Zaterdag 28/05/2022

Politieagenten dagen Belgische overheid voor de rechtbank

‘We hebben minister Turtelboom de kans gegeven om intern tot een akkoord te komen dat binnen de budgettaire mogelijkheden paste, maar ze heeft ons wandelen gestuurd’, zegt Mil Luyten, federaal secretaris van de socialistische vakbond ACOD. ‘Er rest ons geen andere optie dan de staat te dagvaarden.’

Het was de kleine politievakbond Sypol die de kat de bel aanbond door in oktober 2006 de Belgische staat te dagvaarden. Doel: het bekomen van de toelage op het vakantiegeld waar alle federale ambtenaren sinds 2002 recht op hebben. “Alle ambtenaren kregen sindsdien die zogenaamde Copernicuspremie, behalve magistraten en agenten”, zegt Janpiet Callens van Sypol. “Toen we zagen dat de magistratuur dat recht via de rechtbank had afgedwongen, besloten wij ook onze kans te wagen.” In september van dit jaar oordeelde de Brusselse rechtbank van eerste aanleg dat de overheid alle 2.200 Sypolleden de premie moest uitbetalen, mét terugwerkende kracht.

Hoewel nog onbetekend, maakte het vonnis een kettingreactie los bij de andere politievakbonden. Vorige maand startte de NSPV al drie dagvaardingsprocedures tegen de Belgische staat (1 voor de lokale agenten, 1 voor de federale en 1 voor de algemene inspectie, KVDP), deze week volgen de liberale en socialistische vakbond. “Het Brussels arrest is een krachtig precedent”, zegt NSPV-voorzitter Philip Van Hamme. “Als alle agenten in het gelijk worden gesteld, zal de overheid volgens berekeningen zo’n 400 miljoen euro moeten betalen. Het gaat hier om achterstallige premies sinds 2002. Met de Copernicustoelage wordt de vakantiepremie van ambtenaren verhoogd tot 92 procent van het loon, maar agenten ontvangen tot nu toe zo’n 65 procent. Er is ook sprake van discriminatie tussen de operationele diensten en het burgerpersoneel. Die laatsten krijgen de toelage immers wel.”

Indien de federale politie alle achterstallige premies moet uitbetalen, is men een hele hap uit het budget kwijt.“Bij de grote hervorming van alle openbare diensten in ons land, nu tien jaar geleden, heeft men voor het politiestatuut een ander statuut gekozen dan dat van openbaar ambt, dus waren de premies ook anders”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) aan de VRT. “Tegen het Brussels vonnis kunnen we nog altijd in beroep gaan. Als men het bij mij betekent, zal ik dat zeker ook doen. Omdat ik als ontslagnemend minister nu eenmaal niet over de mogelijkheid beschik om zomaar 400 miljoen euro te gaan uitbetalen. We moeten vooral goed nadenken welke politie we willen in de toekomst en of we op die manier ook voldoende blauw op straat kunnen hebben.”

Hete aardappel

Niettemin zet de socialistische vakbond ACOD deze week nog de nodige procedures in gang om de 196 politiezones in ons land alsook minister Turtelboom te dagvaarden voor het hof van eerste aanleg. Net als Sypol en NSPV vindt men bij ACOD dat niet alleen federale maar ook lokale agenten recht hebben op de toelage. “Net omdat we beseffen dat het om veel geld gaat hebben we minister Turtelboom eerst gevraagd of we niet tot een akkoord konden komen binnen de budgettaire mogelijkheden”, legt Mil Luyten uit. “Ze maakt er zich wel heel makkelijk vanaf door te stellen dat ze niet bevoegd is als minister van lopende zaken. Wij kunnen niet blijven wachten. Wie zegt dat we in januari wel een regering zullen hebben?”

“Iedereen schuift de hete aardappel door”, reageert Janpiet Callens van Sypol. “Ook op het kabinet Dewael werd onze vraag afgewimpeld, terwijl we ons enkel beroepen op het gelijkheidsbeginsel. Natuurlijk mag de uitbetaling niet ten koste gaan van het blauw op straat, maar we hebben nu eenmaal recht op deze toelage.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234