Maandag 27/01/2020

Politie

Politie wil opleiding grondig hervormen: elke flik drie jaar naar hogeschool

Twee politieagenten in het Antwerpse Park Den Brandt. Beeld Marc De Roeck

De politie-inspecteurs van de toekomst zullen drie jaar op de schoolbanken moeten zitten. Niet meer in de politieschool, maar in een ‘gewone’ hogeschool - en onbetaald, dus. Het is één van de pistes die op tafel ligt voor de grootschalige hervorming van het politieonderwijs.

Wie vandaag politie-inspecteur wil worden, moet eerst slagen voor een reeks selectieproeven vooraleer hij of zij aan de opleiding kan beginnen. Dat die selectieprocedure aan hervorming toe is, bleek vorige week nog uit een getuigenis in Het Laatste Nieuws. Een afgestudeerde criminologe kreeg op het einde van de procedure te horen dat ze een halve centimeter te klein was en mocht beschikken. “De nieuwe selectieprocedure zit momenteel in de laatste onderhandelingsfase”, klonk het bij de federale politie. “Eens die rond is, is het wachten op een nieuwe federale regering om ze in te voeren.” In die nieuwe procedure weten kandidaten die niet geschikt zijn al voor aanvang van de proeven dat ze geen kans maken op een job.

Europees diploma

Maar ook voor de politieopleidingen zelf zit er een grote structurele hervorming aan te komen, waarin ze zullen worden afgestemd op het gewone onderwijs. Eén van de pistes die op tafel ligt, is een drie jaar durende politieopleiding aan de hogeschool. Wie afstudeert, heeft dan een diploma hoger onderwijs op zak dat Europees wordt erkend, wat nu niet het geval is. Nu zitten inspecteurs in spe 18 maanden op de banken in de politieschool, en daar worden ze voor betaald - wat niet het geval zou zijn aan een gewone onderwijsinstelling.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) “is er zeer concrete vooruitgang” geboekt in het dossier, en bestuderen verschillende werkgroepen de praktische kant. Ook de gemeenschappen zitten mee aan tafel, want onderwijs valt onder hun bevoegdheid. Onder meer hoe de nieuwe opleiding kan worden ingedeeld in vakken wordt nu bekeken. Net als hoeveel studiepunten, die aangeven hoeveel studie-uren een vak vraagt, ze moeten krijgen.

Beeld ANP

Guido Galle, expert onderwijskwaliteit, meent dat zo'n nieuwe opleiding aan de hogeschool binnen het jaar rond kan zijn, “wanneer alle actoren nu al mee aan tafel zitten en iedereen zijn of haar goede wil toont”. Hij wijst wel op het feit dat er keuzes moeten worden gemaakt. “Het zullen de grote onderwijsinstanties in de grotere steden zijn die zo'n opleiding kunnen aanbieden. Er is expertise bij de faculteiten criminologie en bij de politiescholen. Die moet geconcentreerd worden ingezet op enkele locaties, om performante en kwalitatieve opleidingen te kunnen bieden.” Volgens hem is het een goede zaak dat de politie naar erkende opleidingen en diploma's wil overstappen. “Het maakt internationale uitwisseling van mensen makkelijker en het is een extra troef voor wie afstudeert.”

Wachten op regering

Ook Carlo Medo, nationaal voorzitter van politievakbond NSPV, is het idee daarom tot op zekere hoogte genegen. “Dat het diploma zal worden erkend, is een belangrijk aspect om een job bij de politie opnieuw sexy te maken.” Maar mensen drie jaar onbetaald naar de hogeschool sturen, vindt hij geen goed idee. “We moeten de juiste mensen aantrekken en opleiden, en hen daarvoor betalen. Wie na een andere carrière de overstap naar de politie wil maken, mag niet worden afgeschrikt door eerst drie jaar inkomensverlies te lijden.” In september wordt een stand van zaken verwacht over de nieuwe politieopleiding, maar hoe dan ook is het eerst wachten op een nieuwe federale regering voor er een hervorming kan komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234