Zondag 27/09/2020

Politie Zuid-Afrika overdreef aantal verkrachtingen

Golf van brutale verkrachtingen doorkruist cijferdiscussie

Johannesburg / Brussel.

Reuters en eigen berichtgeving

Natuurlijk vinden in Zuid-Afrika veel verkrachtingen plaats, maar minder dan de politie beweert. Dat zegt althans minister van Veiligheid Steve Tshwete, daarin volmondig bijgetreden door president Thabo M'beki. "De cijfers die de politiediensten leveren zijn niet authentiek," stelde Tshwete dinsdag.

Waarop de politie repliceerde dat haar cijfers inderdaad niet gebaseerd waren op het aantal ingediende klachten over verkrachting, maar op het geschatte werkelijke aantal - en dat ligt zesendertig keer hoger. Hulpverleners voor verkrachte vrouwen reageren verontwaardigd: "Hoe kunnen we over cijfers redetwisten terwijl het probleem zelf nauwelijks aangepakt wordt?"

In de woensdageditie van de Johannesburg Star stond paginabreed hoe zevenjarige jongens beurtelings een meisje van twee hadden verkracht. Even verder was te lezen dat een politiecommissaris in staat van beschuldiging was gesteld nadat hij in enkele dorpen die onder zijn bevoegdheid stonden vijf meisjes ontvoerd en verkracht had.

Het hoeft geen betoog, in Zuid-Afrika is brutaal seksueel geweld dagelijkse kost. Toch blijft, zoals de uitspraken van Tshwete en M'beki bewijzen, de overheid het probleem weinig au serieux nemen. Zo gaan er stemmen op om de negatieve term 'verkrachting' te vervangen door 'onwettelijke seksuele penetratie'. Bovendien zouden tal van homoseksuele verkrachtingen in werkelijkheid geen verkrachtingen zijn: onder de leeftijd van negentien zijn homoseksuele contacten immers verboden en wie het verbod overtreedt, gaat als verkrachter de statistieken in. Door de leeftijdsgrens naar beneden te halen naar vijftien of zestien jaar, kunnen de statistieken weer wat opgepoetst worden, redeneert de overheid.

"In welk ander land durft een regering te zeggen dat een probleem minder erg is omdat er 'slechts' elke vier minuten een vrouw verkracht wordt in plaats van elke zeventien seconden?," vraagt een woordvoerder van de oppositionele Democratische Partij zich af.

"We kunnen ons beter op het probleem zelf gooien in plaats van overal cijfers op te plakken," reageert ook Palesa Makheta van Powa, de vereniging die zich nationaal inzet voor verkrachte vrouwen. "Wat de statistieken ook zijn, ze bewijzen dat Zuid-Afrika met een serieus verkrachtingsprobleem te kampen heeft," stelt Marion Stevens van het Women's Health Project.

De regering-M'beki krijgt niet alleen de wind van voren omdat ze het verkrachtingsdrama relativeert, maar ook omdat ze volgens de gezondheidssector de aidsepidemie danig onderschat. Zo vroeg Thabo M'beki zich onlangs af of het wel nodig was verkrachte vrouwen AZT, een aidsremmer, toe te dienen. In een land waar één op acht volwassenen drager is van het HIV-virus kan zo'n uitspraak tellen. (LD)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234