Dinsdag 22/06/2021

Cybercrime

Politie vindt geen mensen voor strijd tegen cybercrime

null Beeld ANP
Beeld ANP

De Belgische politie beschikt over te weinig middelen en personeel om cybercriminaliteit afdoende aan te pakken, zo stelt een Europees rapport. De Federal Computer Crime Unit moet het met zowat de helft van het benodigde personeel doen.

Terwijl het aantal inbraken, ramkraken en autodiefstallen de laatste jaren alleen maar afneemt, zit cybercriminaliteit fors in de lift. Het aantal computergerelateerde misdrijven verviervoudigde tussen 2004 en 2014, van ruim 4.000 naar 16.000 gevallen. Niet onlogisch, er zijn meer computers, smartphones en tablets in omloop. Ruim tien jaar geleden waren hackings, internetfraude of aanvallen met ransomware een marginaal probleem.

Maar ook op andere vlakken winnen de computer crime units van de politie aan belang. Als een laptop op smartphone in beslag genomen wordt, moet die snel en efficiënt gescreend kunnen worden. Zeker bij terrorisme-onderzoeken zijn die technieken al van cruciaal belang gebleken.

Toch investeert ons land onvoldoende in die afdeling van de politie, zo stelt een rapport in opdracht van de Europese Raad dat vorige week werd vrijgegeven. Het is onder meer gebaseerd op uitgebreide gesprekken met politiemensen, onderzoeksrechters en ambtenaren eind april dit jaar.

"Het budget dat opzijgezet is voor het aanpakken van cybercriminaliteit is onvoldoende wat betreft opleiding en materiaal", staat te lezen in de conclusies. "Tegelijk is er een steeds groter tekort aan personeel." Daarnaast laakt het rapport de gebrekkige uitwisseling aan informatie tussen de verschillende diensten.

Openstaande vacatures

Walter Coenraets, diensthoofd van de Federal Computer Crime Unit, erkent de uitdaging. "Vooral aan voldoende geschikt personeel geraken, is geen eenvoudige opdracht", legt hij uit. Coenraets bevestigt de cijfers in het Europese rapport: zijn dienst telt slechts 28 personeelsleden, terwijl er dat normaal 44 moeten zijn. Iets minder dan de helft van de vacatures geraakt op federaal niveau dus niet ingevuld. Bij de collega's die werken op bij de arrondissementen zijn 80 van de 260 plaatsen nog altijd open.

Er is intussen wel degelijk geld voorzien voor aanwervingen. De federale regering maakte extra middelen vrij voor de terreurbestrijding. "De computer crime units kunnen daar ook voor een gedeelte op rekenen", zegt Coenraets. "Maar het gaat om heel specifieke profielen." Simpel gesteld: van een politieman maak je niet zomaar een computerspecialist. Omgekeerd: iemand met IT-diploma gaat al snel aan de slag in de privé. "De concurrentie op de arbeidsmarkt is hard."

Wat betreft opleiding en materiaal zijn ook al inspanningen geleverd, erkent Coenraets. Er zijn contacten gelegd met bedrijven uit de privé, maar ook hogescholen en universiteiten, om cursussen te organiseren. Tegelijk werd bijvoorbeeld nieuwe soft- en hardware aangekocht, bijvoorbeeld om in beslag genomen materiaal efficiënter te kunnen onderzoeken. Los daarvan werd vorig jaar 110 miljoen euro uitgetrokken om het i-Police-systeem op poten te zetten. Dat is een goed beveiligd platform waar onder meer informatie sneller gedeeld kan worden.

Dieperliggend probleem

"Cybercriminaliteit is, net als terreur, een van onze absolute prioriteiten binnen de politie", zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van binnenlandminister Jan Jambon (N-VA). "Er is wel een inhaalbeweging ingezet, al zijn de resultaten niet altijd meteen zichtbaar op het terrein. Alle procedures, zoals voor de aankoop van materiaal en het aanwerven van personeel, vragen tijd."

Vincent Houssin van politievakbond VSOA ziet de wil tot verbetering, maar voor hem zit het probleem veel dieper. "We hebben de afgelopen jaren zodanig veel achterstand hebben opgelopen, dat alle diensten met tekorten zitten. Natuurlijk heb je dan geen overschot om eventueel agenten om te scholen. We hebben garanties nodig op lange termijn."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234