Politiebond vreest meerkost inzet militairen
VSOA Politie vreest dat de politie een stevige rekening gepresenteerd zal krijgen voor de inzet van militairen in verschillende Belgische steden. De lonen blijven weliswaar betaald door Defensie, maar de bijkomende kosten - inclusief de premie voor deze specifieke taak - zouden bij de politie terechtkomen. Bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon noemt men de vrees "voorbarig".
In de kranten van SudPresse toont politiebond VSOA zich ongerust over het prijskaartje. De kranten halen een bedrag aan van 1,5 miljoen euro per maand, al is onduidelijk waar dat precies vandaan komt. "Maar het verontrust ons wel", aldus topman Vincent Gilles, die niet wil dat de politie nog extra moet besparen om de factuur te kunnen betalen. "We hebben de voorbije vijf jaar al tien procent van ons budget verloren."
Op het kabinet-Jambon noemt men de berichten over de kostprijs van de militaire inzet voorbarig. "We monitoren dat, maar voorlopig is het te vroeg om er iets zinnigs over te kunnen zeggen", luidt het daar. "Maar zoals bekend is veiligheid voor deze regering een prioriteit. Er zal dan ook met die bril naar de kostprijs gekeken worden."
Navraag leert dat de betrokken militairen een extra vergoeding krijgen naargelang de situatie waarin ze opereren. Hier is sprake van "coëfficiënt 2", waar zowat 32 euro bruto per dag tegenover staat, verduidelijkt Erwin De Staelen van VSOA Defensie. "De coëfficiënt hangt niet af van het grondgebied waarop de operatie plaatsvindt, maar van de situatie. In een oorlogssituatie is die coëfficiënt uiteraard hoger."
In dit geval vindt De Staelen dat er sprake is van een correcte vergoeding, als je weet dat de betrokken militairen 24 uur "in dienst" zijn. Bij eventuele weekenddiensten hebben de militairen daarnaast ook zicht op 76 à 80 euro bruto.
Nog volgens De Staelen zijn de militairen daarmee relatief goedkoop, vergeleken met de politie.