bestaat er wel degelijk een maatschappelijk draagvlak voor de hervormingsplannen van onderwijsminister Pascal Smet (sp.a). ACOD Onderwijs, de ABVV-centrale voor leerkrachten in alle netten en niveaus, benadrukt dan weer dat een concrete hervorming "slechts kans op slagen heeft" als het veld betrokken wordt.

Om een tegengewicht te bieden aan de "negatieve sfeermakerij" wijst het ABVV erop dat de adviezen van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV), waarin de sociale partners zetelen, en de Vlaamse onderwijsraad (VLOR), met ook de onderwijsorganisaties, over de oriëntatienota van Smet positief waren. In het SERV-advies, zo citeert de vakbond, staat onder meer dat "het laten vallen van de opdeling ASO, TSO en BSO, het uitstellen van de studiekeuze (...) alvast positief zijn en BSO en TSO uit de schaduw van ASO zouden kunnen halen".

De VLOR had het dan weer over "voldoende en juiste argumenten voor een hervorming". "Er is een draagvlak voor een brede eerste graad omdat die zal bijdragen tot een zachte overgang van het basisonderwijs naar het secundair onderwijs."

Hoofdlijnen duidelijk
Er moet niet alleen een draagvlak zijn voor een hervorming 'as such', ook de concrete uitwerking van de hervorming moet gedragen worden, luidt het bij het ACOD-voorzitter Hugo Deckers. "Om een draagvlak te creëren, moeten in eerste instantie de hoofdlijnen van de hervorming duidelijk zijn."

De Vlaamse regering moet de contouren vastleggen, vindt het ACOD. "Vervolgens moet het onderwijsveld geïnformeerd en geconsulteerd worden om na te gaan of er effectief een draagvlak is. Nadien kunnen de sociale partners via de geëigende kanalen de hervorming steunen of bijsturen."

Het ACOD, dat vanmiddag met de anderen bonden samenzit met de Vlaamse regering, herhaalt ook nog eens wat voor haar de grote principes zijn die in de hervorming vervat moeten zitten: een brede eerste graad met een uitstel van de studiekeuze tot 14 jaar; het afschaffen van de schotten tussen BSO,TSO en ASO (en KSO); het vrijwaren van de rechten van het personeel.

Volgens het ABVV is een grote hervorming hoe dan ook noodzakelijk, "gelet op de grote jeugdwerkloosheid".

Geen zwart-witstandpunten
Het Christelijk Onderwijzersverbond, de christelijke vakbond die vooral de belangen van de leerkrachten kleuter- en basisonderwijs vertegenwoordigt, waarschuwt voor het innemen van zwart-witstandpunten in het debat over de hervorming van het secundair onderwijs.

"Het COV wil niet vooruitlopen op een akkoord dat er nog niet is maar wil er wel op wijzen dat politieke verantwoordelijkheid nemen iets anders is dan het innemen van zwart-witstandpunten", stelt de vakbond. Het zoeken naar een akkoord is volgens COV noodzakelijk. "De hervorming heeft een niveau-overschrijdende impact, het basisonderwijs is betrokken partij."

Het akkoord moet volgens de bond aandacht hebben voor het personeel en de omstandigheden waarin ze werken. "Een van de opdrachten van het basisonderwijs is om vanuit de brede zorgbenadering de leerlingen goed te oriënteren naar het secundair onderwijs. Het COV is er van overtuigd dat dit enkel kan verwezenlijkt worden door leraren die kunnen werken en reflecteren in gunstige werkomstandigheden, met ruimte voor professionele ontwikkeling in functie van een toekomstgericht basisonderwijs."

 
Wij willen de plannen mee bespreken in plaats van achteraf een draagvlak te moeten zoeken.
COC-voorman Jos Van der Hoeven
Jos Van der Hoeven Beeld BELGA
Hugo Deckers van het ACOD Beeld BELGA
Minister van Onderwijs Pascal Smet en minister van Media Ingrid Lieten Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234