Woensdag 13/11/2019

Update

Politiek akkoord over meerjarenbegroting EU

Europees Commissievoorzitter Barroso kondigde het akkoord over de meerjarenbegroting aan. Beeld REUTERS

De leiders van de Europese instellingen hebben een politiek akkoord bereikt over de meerjarenbegroting van de Europese Unie voor de periode van 2014 tot 2020. Dat heeft Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso vanochtend aangekondigd na overleg met Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz en de Ierse premier Enda Kenny. De deal plaveit de weg voor de financiering van een batterij maatregelen om de slabakkende economie te ondersteunen en de jeugdwerkloosheid te bekampen.

"Dit is een goede dag voor Europa, een goede dag voor de burgers van Europa en een goede dag voor de Europese economie", zo kondigde Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso het politiek akkoord aan na diens overleg met Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz en de Ierse premier en huidig EU-voorzitter Enda Kenny.

Barroso beklemtoonde het belang van de meerjarenbegroting van 960 miljard euro voor de financiering van een reeks maatregelen die de Europese leiders vanavond in Brussel bespreken. Het gaat dan onder meer over de bestrijding van de torenhoge jeugdwerkloosheid en de financiering van kleine en middelgrote ondernemingen.

Inkrimping
Eerder deze week wees het Europees Parlement een compromis nog van de hand. Het parlement aanvaardde weliswaar dat de Europese Unie het voor de eerste keer in de geschiedenis met een inkrimping van haar budget moet rooien, maar eiste in ruil wel een aantal toezeggingen om de begroting maximaal te kunnen laten renderen.

Het politieke akkoord van vandaag stemde Schulz niet helemaal tevreden, maar "één procent van iets is meer dan 100 procent van niets" en de parlementsvoorzitter beloofde dat hij gaat "vechten" om een meerderheid van het halfrond achter het nieuwe begrotingsvoorstel te scharen.

De leiders van de twee grootste fracties in het halfrond, de Europese Volkspartij en de socialisten, reageerden alvast positief op de doorbraak. "De vastberadenheid van het parlement heeft geloond", klonk het bij EVP-leider Joseph Daul. "Niet ideaal, maar er zijn beslissende verbeteringen aangebracht", beaamde zijn socialistische collega Hannes Swoboda.

Meer flexibiliteit
Het akkoord biedt volgens beide fracties meer flexibiliteit, met name door de toezegging dat ongebruikte fondsen uit de eerste begrotingsjaren later alsnog aangewend kunnen worden. Ze toonden zich ook tevreden dat er de eerste jaren versneld wordt geïnvesteerd in de strijd tegen jeugdwerkloosheid, research, kmo's en Erasmus. Er is ook extra financiering voor het fonds voor de meest behoeftige Europeanen mogelijk.

De lidstaten stemden er ook mee in om het dreigende tekort van 11,2 miljard euro voor de begroting van dit jaar weg te werken. In juli moeten de lidstaten alvast boter bij de vis doen. De Ierse premier Enda Kenny heeft er vertrouwen in dat alle regeringen hun fiat zullen geven.

Goedkeuren
Het Europees Parlement zal normaliter in september de hele meerjarenbegroting formeel goedkeuren. In afwachting wordt volgende week een resolutie ter stemming gebracht waarin het parlement zijn politiek engagement moet bekrachtigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234