Dinsdag 07/07/2020

Politie vordert massaal stakend personeel op in ziekenhuizen

De staking van onbepaalde duur in de welzijns- en gezondheidsinstellingen neemt grote proporties aan. De provinciegouverneurs vorderden gisteren tussen de 20.000 en de 25.000 personeelsleden uit de non-profitsector op om een minimale dienstverlening te kunnen verzekeren in ziekenhuizen, gehandicapteninstellingen, thuiszorg en rusthuizen.

Vooral in de ziekenhuizen was de stakingsbereidheid enorm. In UZ Gasthuisberg Leuven staakten maar liefst 1.900 van de 8.000 personeelsleden. Bijna een vierde, waaronder hoofdzakelijk verplegend personeel. Zij werden op enkele uitzonderingen na allemaal opgevorderd om toch te komen werken.

"Wij hebben 10 procent van ons korps moeten inschakelen", zegt Michel Dedecker, hoofdcommissaris van de lokale politie in Leuven. "Woensdag zijn er van 's middags tot 20 uur 30 van de 300 politiemensen mee bezig geweest. Ook woensdagochtend hebben zich 20 mensen moeten vrijmaken. Dit is een crisissituatie", aldus Dedecker. "Voor één dag is dit nog haalbaar, maar als de staking lang aansleept, kan dit echt wel problemen geven."

Minister van Werk Freya Van den Bossche is bereid een aantal wijzigingen aan te brengen aan de procedure om personeelsleden bij stakingen op te vorderen.

"Als ziekenhuis hebben we een laatstelijnsfunctie", legt personeelsdirecteur Marianne Vael van UZ Leuven uit. "Zeker op de meest kritieke afdelingen zijn we verplicht een volle bezetting te garanderen." Toch toont de directie begrip voor de acties van het personeel: "Verpleegkundigen zijn geen nonnetjes of vrijwilligers meer, ze zijn autonome, professionele mensen met een zware job, die loon naar prestaties willen. Met hun staking geven ze een signaal dat er iets moet gebeuren."

Vael ontkent niet dat dat spanningen oplevert. De directie moet zowel politiemensen, die onmogelijk alle mensen op hun thuisadres kunnen opvorderen, als ontevreden personeel, ongeruste patiënten of familieleden en perslui opvangen. "Maar dat de sfeer grimmig zou zijn, is niet waar. Voorlopig overheerst er een gevoel van solidariteit."

De opvorderingen verschillen danig naargelang de regio. In Brussel waren er slechts zo'n 30 personeelsleden opgevorderd, in Wallonië een verwaarloosbaar aantal. Dat komt omdat deze staking op gang getrokken is door de christelijke bediendevakbond LBC, die het been een pak stijver houdt dan de socialisten. In het zuiden van ons land is de christelijke vakbond veel kleiner dan de socialistische. Ook het feit dat de studie van het Hoger Instituut voor de Arbeid, een Vlaamse instelling, aantoonde dat non-profitwerknemers 10 procent minder verdienen dan hun collega's in andere sectoren, zou wel eens een rol kunnen spelen.

Niet alleen op regionaal vlak, ook tussen de verschillende instellingen was het verschil in stakingsbereidheid duidelijk te merken. Zo probeerden rusthuizen hun solidariteit te tonen door uitstapjes af te gelasten en met zwarte rouwband te komen werken, maar hadden ze amper te maken met echte stakers die opgevorderd moesten worden. "Bejaarden moeten namelijk elke dag gewassen worden en hun medicijnen krijgen", verklaart de directrice van het Onze-Lieve-Vrouw-rusthuis in Antwerpen. Haar collega's van De Wingerd in Leuven, Zonnestraal in Hasselt en Sint-Bernardus in Bertem knikken. Bij bejaarden wordt niet gestaakt.

Daniël De Coninck, voorzitter van het Wit-Gele Kruis, de grootste thuiszorgorganisatie van Vlaanderen, vertelt dat er preventief opvorderingen gebeurden, maar dat er bijna geen stakingsbereidwilligen waren. Op meerdere plaatsen in Vlaanderen betoogden groepjes demonstranten voor betere loon- en arbeidsvoorwaarden.

(MJ)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234