Zondag 18/04/2021

Update

Politie verwacht dinsdag 50.000 betogers, NMBS verkocht al 15.000 tickets

Archiefbeeld. Beeld Photo News
Archiefbeeld.Beeld Photo News

De politie verwacht dinsdag 24 mei zware verkeershinder in de hele binnenstad en de kleine ring en vraagt om Brussel met de auto zo veel mogelijk te mijden. Voor de vakbondsbetoging tegen het regeringsbeleid worden 50.000 deelnemers verwacht, aldus de korpsleiding. De NMBS heeft al 15.000 speciale tickets verkocht.

De NMBS legt acht extra treinen in voor de betoging: zes vanuit Wallonië en twee vanuit Vlaanderen. "Bij het inschakelen van extra treinen baseren we ons op de vraag", zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. Vanuit Luik en Charleroi zullen telkens twee extra treinen rijden bovenop het bestaande aanbod. Daarnaast zijn er nog extra ritten vanuit La Louvière, Moeskroen, Antwerpen en Oostende.

De speciale vakbondstickets kosten 12 of 14 euro heen en terug, afhankelijk van de afstand. Iedereen kan de tickets aankopen aan de NMBS-loketten, maar de koper moet wel een speciale code kunnen geven die de vakbonden verspreiden. Vaak zijn de vakbondstickets goedkoper dan een normaal ticket heen en terug, zeker voor langere afstanden.

Betoging
De betoging is opnieuw gericht tegen het beleid van de regering-Michel. "Een doorsnee gezin verliest 1.200 tot 1.500 euro per jaar. Dit komt bovenop zware besparingen bij overheid en onderwijs. Dit zonder jobs, jobs, jobs. Zonder sociaal overleg die naam waardig. Met sociale correcties om beschaamd te zijn", luidt het in een pamflet van het vakbondsfront. "Stop het gesjoemel van de regeringen en de werkgevers!"

De vakbonden hebben niet de indruk dat de betogingsappetijt is afgenomen, ook niet in Vlaanderen. "We voelen dat het leeft, het ongenoegen is niet verminderd", zegt ACV-woordvoerder David Vanbellinghen. Ook ABVV verwacht "een grote opkomst", maar niemand waagt zich aan een concrete voorspelling. Bij de vorige grote betoging, op 7 oktober, telde de politie 80.000 deelnemers.

Uit een peiling van VTM en Het Laatste Nieuws blijkt dat bijna de helft van de Vlamingen de nationale betoging steunt. Opvallend is dat de vakbonden ook redelijk wat steun genieten bij kiezers van de regeringspartijen. Geen verrassing voor de ACV-woordvoerder: "Wat die partijen voor de verkiezingen verklaarden, staat vaak haaks op wat ze nu doen. Kijk naar de verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 en de indexsprong. De mensen voelen zich bekocht."

Onlusten vermijden
In de marge van de vorige twee nationale betogingen waren er rellen aan het Zuidstation. Ook het geweld op het kabinet-Geens afgelopen dinsdag was een smet op het imago van de bonden. Alles wordt in het werk gesteld om onlusten dinsdag te vermijden. "Dat doen we altijd. Onze interne ordedienst is er niet kleiner op geworden", zegt Vanbellinghen.

Er wordt druk overlegd met de stad en de politie, benadrukt ook ABVV. "We roepen op om geen bommetjes mee te brengen", zegt woordvoerster Gina Heyrman. "We bereiden de betoging met veel zorg voor, maar het is niet te voorkomen dat er externe onruststokers opdagen. De politie moet dan ingrijpen."

Verkeer
De verzameling gebeurt vanaf 8.30 uur ter hoogte van het station Brussel-Noord. Via de centrumlanen trekt de betoging vanaf 11.30 uur richting het Zuidstation. Het verleden leert dat belangrijke verkeersassen al vroeger afgesloten dienen te worden en dat het vertrek van de betoging eventueel vervroegd wordt, aldus de politie.

Vanaf 9 uur (eventueel vroeger) zullen de uitritten van de Leopold II tunnel ter hoogte van het Saincteletteplein en de Antwerpsepoort voor het verkeer in de richting van de kleine ring afgesloten worden. Ze zullen terug geopend worden wanneer de volledige betoging zich in de Pachecolaan bevindt (omstreeks 14.00 uur).

Nog vanaf 9.00 uur (eventueel vroeger) zal de uitrit Rogier in de Kruidtuintunnel voor het verkeer richting Rogierplein worden afgesloten. Verder zal het Centraal station tussen 12 en 17 uur gesloten zijn, behalve de ingangen Horta en Koloniën om de metro te bereiken. Realtime-informatie is via Twitter te volgen op @zpz_polbru.

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB verwacht dinsdag hinder op het bus-, tram- en metronet. Een deel van de MIVB-medewerkers, onder wie chauffeurs, zal deelnemen aan de betoging. Op de route ligt ook het Centraal station. Dat zal tijdens de betoging enkel toegankelijk zijn via de metro (Koloniënstraat) en de Horta-galerij, en niet via de hoofdingangen. Ook de stations Brussel-Kapellekerk en Brussel-Congres zullen maar gedeeltelijk toegankelijk zijn. Tussen 15.00 en 17.00 verwacht de NMBS grote drukte in Brussel-Zuid.

De MIVB stelt alles in het werk om in realtime te informeren over de hinder. Vanaf 6 uur worden reizigers op de hoogte gehouden over de toestand op het net, onder meer via sociale media (www.mivb.be, facebook.com/mijnmivb, @stibmivb) en het Contact Centre (070/23.2000).

null Beeld Photo News
Beeld Photo News
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234