Zaterdag 17/04/2021

NieuwsQuarantainecontrole

Politiecontrole op quarantaine? Die komt er pas na de kerstvakantie

Drukte op de luchthaven van Charleroi. Beeld RV
Drukte op de luchthaven van Charleroi.Beeld RV

‘Wie naar rood gebied reist, zal strenger worden gecontroleerd’, klonk het vorige vrijdag na het Overlegcomité. De minstens honderdduizend kerstreizigers die ondertussen vertrokken zijn, hoeven wellicht weinig te vrezen. Pas ergens ‘in de loop van januari’ zal de politie kunnen aankloppen om te controleren of een quarantaineverplichting wordt gerespecteerd.

Reizen wordt nog steeds ‘ten stelligste afgeraden’, maar is niet verboden. Een verklaring op eed in het buitenland geen risicogedrag te hebben gesteld is genoeg om een quarantaine te vermijden. En nu blijkt ook de aangekondigde controle van wie wél in zelfisolatie moet nog niet voor morgen.

Spoedarts Jan Stroobants houdt zijn hart al vast tegen wanneer de zowat honderdduizend reizigers die deze kerstvakantie al op de luchthavens van Zaventem en Charleroi passeerden naar ons land terugkeren. “We zijn te afhankelijk van de goodwill van de mensen. Als ik hoor dat 50 procent toch op reis is vertrokken, lijkt die vrijblijvendheid niet te werken. Lockdown- en quarantainemaatregelen zijn maar sterk als ze worden gerespecteerd. De controle erop blijft een net met grote gaten. Blijft een mogelijk besmettelijke in de maatschappij rondlopen, dan heb je een probleem. We vrezen daar vroeg of laat de gevolgen van op onze diensten”, aldus het hoofd van de spoedafdeling van het Antwerpse ZNA Middelheim.

De Vlaamse regering keurde een week geleden nochtans een nieuw decreet goed dat een strengere controle op de naleving van de quarantaineplicht door de politie mogelijk maakt. Vandaag kan een hardleerse overtreder enkel worden gesanctioneerd nadat deze een individueel bevelschrift tot quarantaine heeft gekregen, uitgeschreven door een arts-ambtenaar van het Agentschap Zorg & Gezondheid. Een omslachtige procedure, die ook pas kan worden ingezet als het agentschap een melding krijgen dat iemand zwaar tegen de maatregel zondigt. Amper enkele tientallen zondaars werden zo al verklikt.

“Het nieuwe decreet maakt de tussenkomst van onze arts-ambtenaren in de toekomst overbodig”, zegt Joris Moonens van Zorg & Gezondheid. “De politie zal meteen een proces-verbaal kunnen uitschrijven, wat tot een geldboete of zelfs een gevangenisstraf kan leiden. Het decreet stelt bovendien dat de lokale besturen de gegevens kunnen ontvangen van wie in tijdelijke afzondering moet. Daardoor kan lokaal beter en sneller worden gehandeld.”

De nieuwe Vlaamse regeling – in Brussel of Wallonië staat er nog niets op papier – zal pas ‘in de loop van januari’ van start kunnen gaan. “De nodige uitvoeringsbesluiten zijn bijna klaar”, zegt parlementslid Lorin Parys (N-VA), indiener van het decreet. “Nadien moeten die nog wel voor spoedadvies naar de Raad van State en de Vlaamse Toezichtscommissie voor de verwerking van persoons­gegevens. Het gaat hier per slot van rekening toch om essentiële rechten en vrijheden waarbij geen bochten kunnen worden afgesneden.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234