Woensdag 23/09/2020

'Politie verdient veel te weinig'

Het kabinet van minister Jambon onderzoekt of tienduizenden politiemensen al jaren te weinig verdienen. De politievakbonden becijferden dat inspecteurs elk jaar 2.030 euro minder verdienen dan gewone ambtenaren in vergelijkbare loonklassen.

Politievakbonden becijferden dat alle inspecteurs elke maand 169 euro minder verdienen dan hun collega-ambtenaren die geen enkel risico lopen tijdens het uitoefenen van hun job. Ook hoofdinspecteurs en hogere officieren verdienen volgens de berekeningen minder dan hun collega's in vergelijkbare loonklassen. "Terwijl er bij de grote hervorming in 2001 afgesproken is dat de lonen voor de politie zouden stijgen als ook de loonschalen van het federaal openbaar ambt stijgen. Dit laatste gebeurde in 2014 waardoor zowat alle ambtenaren de politie voorbijstaken op het vlak van inkomen", zegt Vincent Houssin van de politievakbond VSOA. De bonden hebben hun ongenoegen overgemaakt aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

"Eigenlijk hebben we het verschil bij toeval ontdekt", zegt Carlo Medo van de politievakbond NSPV. "De politie kreeg sinds de hervormingen in 2001 geen opslag. In die overeenkomst stond: geen loonsverhoging voor de politie in de komende vijf jaar. Alleen zijn die vijf jaren er intussen vijftien geworden. In welke andere sector verdienen werknemers vandaag nog exact hetzelfde als vijftien jaar geleden? Ik kan er geen bedenken", zegt Medo.

De politievakbonden wilden voor hun eisenbundel aan de regering daarom nagaan hoeveel andere ambtenaren verdienen. "Het resultaat was onthutsend", zegt Medo. "Door een optimalisatie in 2014 staken zowat alle andere ambtenaren de politie voorbij op het vlak van verloning."

"Het is dus een volkslegende dat de politie veel geld verdient", zegt Vincent Houssin, ondervoorzitter van de politievakbond VSOA. Houssin neemt er de tabellen bij van zowel inspecteurs, hoofdinspecteurs als de hogere officieren (commissarissen en hoofdcommissarissen). "Er is één constante: de politie verdient sinds 2014 minder dan haar collega-ambtenaren in een gelijkaardige loonschaal. Terwijl zij vaak totaal geen lange bijkomende opleiding hebben moeten volgen en geen risico lopen tijdens de diensturen."

Premies

De rekening liegt er volgens Houssin niet om. "Een inspecteur verdient per jaar bruto 2.030 euro minder. Dat is 169 euro per maand. Bij een hoofdinspecteur komt dat op 83 euro per maand. De hamvraag is: waarom moet een politie-inspecteur tot 2.030 euro per jaar minder verdienen? Terwijl het bij de creatie van het politiestatuut net de bedoeling was dat de politie beter betaald zou worden dan haar collega's. Dat gebeurt dus duidelijk niet. Ondanks de extra opleiding, de permanente beschikbaarheid en de risico's waaraan politieleden op het terrein worden blootgesteld." Dat de politie rijk wordt met premies noemt Medo een fabeltje. "Er bestaan bij wijze van spreken zestig verschillende premies. Wees gerust: geen enkele politieman krijgt die allemaal."

"Volgens de vakbondscijfers hoort de politie inderdaad bij de slechtst betaalde ambtenaren", zegt ook Nicholas Paelinck, korpschef van de politiezone Westkust en ondervoorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie. "We zijn geschrokken dat de politie zo veel minder verdient in vergelijking met andere ambtenaren. Het verschil is manifest. Hetzelfde overigens met de korpschefs. Het is door allerhande procedures ook al van 2007 geleden dat die een opslag volgens barema kregen. Daardoor lopen sommige capabele politiemensen weg naar de privé. Dat snap ik ook. De vraag is nu: is er ruimte om dit recht te trekken? En ook: zal er gehoor zijn bij de overheid?"

Tabellen onderzoeken

Het is te vroeg om op die vragen te antwoorden, zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). "De vakbonden hebben ons recentelijk die tabellen bezorgd. Die gegevens worden nu onderzocht. We kunnen nog niet zeggen of hun cijfers juist zijn en of het ongenoegen van de vakbonden terecht is."

Van Raemdonck wil ook niet in zijn kaarten laten kijken. "Of het verschil rechtgetrokken zal worden als het juist is? First things first: eerst moeten we weten hoe het precies in elkaar zit. Daarna komen we daar zeker op terug met de vakbonden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234