Zondag 27/11/2022

Politie wil orde EU-top handhaven zonder te provoceren

Niet de Robocop-pakken maar de administratieve aanhouding zal het sterke wapen zijn van de politie tijdens de EU-top van Laken, eind deze week. Een manier van ordehandhaving die sterk lijkt op die tijdens het voetbalspektakel Euro 2000. Aan algemene maatregelen als het sluiten van de grenzen voor betogers was volgens Binnenlandse Zaken gisteren nog geen nood.

Brussel

Eigen berichtgeving

Caspar Naber

Wie had gehoopt hier te lezen hoeveel manschappen, sproeiwagens enz. de politie in Brussel inzet voor de ordehandhaving tijdens de EU-top, moeten we teleurstellen. Dergelijke informatie werkt volgens de woordvoerder van de politie van Brussel-hoofdstad/Elsene enkel provocerend, reden waarom ze niet wordt meegedeeld. Christian Deconinck: "Iedereen heeft de televisiebeelden van Genua en Göteborg voor ogen. Brussel wil dergelijke beelden niet aan de wereld geven. We willen alles kalm houden. We denken dat te kunnen doen via een andere aanpak."

Die aanpak is volgens Deconinck dezelfde als vorig jaar tijdens het voetbalspektakel Euro 2000. "We hebben op dat vlak ervaring opgedaan en een zekere feeling ontwikkeld. We beschikken dan ook over een uitstekend wapen dat de Italianen en Scandinaviërs niet hadden: de administratieve of bestuurlijke aanhouding. Het zal enkel gebruikt worden indien nodig. Neem bijvoorbeeld iemand die van de trein stap in Brussel-Zuid. Hij blijkt bij controle een basebal-bat in zijn reiszak te hebben en een bivakmuts. Ook al gebruikte hij beide voorwerpen tot dan toe niet, die persoon zal toch worden aangemerkt als verdachte en administratief worden aangehouden. Als het gaat om een buitenlander, zal hij worden overgedragen aan de Dienst Vreemdelingenzaken."

Een tweede element dat centraal staat in de aanpak is volgens Deconinck de doorstroming van informatie. "Daarover zijn afspraken gemaakt door alle Schengen-landen. Zo wordt er onder meer gewerkt via een pool van verbindingsofficieren." Voor informatie over eventuele controles buiten Brussel verwijst de politiewoordvoerder naar het kabinet van Binnenlandse Zaken.

Kabinetschef Koen Dassen: "Momenteel is er geen nood aan algemene maatregelen als het tegenhouden van betogers aan de grenzen. Dat zal enkel incidenteel gebeuren, wanneer de informatie waarover we beschikken daartoe aanleiding geeft." Dassen doelt op de informatie-uitwisseling via de pool van verbindingsofficieren. Tot de oprichting daarvan werd besloten tijdens de bijeenkomst van de EU-ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken in juli. De pool bestaat uit specialisten op het vlak van de ordehandhaving van elke Schengen-lidstaat. Ze weten precies wie er bekendstaat als gewelddadige betoger, wie een reisverbod heeft enz. Die informatie delen ze met de politiecollega's in het land waar de EU-top of andere grote internationale bijeenkomst plaatsvindt. Volgens Dassen werkt die informatie-uitwisseling zeer goed. "Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er niemand door de mazen van het net glipt", aldus de kabinetschef.

De Brusselse burgemeester Freddy Thielemans verklaarde gisteren dat de politie en hij in eerste instantie vertrouwen op de ordediensten van de vakbonden en antiglobalisten zelf. Die moeten de rust in de gelederen bewaren. De eerste burger gaat er van uit dat ze dat ook zullen doen. De politie zal naar zijn zeggen enkel tussenkomen om die interne ordehandhavers en relschoppers uit elkaar te halen.

'Tegenhouden van betogers aan de grenzen zal enkel incidenteel gebeuren'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234