Donderdag 29/10/2020

Digitale meter

Politiek akkoord over invoering digitale meters

Digitale meterBeeld Eandis

De meerderheidspartijen in het Vlaams Parlement hebben een politiek akkoord bereikt over de uitrol van de digitale meters. Iedereen kan kiezen om voor 15 jaar in het huidige systeem te blijven, zodat het rendement gegarandeerd blijft.

Eigenaars van zonnepanelen zouden hun elektriciteitsfactuur fors de hoogte in zien gaan als afgestapt zou worden van het huidige systeem van terugdraaiende tellers. Voormalig minister van energie Bart Tommelein (Open Vld) wilde dat bezitters van zonnepanelen gedurende 15 jaar van het rendement van de terugdraaiende teller zouden kunnen blijven genieten. Maar de VREG, de onafhankelijke energieregulator die bevoegd is voor distributienettarieven, wilde de meter slechts één jaar laten terugdraaien.

De meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld hebben nu een akkoord gesloten dat de “vijftienjarige garantie” moet verzoenen met de autonomie van de VREG. Eigenaars van zonnepanelen die voor eind 2020 geplaatst worden, zullen tot vijftien jaar lang na de ingebruikname in het oude systeem kunnen blijven. Concreet zullen ze een afrekening krijgen gebaseerd op de combinatie van een virtueel terugdraaiende teller op alles - dus ook op het distributietarief - én het prosumententarief, om de netkosten te financieren.

Nieuwe tariefstructuur VREG

Eigenaars kunnen ook kiezen voor een nieuwe tariefstructuur die de VREG zal uitwerken. Daarbij worden nettarieven aangerekend op basis van de stroom die mensen effectief op het net zetten of eraf halen. In dat geval zal de (virtueel) terugdraaiende teller op het deeltje van het distributienettarief, alsook het prosumententarief, verdwijnen. “Uit een simulatie blijkt dat prosumenten die overdag vaak thuis zijn en dus gedurende de dag meer stroom verbruiken, hun voordeel doen met het nieuwe systeem van de VREG”, klinkt het bij de meerderheid.

Willem-Frederik Schiltz (Open Vld), Robrecht Bothuyne (CD&V) en Andries Gryffroy (N-VA), die amendementen zullen indienen op het decreet rond de uitrol van de digitale meter, hopen dat de VREG in 2021 “met een nieuwe tariefmethode komt die voordeliger zal zijn voor de eigenaars van zonnepanelen”.

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) zegt dat de uitrol van de digitale meter zoals gepland op 1 juli kan doorgaan.

Achterpoortje verdwijnt

Grote investeringen in zonnepanelen worden nu dikwijls verkapt in kleinere installaties, om gunstigere steunvoorwaarden te krijgen. Dat achterpoortje wordt nu ook gesloten. Wie installaties van meer dan 750 kW wil uitbreiden, moet ofwel 36 maanden wachten ofwel een projectspecifieke bandingfactor aanvragen.

In het voorstel van de Vlaamse parlementsleden is ook vastgelegd dat distributienetbeheerder Fluvius zal instaan voor het databeheer. “Op deze manier zorgen we voor een goed beheer van de data, door Fluvius en onder toezicht van de VREG, zonder dat er een aparte structuur moet worden opgericht. Dit bespaart miljoenen euro’s, een aantal bestuursmandaten en zorgt voor een transparant systeem”, zegt Bothuyne.

De huidige digitale meter kan alleen via draadloze technologie gegevens doorsturen. Hoogsensitieve mensen die vrezen dat draadloze doorsturing van hun data hun gezondheid zou schaden, zullen vanaf 2023 kunnen opteren voor een bekabelde versie van de digitale meter.

Het akkoord voorziet ook een decretale basis aan het noodkoopfonds dat leningen verschaft aan wie niet de financiële middelen heeft om zijn of haar oude en energieverspillende woning te renoveren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234